http://s27.postimg.org/yujqshkgz/08_01_2010_Kabak_003.jpg
Kabak tatlısı:
Kabağın arı ile ne ilgisi var diyenler vardır, tatlı olamasından başka bir bağlantısı yok herhalde.
Aslında bir kıyıda, köşede kalmış bir hikaye anlatacağım.
Olayın içinde yaşayanlar bakımından anı ama bizim için biraz hikaye olarak düşünüyorum.
Bu gün takvim olarak 8 ocak eski bir takvime göre kasım günü 62 olarak yazıyor.
Hiristiyanlar için hacın suya atılması ile başlayan, anlatacağım olayla devam eden bir süreç.
Olay şöyle:
Hiristiyanlarla aynı ortamı paylaşan müslüman türkler için sıkıntılı bir gün olarak anılarda kalan Üstte yazdığım tarih olan gündü
Müslüman türkler evlerine kapanır pek dışarıya çıkmazlarmış.
Hiristiyanlar daha önce besledikleri domuzları şişleyip öldürüler, sonra derilerini kor ateşte yakıp kazırlarmış yani bizim
dediğimiz ütüleme işlemini yaparlarmış.
Çıkan bu kokuyu algılamamak için müslümanlar o gün dışarıya pek çıkmazlar.
Ve bu kötü kokuları giderebileceği yani kokuların duyulmasını önleyeceği inancıyla her evde bal kabağı pişirirlermiş.
Birde bu olaya benzememesi için kurban kesiminde veye herhangi bir hayvan kesiminden sonra kelle ve bacaklar kor ateşte
hiç bir zaman yakılıp temizlenmez oturulup tek tek bıçakla yüzülür ve işleme çok dikkat edilir.
Hocam akşam yaktın içimizi Allahtan kabaksız olmaz evimiz,öğrencilik yıllarımdan mı kalma ne Kabak çorbası için uzak lokantaya bile giderdim.
Afiyet olsun hocam. Büyük ihtimalle kendi bahçenizin ürünüdür.
Kabak bahçeden.
Şeker yerine bal.
Ceviz bahçeden.
Yerli malı haftası gibi oldu ama tüp gaz dışarıdan.
Güzel bir paylaşım.
Geçenlerde bal kabağını şekersiz susuz haşlayıp biraz
dinlendirdikten sonra bol bol bal döküp fındık cevizle…
mükemmel bir tadı vardı.
Tek olumsuz tarafı balın kıvamını kaybedip
sulanması oldu.
Acaba tam soğumasını mı beklemeliydim.
yoksa kabaklar suyunu mu saldı bilmiyorum.
deneyerek öğreneceğiz.
Kabak bamya pırasa bana perhiz.
Ya 4 yada 5 yaşlarında annem biraz bamya kattı götür bunu küçük ablaya ver. Küçük abla yalnız yaşayan ihtiyar bi teyzeydi allah rahmet eylesin. Ben bamyaları aldım götürdüm kadının eşşeyinin önüne attım. Bi müddet sonra Kadın anneme çıktı geldi.
sen bana bamya yolladınmı.
Annemde ahmetle yolladım az evvel noolduki dedi.
O bamyaların benim eşşeyin önünde ne işi var dyince
Annem bana sordu sen naaptın verdiğim bamyaları
Eşşeeen önüne attım dedim eşek bütün bamyayı yiyememiş etrafa saçmış birazını. suç mahallinde delil bırakınca yakayı eleverdik tabi.
yani demem oki, o kadar severim bamyayı.
Konu başlığıyla alakalı olması baabından da anne babanın sözünü dinlemeyi, etraftaki yaşlı kimsesiz muhtaç insanları gözetmeyi ihmal etmemeli…
murat hocam,bu güzel görüntüyle canımız kabak tatlısı cekti,
olsada yesek fakat böyle doğal organik olmalı ki değsin,kabak kestane
kabağına benziyor görünümü güzel afiyet olsun.
Murat Hocam,
Kabak tatlınız çok güzel görünüyor, elinize sağlık,
En sevdiğim tatlı, en azından zararsız, kilo aldırmıyor.
Ben birazcık farklı yapıyorum, dilimler biraz daha irice,
Sonra 24 saat kireç suyunda bekletiyorum,
Çıtır çıtır oluyor, ceviz ve bal da bahçeden,
Trakya ile Hatay yöresinin karşımı bir şey…
mumun
Ocak 9, 2015, 11:01öö
10
Murat hocam afiyet olsun.
Hocam bizde dün kabak tatlısı yaptık
ama bal aklımıza gelmedi
Geleneklerimizden birisi de; Komşuda pişer, bize de düşer.
Kabağın ballı tarifini kim paylaşır?
Murat abi bir şey eksik yalnız ? :
Abi o güzelim kabağın üstüne kaymak nasılda gider . Ağzım sulandı
Murat hocam afiyet olsun.Kabak tatlısını bende çok severim.
Elinize sağlık hocam. Afiyet olsun.
Şekersiz olarak kabak az pişirilir.
Sonra tepsiye dizilip üzerine bal gezdirilir ve düşük sıcaklıkta fırınlanır.
40 dereceyi geçerse bal tehlikeli olmaz mı
Öyle düşünülüp; dikkat ederseniz kabak piştikten sonra bal konuyor ve düşük sıcaklıkta fırında pişiriliyor.