slm arkadaşlar 5 gün önce 6 çıta bal kemerli sırlı ve hilalin ortası yavrulu petek vardı…5 gün sonra baktığımızda hiç bal kalmamış…yavruda kalmamış…günlük yavrular vardı.onlarda yok.kapalı yavru olması gerekirdi yok…2 katlı kovan…alt ballıkta biraz bal ve yavru var…ama üst kattaki o 6 çıta bal ve yavrular nereye gitmiştir…sarı petekler siyahlaşömış…sanki biri üst kat petekleri yavru ile almış yerine yeni siyah kabarmış eski peteklerden koymuş…böyle bir yağma olurmu??başına gelen varmı??
Petekler tırtıklandıysa yağmalanmış.
yagmalanmıştır başka alternatif yok ama…yavrulardamı götürüldü yagma ile.yavrular ne oldu…petekler neden sarıyken siyahlaştı 5 gün içinde…
peteklerde yavru veya bal olduğunda çok siyah görünmezler
içleri tamamen boşaldığında daha çok siyah görünür.
yani göz yanılması gibi.
yağma konusunda bundan sonra dikkatli olmak gerek.
zayıf kolonilerin giriş deliği gücü nisbetinde olmalı.
ve zayıf koloniler kovan ortasına,giriş deliği hizasına getirilmeli’ki savunma yapabilsin.
Köyde bıraktığım 5-6 kolonim var, geçen hafta gittiğimde arılar uçuş tahtasında garip şekilde duruyorlardı. Tahtanın ucuna doğru 5cm genişliğinde bir hat oluşturmuşlar uçuş tahtasından aşağı da küçük bir topaç.
Hem şaşırdım hem garipsedim nasıl bu şekilde duruyorlar diye, bu arada kovanlar plastik taban ayrıca tabanlar açık. Neyse kontrol sırasında kovan kapağını açıyorum 3-5 arı uçuşuyor eşşek arısı gelip kapıyor birini ya Allah 5 saniyede cart curt arı ile birlikte gidiyor. Bende de böyle bir olay var.
Bende de bir tane kutu var. Mevcudu az olduğu için kovanın birisi dalak yapmıştı yavrulu onu güzelce kesip kutuya verdim.
Arılar doğdu nüfus biraz kalabalıklaştı.
Ana arı bu güne kadar azda olsa yumurtluyordu nüfus çok çok az olduğu için.
Geçen hafta yaptığım kontrolde aynı durum bende de vardı. Hiç bal olmadığı gibi ne larva nede yumurta var.
Balın olmayışını yağmaya, yavrusuz olmasını da havaların çok sıcak olmasına bağlamıştım.
Yağmalanan kovanda yavruda zarar görmüş olabilir mi?