Akasya ağacının arılar için önemi.

akasya ağacının önemi

Değişik iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilen akasya, ülkemizde yaygın olarak rastlanabilen bir ağaç türüdür. Akasyanın arıcılık açısından oldukça önemli bir yeri vardır. Görünümü ile de park ve bahçelere ayrı bir özellik katan akasya dikiminin hızlandırılmasına ülke çapında önem verilmelidir. Ağaçlandırma yapılacak bölgelere dikilecek her akasya ağacının üretici ve ülke ekonomisine katkısı büyük olacaktır. Akasyanın çiçeklenme dönemi bölgelere ve yüksekliğe bağlı olarak Nisan-Haziran ayları arasındadır. Akasya balının tadı ve kokusu çok güzeldir ve oldukça geç kristalleşir. Kendine özgü parlaklık ve akıcılığını uzun süre kaybetmez. Bir dönüm akasyadan 150 kg bal üretilir.
akasya fidanı BURSA orman bölge müdürlüğünde arıcılara verilmeye başlandı.
arıcı arkadaşlara duyurulur

Geçtiğimiz yıl Çorum orman müdürlüğü okulumuzda ağaçlandırma yapacaktı.Önerimiz üzerine 1500 adet akasya fidanını diktiler.Ricamız üzerine 500 adet de bana hediye ederek arılarımın bulunduğu köyün mezarlığına diktik. Bu konuda çok anlayışlı oluyor ve çözümden yana tavır koyuyorlar.Yeterki biz kendilerine durumu bildirelim.

Akasya arıların gelişme dönemine rasladığı için çok önemli birde çok güzel bir aroması var

Macar akasyası adında bir tür vardırki tam agustos eylül aylarında çiçekleniyor.Bu türün dahada çoğaltılması için çalışmalar yapılması bizler açısından dahada iyi olur kanısındayım.

isa kardeş bu akasya türü nerelerde bulunuyor ağacı diğer akasya ile aynımı acaba

Evet diğer akasya ile ayırt edilemez .Bildiğim kadarıyla rahmetli ADNAN KAHVECİ dönemin dış işleri bakanı iken macaristan ziyaretinde duymuş ve Türkiyeye getirtmiştir. İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden temin edile bilir.

Durumu bi araştırmak lazım dediğiniz gibi ise çiçeklenme dönemi arıcılar için bulunmaz nimet :-*

Eskişehir için bu ağacın çiçeklenme dönemini verebilirim sizlere.

Bu ağaçtan uzun yıllar önce çalıştığımız binanın önüne ekilmiş.

İlk yıllar açmıyor bu akasya diyorduk.

Ancak 2008 yılı Temmuz ayında bir açtı ki…

Sapsarı çiçekleri var.

Arılar hem polen hem nektar alıyorlardı.

O dönemde çok sık takip ettim arıları. Tam 3 gün boyunca arılar oğul veriyor denilecek kadar yoğunlukta idi ama 4’üncü gün hava şartları aynı ve çiçeklerde açık olmasına rağmen uğrayan 1 tane bile arı yoktu.

http://img502.imageshack.us/img502/7946/img2143a.jpg

Tarih: 19 Temmuz 2008

http://img408.imageshack.us/img408/7023/img2195ow.jpg

Aynı gün diğer görüntü.

Ancak bu yıl hiç açmadı.

Tohumlar oluştu yine ama çiçekli halini görmedik ağacın.

Bu yıl takip ediyorum yine aynı dönemi.

Eğer Temmuz 2010’da açarsa bir boş / bir dolu diyeceğiz bu kısa gözlemle…

http://img148.imageshack.us/img148/8512/img2518r.jpg

Temmuz 2008’de ağacın altında çıkan fideleri ve ağaçta geçmiş yıllardan kalan tohumları toplayıp, arılığın bulunduğu köyde hayvanların ulaşamadığı kuytu yerlere diktim.

Tohumları da çok değişik yerlere gömüyorum.

Arabada torpidoda gezdirdim uzun süre…

Aklıma geldikçe gömdüm.

Temmuz ayında açması bal derleme açısından uygun gözüküyor. Daha geç açan cinsi varsa çok daha hoş olur.

Diğer normal akasya ile de karşılaştıralım aynı bölge için.

http://img517.imageshack.us/img517/6391/aks.jpg

22 Mayıs 2008.

Dolayısı ile aynı bölgede 2 farklı akasya arasında 2 aylık çiçeklenme farkı var.

Halil abi bazen ağaçlarda çiçeklenme vs olmayabiliryor ancak bu genelde ağaçların tohumlarının döllenmesiyle ilgili bir durum diye biliyorum yanlışta olabilir.Mesela napolyon kiraz bahçesinde mutlaka her 10 kök için ak kiraz ve gılli denilen bir türü bahçeye dikilmekte bu elmada da aynı mutlaka farklı türden olması gerekiyor belki o bahsettiğiniz akasyada da durum aynı olabilir.

Rahmetli Adnan Kahveci özel ilgi göstererek bu fidanlardan çok miktarda Türkiyeye getirtti.

Askeri birlikler, bazı ilçe tarımların bahçeleri vs gibi yerlerde bu fidanlar deneme amaçlı dikilmiş.

Fakat ölümüyle birlikte proje rafa kalkmış.

O dönemde konuyla ilgili bir gazete röportajını hatırlıyorum. Macaristanda 3-4 ayrı çeşit Akasya türü oluşturulmuş. Bu akasyalardan ortak bir orman yapılıyor. Akasya türleri farklı zamanlarda çiçek açıyor.

Bu tür bir akasya ormanı 45 gün civarında çiçekte kalıyor.

Bizim arılığımızın etrafında da akasya ağaçları çok. Ama arılar en fazla 3-4 gün yararlanabiliyorlar. Kazara yağmur yağması durumunda ise o sene akasyanın hiç bir faydasını göremiyorlar.

Tek tür akasyadan oluşturulan ormanın arıcılığa faydası tesadüfe kalıyor.

Ağaçların yıllara göre açması konusunda tespitimi tek ağaca göre yapmadığımdan daha rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Binanın arkasında yine aynı ağaçtan var ve sözleşmiş gibi açıyorlar ya da açmıyorlar.

Bu konuda ağaçbilimcilerin elbette açıklamaları olacaktır.

Bana bireysel düşen misyon, sessizce bu ağacın tohumlarını etrafa saçmak…

Eskişehir’de 40-50 yıl sonra birilerinin arıları bu ağaçlardan faydalanırsa duası ulaşır nasılsa bizlere…

Şu anda binamızın önüne bu ağacı eken büyüklerimizi nasıl anıyorsak…

Halil abi o tohumlardan biraz bizede ayır abi senin adına bizde sevaba girelim(aracı olmaktan)

Tohumlar şu anda ağaçlarda salkımlar halinde. Ama yaz başı o salkımlar kuruyor ve tohumlar daha kolay ayıklanıyor. Abi ekelim de kimin adına olduğu önemli değil…

benim bulunduğum yerde çarşambada akasyanın açmadığı yıl olmaz ancak çiçek dönemi genelde yağmura denk geldiğinden olumsuzluklar oluyor bazanda iyi havalara denk geliyor
akasya çiçekleri 15-20 gün çiçekte kalıyorlar ama aşırı derecede nektarı var
yazın açan cinsinin daha verimli olacağı kesin

2009 yılı bazı anormallikler içinde geçti.

bu anormalliklerden akasyada nasibini aldı.
15 mayısta çiçek açan ağaçlar, yağmur yağınca 10 ağustota yeniden aynı şekilde çiçek açtı.
her ikisini de kendi blogumda yayınlamıştım.

değerli arıcılar

akasya balının şatış fiyatı ne kadar ben bizim buralarda sordum kimse bu balı bilmiyor böyle bal olmaz diyorlar ama ben geçen sene böyle bir bal aldım. çünkü akasya açmaya başladı şürüplamayı kestim ballığa baktığımda bir miktar bal vardı lezzetide mükemmel ötesi.....

bizim giresun yöresinde en kıtlık sezon ağustos ayıdır. böyle bir akasya varsa hemen alalım. nerden ve nasıl bulunabilir acaba?

Bursa orman bölge müdürlüğünden aldığım 50 adet akasya fidanı nı
mart ayın da arılarımın bulunduğu alan ve yakın çevresine ekeceğim.
Fidanların boyları yaklaşık 1 metre,
fiatıda 30 kuruş adeti,
bursada arıcılık yapan arkadaşlar faydalanabilirler.

İl orman bölge md. lüğüne giderseniz yardımcı olurlar.

akasya balının şeffaf oldugunu balı güzel oldugunu duydum fakat bir özelliğide süne tuzağı diyorlar ilce tarım verdi ikiyüz kadar fidan köyün belli yerlerine ektik bakalım ne olucak selamlar