5 ÇERÇEVELİK RUŞETTE KOLONİ BİRLEŞTİRME NASIL YAPILIR

Merhaba.

Bugünkü kontrollerimde 4 çerçeve olan sıtrafor ruşetimin anasını göremedim.

Günlük ve açık yavruda yoktu. Bir çerçevede kapalı yavru vardı.

Gözler parlatılmış ama hiç günlük yoktu.

Şimdi bu ruşeti 2 çerçeve arılı ve anası olan ruşetimle nasıl birleştirebilirim?

Üste kat koyup araya gazete koyma şansım yok.Başka bütün kovanımda yok.

Ne yapmalıyım? :frowning:

Merhaba…

Öncelikle yarımkovandaki (ruşetteki) arılar arasında anaarı olmadığından emin olmalısınız.

Bunun için yarımkovana bir adet test peteği koyup üç gün bekleyin… Bu petekte anamemeleri oluşturulursa kovanda ana olmadığı sonucuna varabilirsiniz ve birleştirme işlemlerini düşünürsünüz.

Yarımkovanın kasası tabanından ayrılabiliyor mu? :wink:
Arıcılığı sürdüreceğinize göre, bir adet yeni kovan alma olanağını bulamaz mısınız?

Cahit abi ilgin için teşekkürler.

Hava şartları çok kötü fırsat bulursam bugün test peteği vereceğim.

Ruşetler gen.tr tarifi strafor.Tabanları sabit yani.

Kovan alabilirim.Ancak önümüzdeki haftasonu olur.

Banada şu an en mantıklısı bu geldi.

Zaten arı mevcudu 4-5 çerçeve olacak ikisinin toplamı en iyisi bir kovan alıp birleştirmek sanırım.

G.Hacıköylü
Öncelikle zayıf kovandaki anayı kafese al. Daha sonra kovan üzerine bir kat gazete kağıdı ser onun üstünede ( bir adet ballığın vardır sanırım) ballık koy ve ruşetteki arıları o ballığa aktar. Gazete kağıdının üzerinde birkaç yerinden çivi ile delik aç ve bırak. İki üçgün sonra arıların birbiriyle uyum
sağladığını göreceksin. Ozaman ballıktaki çerçeveleri aşağı indir ve düzenleme yap. Anayıda kafesten çıkarmayı unutma. Kolay gelsin.

Kusura bakma ikisininde ruşet olduğunu sonradan farkettim. Sana kolaylıklar dilerim.

abilerim benimde bu arı birleştirmede sıkıntılarım var lütfen adım adım anlatabilirmisiniz teşekkürler

Kenan bey adım adım anlatılan konu başlığını aradınızmı…

Ana arı konularını bir irdeleyin işinize yarayacak birçok bilgi bulabilirsiniz…

Araştırdıktan sonra bulamadığınız veya takıldığınız noktayı tam olarak vurgularsanız yardımcı olabilir ustalarımız…

Sorunuz çok genel ve durumunuz hakkında hiçbir bilgi yok…

Kenan bey merhaba.

Senin sorunun cevabı arı birleştirme başlığı altında ayrıntılı şekilde mevcut.İncelersen birçok yöntem ve uygulama hakkında fikir edinebilirsin.Kısaca kat atıp araya gazete koyarak birleştirmek en basitiymiş.

Bu başlığı strafor ruşet için açmıştık galiba.

Bahsi geçen ruşetim şu an sorunsuz kışlıyor.Yavruyu erken kesince panik yapmışım biraz. ;D Acemilik işte.

Bu yıl 5 çerçevelik ruşetler için 1-2 tane ilave yapacağım.

Bu ilaveler birleştirme vb. acil durumlarda çok işe yarayabilir. :wink:

Panik yapmayın hemen…

Bugün 5-6 kovanı kontrol ettim, kışın bahar tadında geçmesine rağmen yavru faliyetleri ya minimumda yada yok, tesadüfen analarınıda gördüm…

Kıbrıs şartlarında bile hal böyle iken sorunlu olduğunu düşünmediğimiz kovanlara ellemiyelim derim ben…

haklısın…

Bildiğim arıcı soğuk kanlı olmalıdır,hemen paniklemiyelim.!! Yoksa arılar sokar haaaa!!.