Bulunduğumuz bölge Zonguldak-Çaycuma’nın bir Orman köyü. Bu bölgede kestane, ıhlamur ve kır çiçekleri var. Haziran ayının ilk haftası kestane 2. haftasından itibaren de ıhlamur açıyor. 18 Temmuz’da bal sağımı için kovanları açtım. Katlı 5 kovanın sadece 2 sinden toplam 6 çerçeve bal alabildim. Aldığım çercevelerde de çok az bal vardı. Toplam 5,5 kg bal çıktı. Katlarda peteklerin kabartıldığı fakat hepsinin boş olduğunu gördüm. Boş çerceveleri aldım arıları kuluçkalığa indirdim. 2 koloniyi böldüm. Kovanların kuluçkalıklarında da bal yok denecek kadar azdı. Bu sene ilk bal sağımım olduğu için hayal kırıklığına uğradım.
29 Temmuz kovanları kontrol için tekrar açtım baktım ne göreyim. Boş olan tüm petekler bal dolmuş ana arının yumurta atacağı tek göz kalmamış. Bu durumu yakınımda arıcılık yapan birisiyle paylaşınca bana 2 gün önce bal sırı yağdı çok güzel bal geldi dedi.
Şimdi düşünüyorum. Acaba bal sağımı yapmasam ve boş petekleride katlardan almasaydım güzel bir bal sağımı yapabilir miydim. Bal sağımı için acele mi ettim. Ustalarımızın bu husustaki tecrübeleri ve tavsiyelerini bekliyoruz.
bence iyi bir uygulama yapmışsınız arınız güçlü olsaidi verdiğiniz kata çıkardı. çıkardı derken en azından ana arı yavru atardı,bunlar olmadığına göre kovan içinde fazladan petek var. o petekleri almakla akılı bir iş yapmışsınız.balıda bu sayede aldınız bence,petekleri almsaydınız eğer her petekte 200-300 gr bal olurdu