Son zamanlarda sıvı asitlerin kargoyla gönderilmesindeki kısıtlamalar nedeniyle
%85 değil de %80 'lik Formik Asit temin edebilenler için yeni bir tablo.
Doğal olarak burada nispeten daha az su ilave edilecektir:
Tablo 2
%80 Formik Asit Çözeltisinin Sulandırılması
1 litre %80 Formik Asit Çözeltisi + 231ml Su = 1231ml %65 Formik Asit Çözeltisi
1 litre %80 Formik Asit Çözeltisi + 333ml Su = 1333ml %60 Formik Asit Çözeltisi
1 litre %80 Formik Asit Çözeltisi + 1000ml Su = 2000ml %40 Formik Asit Çözeltisi
1 litre %80 Formik Asit Çözeltisi + 3000ml Su = 4000ml %20 Formik Asit Çözeltisi
Sayın Halil Bilen,
Kanalın hacminin büyük olmasının mahsurları nelerdir?Ben kanalın hepsini formik asitle doldurmuyorum,koloni başına örneğin 10 ml koyuyorum,saygılarımla…
Katılımcı sayısı arttıkça bilgi paylaşımının güzel tarafları ortaya çıkıyor.
Neticede farklı yöntemler öneriliyor gibi gözüksede, hepsi aynı noktaya çıkıyor.
Formik asit çözeltisinin hangi oranda kullanılmalı konusunda biraz dikkatli olmakta fayda var.
Ben %85’lik çözeltiyi aldığım gibi kullanıyorum, Halil bey de bu konuda aynı düşüncede.
Biz bu şekilde kullanıyoruz diye, doğrusu budur zannedilmesin.
Formik asidin kullanıldığı kovanlarda havalandırma yapılabilir, yani polen çekmeceli, giriş ağzı geniş ve alttan havalandırma özelliği olması gerekir.
Bu tip kovanlarda %85’lik formik asit kullanmak ana arı açısından fazla risk oluşturmaz.
Havalandırması yeterli olmayan kovanlarda ise düşük yoğunlukta çözelti hazırlamak gerekir.
Bunun hangi oranda olması gerektiğine siz karar vereceksiniz.
Önce bir iki kovanda uygulama yaparak arıların davranışını izleyin, hangi yoğunlukta çözelti kullanacağınıza öyle karar verin ve diğer kovanlarınıza ondan sonra uygulama yapın.
Elimizde yedek ana olması bizim biraz daha rahat hareket etmemize imkan tanımakta, bu yüzden risk olsa bile uygulamaktan çekinmiyoruz.
Sizlere de aynı bizim yaptığımız şekilde uygulayın diyebilmek için, ana kaybı yaşadığınızda zararınızı telafi edebilmemiz gerekir.
Onun için tedbirli davranmanızda yarar var diyorum.
formik asiti koyacağımız tüp, kanal vs.nin boyutları buharlaşma süresini nasıl etkiler demek istedim. Kabın yüzey alanı sabit kaldığı sürece buharlaşma miktarı değişmez diye hatırlıyorum da?
Benim işaret ettiğim konu şu, belki de yanılıyorumdur…
Miktar aynı olsun formik asitte…
5 cc. diyelim…
Şırınga gövdesi ile verelim… Üstelik alt çıkışları tıkalı olsun…
1 örnekte 10 cc.lik şırınga ile…
Diğer örnekte 60 cc.lik şırınga ile…
İkisi de aynı anda buharlaşmaz düşüncesindeyim.
Bence 60 cc. lik şırıngadaki daha çabuk biter…
Aynı şeyi üst çıta kanalında da düşünüyorum…
Büyükçe açılmış 30 cc.lik bir kanala 5 cc. verildiğinde daha çabuk buharlaşırken, sadece 10 cc. lik bir kanalda ise daha uzun sürede buharlaşır diye düşünüyorum…
Miktar aynı ama buharlaşma yüzeyi büyüdüğünde hız artıyor olmalı…
Önce şuna inanmanızı isterim ki amacım sadece kendimi geliştirmek. Bu arada kendimce şüpheli bulduğum şeyleri paylaşmak istiyorum. Siteye geçen emeğiniz için teşekkürler…
Şüpheyle yaklaşmamızın sebebini kısaca açıklayayım…
Bazı meslek mensuplarının aldığı eğitim yelpazesi o kadar geniş ki, dolayısı ile mesleği ile çok az ilintisi dahi olsa herhangi bir konuda uzmanlaşabiliyor…