Merhaba ustalarımdan buradan bir konu hakında bilgi almak istiyorum .Memeleketim olan Kastamonu araç ilçesinde 1998 yılılnda köyümüzn bulunduğu ormada tahlihsiz bir kazadan dolayı yangın cıktı çıkan yangın sonucunda yaklaşık 300 ha alan zarar gördü ve hemen o yıl baharı oyanan 300 ha alan akasya ağaçlarıyla agçlandıırldı.Bilindigi üzere akasyada bal özü veren bir ağaç .Rakım olarak 1000 ila 1100 arasında bulunmakta tahmini olarak akasya bu bölgede hangi tarihte bal akımı verir . yanlış hatırlamıyorsam geçmiş yıllarda gezme amaçlı gidigim bir dönemde çiçekler mevcuttu tarih olarakta hazıran 25 falandı .
Batı karadeniz sahilinde mayısın hemen başında başlar Kastamonu’da da en çok mayısın ikinci haftası olur diye düşünüyorum
Tuttuğum kayıtlarda 2013 yılında 1040 rakımlı Isparta’da 7-20 mayıs tarihleri arasında akasya ağacı çiçekteymiş. Ama nektar salgılamak ayrı bir konu diye düşünüyorum. Çünkü akasyanın açık olduğu dönemde 10 gün üst üste yağmur yağmıştı.
Arıcılığa başlayalı gördüğüm her çiçek ilgimi çekmeye başladı.
Cumartesi cenazeye giderken köy yolunun üzeri bembeyaz akasya.
Bugün bir arkadaş aracılığı ile köy muhtarına ulaştım.
Arkadaşa buyursun getirsin demiş. Yarın muhtar ile görüşeceğim.
Sorum şu: Akasyalar açalı 8-10 gün oldu. Nektar akımı devam ediyor mudur?
Bir de bu aralar gün içinde 2-3 defa yağıp açıyor. Bu durum sorun teşkil eder mi?
Götürmeye değer mi?
Edirne 2013, 27 Nisan - 15 Mayıs
Köy için tarihler yukarıda.
Merkez birkaç gün erken açıyor.
Çiçekli olduğu sürece nektar akımı var mı acaba?
Yoksa sadece 3-5 günlük bir dönem mi?
Akasyadan polen gelir mi?
Geçen sene Nisan sonu dibi bulan stoklar 06 Mayıs tarihinde böyleydi.
http://imageshack.us/a/img22/3326/dscf2825t.jpg
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=6134.msg155927#msg155927
Düzce’de akasyalar 4-5 gün önce çiçek açtı.
Mehmet bey 4-5 günde bu şeklide bal toplamış. Acaba bu sene olduğu gibi arada yağmur yağıyormuydu?
2013 Yılında 30 nisan sonrası sıkıntı kalmamıştı.
06 Mayıs tarihine kadar ise ortalama sıcaklık 25 derece ve açık hava vardı.
Bu sene olmaz.
bu zamanda denize giriyorduk ben kıyıdan levrek alıyordum nerde hicbiri yok soba yakıyoruz hala kömür bitti be
Mehmet beye katılıyorum. Akasyalar deniz kıyısında açmaya başladı. Hala yağmur devam ediyor. Bu sene akasyada bal alamayacağız gibi. Kısmet.
Saf akasya balını diğerlerinden nasıl ayırt edebiliriz ? Kendine özgü hangi karakterleri vardır. Örneğin Lavanta balı oda sıcaklığında bile donuyor. Çam balı donmuyor…vs
Nasıl ayırt edilir bilmiyorum ama akasya akımının zirve yaptığı günlerde kasnakların arasına ördüğü peteği kesip ağzıma attım. Ben öyle bir tat daha bilmiyorum. Harika bir aroması var.
Donma konusunda akasya balı donmaya (kristalize olma) karşı en dirençli ballardan diye biliyorum.
Saf akasya bali su gibi beyaz oluyor nerdeyse. dondugunda ise tabiri caiz ise donmus sümük gibi gözüküyor .
İstanbul için 15 nisan 5 mayis
Bu tadın peşinde düştüm nasipse yarın (6 Mayıs 2015) 5-16 çerçevede değişen 9 koloni ile akasyaya gidiyorum.
İlk tomurcuklar 29-30 Nisanda görüldü, 3-5 gün akım olsa yeter.
Benim arıların olduğu yerde akasya var sabah erkenden ağaçtalar
Bakalım bu sene bizde nasıl olacak. Akasyalar 10-15 güne anca açarlar. Arıların henüz %40 ı katta. Havalar hiç müsade etmedi. İnşallah güzel olur.
bu yıl akasyadan nektar akımı nasıl arıcı abilerim?