Acemi Arıcıdan Kovan Bölme Denemesi

Değerli büyüklerim acemi arıcıyım. Bu yıl kursa gidip 1 kovan ile arıcılığa “kazık” yiyerek başladım. Arı diye yaban arısı vermişler canımızı zor kurtardık.

Bal alamadık kovandan doğal olarak, bende okudugum kitaplardan gördüğüm şekilde kovanı böldüm. Fakat böldüğüm kovanı farklı bi yere taşıyamadım. Yaptığım işlemleri yazayım da yanlışımı bi deyin bana.

1. Olarak ana kovanda 12 çerçeve arı vardı. Alanım geniş olmadığı için önce ana arısını öldürdüm 2 -3 gün beklettim ana memelerini kestim.
    Yan tarafına bir kovan koydum, kapalı yavrularla dolu olan üstünde arı olan çerçevelerden diğer kovana koydum.

8 çerçeve 2. kovan, 6 çerçeve tarlacı olan birinci kovan kaldı. Kovanlar arasındaki mesafe 25 cm, iki kovanımda verdiğim yeni anayı kabul etti ve arılar değişti. İkiside yavru çıkartıp oynattı yağma yok.

Kovanı bölünce yaşlılar ille git 5 km öteye götür diyor, benim böyle bir imkanım yok. Benim yaptığım işlemde bi sıkıntı var mı acaba?

Gelecek sene yine 25 cm aralıkla aynı şekilde bölmek zorunda kalacağım, umarım bi aksilik olmaz.

Biraz değişik bölme olmuş ama her iki ana arı yumurtluyor ve kovanların işleyişi olması gereken gibiyse işlem tamamdır.

5 km uzağa taşınma nedeni bölünen kovanlardaki arıların eski kovana dönüp kovan güç dengesi bozulmaması içindir.

hocam ben bu 5 km uzak konusu hep benım kafamı karıstırıyor
şöyleki
arıyı 3 km oteye tasıdık arı çıktı kovandan eskı kovana gıttı
arıyı 5 km oteye tasıdık eskı kovana gıtmedı Neden ? arı ne kadar uzakta olduğunu bılmıyor
normal sartlarda her ıkı kovandan cıkan eskı kovan yerını araması gerekmıyor mu
3 km de olan bulur 5-10 km dekı olan bulamaz diyelim uzağa tasınan arı heder olmaz mı ozaman ?
bi türlü kfanda oturtamıyorum bu meseleyı.
arını kovandan çıkış yönü ve posizyonu her halukarda eskısınden farklı yanı her halukarda yabancı bır yerde olduğunu bılıyor olmalı
bu faklılığı yakın mesfe tasımalarında abartmak ıcın dal yaprak falan koyuyoruz zaten
ama bence uzağa tasıma arı kaybına sebeb olur gıbıme gelıyor

Değerli büyüğüm taşıma imkanım olmuyor, yakında bölmem gerekiyor. Başka öneriniz varsa, tecrübenizden faydalanmak isterim.

Ben yani öyle amatör olarak saçma sapan bir şekilde böldüm.

Aynı yerde bölmek zorunda isen (Ben herzaman aynı yerde bölüyorum bu arada. 2. bir arılığım kocaelinde yok). Kovan uçuş deliğini ortalamanız gerekir. Bir de aynı yerde bölmelerde kovanı ikiye bölmek çok kolaydır. Bölünecek kovanı 30 cm yana kaydır, tam yanına boş kovanı koy. Bir çerçeve sana bir çerçeve sana…
Hepsi bu kadar. (ballıları, polenlileri ve yavruları eşit şekilde dağıt)
Aynı arılık içerisinde bölme yapacaksanız ve böldüğünüz arılar 3-5 metre uzakta olacaksa, sıkıntılar ozaman başar.
2 çereçeve arı böldünüz diyelim 5 metre öteye götürdünüz. 1 gün sonra kovan nufusunun yarısı eski kovan döner.
Arıları azaldığı için bölme kovan yağmalanabilir.
Yavrular ısıtılamadığı için çürüklük olabilir. vs.
Bu şekilde bir bölmede, 2 çerçeve yavurulu arı alırsanız en az 1-2 çerçeve genç işçi arı da bu kovanın içine silkelemeniz gerekir.
Böylece yaşlı arılar eski kovana dönse bile genç arılar durumu kurtarır.

Hakan bey yeni yerinden kovandan çıkan tarlacı arı eski bal topladığı mıntikaya giderse geri dönüş için havalandığı zaman eski yerine gider,fakat daha önce gitmediği bir mıntikaya giderse yeni yerine gider,baharda nektarın bol olduğu zamanda arı yakın çevreye gider,yaz sonunu nektar azalınca daha uzaklara gider dolayısıyla ilkbaharda 2_3 km taşıdığın arıyı yaz sonu 4_5 km taşıman gerekir kolaygelsin.