6 ve 2 çerçeve arıyı BİRLEŞTİRME

Son kontrolde 6 çerçeveli arı, anayı kesip meme yapmışlar.
Elimde hazır ana yok.
Birleştirme tek seçenek diye düşünüyorum.

Kışı geçiremeyecek 2 çerçeveli, genç analı bir koloni var.
Bu ikisini nasıl birleştireyim ?
Aklıma gelen seçenekler:

1. 2 çerçeveli koloniyi , gazete ve koku ile 6 çerçevelinin üstüne koymak. (Anayı kesme riski var ???)

2. Yine 2 çerçeveli koloniyi , gazete ve koku ile 6 çerçevelinin üstüne koymak, anayı tüpe koyup, 3 gün sonra açmak.

3. 2 Çerçeveyi kafese koyup, 6 çerçevelinin içine koymak. (Biraz aralıklı olarak)
    3 gün sonra kafesi açmak.

4. 2 Çerçeveli, analı koloniye hergün birer çerçeve anasızdan ilave etmek.

merhabalar tecrübeyle sabit olarak 2. seçenek diyorum…

Sn. Cemoka

İşi garantiye almak lazım.Önce anasızdan 1 çerçeve analıya aktar.Birgün sonra 1 çerçeve daha aktar. Analı 4 çerçeve olur.Dengeler eşitlenir.Birgün ara ver ve iki çerçeve daha aktar.Durum (analı 6 çerçeve, anasız 2 çerçeve) avantajlı olur.Ensonundada kalanları aktarırsın.Kolay gelsin.

Arılığa haftasonları bazen 15 günde gidebildiğim için, birleştirmelerde gazeteyi kullanıyorum.

Şimdiye kadar ana kesildiğine şahit olmadım.

Küçük kolonileri birleştirmek için illaki üst üste koymaya da gerek yok.

Birleştirmeyi yapacağınız kovandaki arılı çerçeveleri, kovandaki boşluğa geçemeyecekleri şekilde 2 kat gazete ile kapatın.

Boşluk kısımdan kovan uçuş deliğine geçiş de olmasın. Dışarı çıkmak isteyen arı uçma deliğinden çıkamasın.

Sonra boşluğa birleştireceğiniz çerçeveleri getirip koyun. Çerçeveleri birleştirilen tarafa yanaştırın. gazete birleşen ve birleştirilen çerçeveler arasında sıkışsın.

Ben böyle yapıyorum, 1 hafta ya da 15 gün sonra gittiğimde arı gazeteleri temizlemiş ve sorunsuzca birleşmiş oluyor.

Cevaplar için teşekkürler,
İki ustadan da CANLI DESTEK aldık. Onlar da 2. seçeneği önerdi.
3. Seçenek zaten olmaz, biraz düşününce farkettim.

Fakat enteresandır, memeleri bozmak için kovanı açtığımda anayı gördüm.
Tek başına dolaşıyordu. Rengi de matlaşmıştı, belli ki anayı gözden çıkarmışlar, temizlemiyorlar bile.
Günlük atmıyor…
Biraz daha şans tanıyayım deyip bıraktım. Bir kaç gün yine günlük atmazsa, birleştirme yapacağım.

Konuyu görünce dedim ahanda Cem Taşkent…

Eeee son iletiyi görünce…

Tam Marmaris karşımızda iken seyir zevkimizi bozup bir de arı birleştirme anlatmadık mı? :stuck_out_tongue:

Iki kovani birlestirince anasiz kova uste birakilir yoksa anali kovan.Hani katda anali kovan daha avantajli olur.Onuda diyeyim qazete ile birlesecek kovandan zohbet gedir.

Geçen yıl aynı yöntemle birleştirme yaptım alt katta analı koloni üst katta yeni anasız koloni araya gazete koymuştum bir kaç yerden deldim gerisini onlar hallediyor sorun yaşamadım.

Goksel abi kac gune birlesti qazete ile?Birde ustdeki anasiz kovani kapalimi tutdunuz?

…‘‘qazete ile birlesecek kovandan zohbet gedir.’’ sözünüzü anlayamadım.

Başka kelimelerle açıklayabilir misiniz?

Birleştirilen kovanlar genelde çok güçlü kovanlar olmazlar.Gazete kağıdını kendileri deliyor daha doğrusu delikleri genişletip alt katla birleşiyorlar bir iki gün içinde.
Üst kata şerbette koymuştum ne olur ne olmaz diye.
analı koloni zayıf diğeri güçlü ise daha dikkatli olmak lazım her durumda anayı kafese almak en garantisi.Ben hiç kafese almadım sorunda yaşamadım.

Yani konu gazete ile birlesecek kovandan gidiyor.Ust kovanin havalanmasi nasil olacak?

Geçen sene elek teli kullanmıştım da sonuç çok kötü oldu,gazeteye üç delik aç çivi ile,en güzeli bu…
Havalandırma işi gazete delindikçe zaten hallolunan bir konu…

Azeri gardaşım,
daha önce açılan konuları ayrı bir konu olarak açmasak açılan konudan devam etsek daha yahşi olmaz mı.

Arıların işine akıl sır ermiyor.Anası olmayan bir kovana yan kovanda çıkan analardan birini verdim anında imha ettiler.
Bir gün sonra döllenmiş anayı giriş deliğinden gönderdim bir kaç gün sonra baktım kırk yıllık anaları gibiydi.
Tabiki acami cesareti olduğunu sonradan öğrendim şimdi böyle durumlarda kesinlikle kafesle veriyorum.

İki koloni üstüste konulurken aralarına gazete kağıdı konulduğunda hava yetersizliği olmuyor.

Kağıdın değişik yerlerine (ince çivi yardımıyla), küçücük delikler açabiliriz.

Analı kovanın üstte olması, birleştirmenin (anaarının) güvenliğini artırır.

Anasız kısım kalabalık oldukça (analı kısım zayıf oldukça) birleştirmedeki risk artar.

elek teli ile giriş deliği kapatmak bile tehlikeli arılar ışığı görüyor hepsi gişiş deliğine hucum ediyor yüzlerce arı o esnada sizlere ömür

Birleştirme işlemleri sırasında elek teli kullanılırsa…

İki koloninin arıları birbirlerine daha kolay, daha çabuk alışırlar. Fakat, elek telinin üzerinde kalan arılar eski yuvalarının yerini unutmazlar… Elek teli alındığında eski kovanlarına, yani eski kovanlarının olduğu yere giderler.

Bu nedenle, birleştirmede elek teli kullanılırsa,
ortada bir yerde kağıtla kapatılmış bir pencere yapılmalı… Kağıdın delinmemesi gerekir. Arılar delip yavaş yavaş kaynaşır; yeni kovanın giriş-çıkış kapısından çıkarken de yeni yerlerini bellemiş (öğrenmiş) olurlar. Bu durumda eski yerlerini araştırma gereği duymazlar.

şubat, Mart, Nisan ayını da katabiliriz yapılan birleştirme işlemlerinde arılar bir birine genellikle zarar vermezler. Yaz mevsiminde ve sonbaharda yapılan birleştirmelere dikkat edilmelidir.

iki zayıf koloni gazete ile birleştirirken dikkat etmesi gereken bir husus ,üst üste gelecek şekilde olmasına dikkat edilmesine tavsiye ederim boş kalan taraf birleşirse birbirilerine kırmalırına kaçınılamaz olur.