AKS (Arıcılık Kayıt Sistemi) Belgesi

Halil bey ben arıları sıgortalattım ziraat bankasına ama pışman oldum .
Hırsiz çalar ayı yer sıgorta kapsamına girmez.
Dere göl deniz kenarında sel alırsa karışmaz.
Sonra sıgorta poliçesinin sonunda şoyle bir madde var aynen yazıyorum
–sıgortacının kovan başına sorumluluğu 150 tl ile sınırlı olacaktır.kovan bedeline çerçeve,petek ve bal dahıldır.Arılar teminat haricidir.----

Faydalandiğimiz şeyler arılar yanarsa ,metorolojinin tesbit ettiği yüksek hızda esen bir ruzgarda kovanların kırılması,naklıye esnsinda gerekli evrakları sıgortalayana ıbraz ettikten sonraki kaza neticesi kovanların hasar görmesi.

Meblağ küçük olduğunda deftere falan yazıp sonradan makbuz kesiliyor. Onlarda eminim böyle yapmıştır.

Arıcılık Kayıt sistemine kayıt olurken; Arıcıların ileriki günleri de düşünüp belgeyi düzenlemeleri gerekir.

Örnek:

Şimdi yerleşik arıcısınız, yakında gezginci arıcı da olabilirsiniz.

Şimdi arıcılığınız konvansiyonel, yakında organik olabilir.

Şimdi yalnızca bal üretiyorsunuz, yakında diğer arı ürünlerini ve ana arı üretimi yapabilirsiniz.

Belki bazıları ileride değişebilir ama değiştirilemeyenler de olabilir.

Bende yaptırmadım bugün zaten…

Bir poliçe hazırladılar… Taslak halinde duruyor…

80 kovan / 112 TL. tuttu…

Olayın saçmalığı zaten poliçe doldurulurken başladı…

Bana arıların nakledileceği aracın plakası sorulunca dedim bulduk papazı…

Yani Temmuz ayında Trakya’dan döneceğim kamyonun plakasını mı istiyorsunuz dedim.

Evet dedi…

O tarihte ben arabamın plakasını bile bilmiyorum ne olur…

Sora soruştura, merkeze sora soruştura bir poliçe dolduruldu…

Kovan başı 1,40 TL…

Dere boyu kavaklar, göl boyu söğütler gibi durumlarda sel klozunda istisnalar varsa iyi de yapmışız yaptırmamakta.

80 kovan için 12.000 TL. tazminat belirtilmişti, sizin fiyatla tutuyor. Kovanbaşı 150 TL. uygun aslında…

Kaskodan ucuz :slight_smile:

Kaskodan arabanın ön camını 2 kere küçük onarım ve 1 kez de değişim yaptık…

Bir kere daha değiştireceğiz küçük bir çatlak var…

Kasko bozulmadan üstelik.

Kovanın polenliğini değiştirme parasını mı veriyor arıcılık sigortası dermişim…

Daha ne bekliyorsun hocam
Bu türkiyede sigortacıdan uyanığı var mı?
Siz zannedinki polenle ,arı sütüyle
,balla beslenen arıcıdan başka uyanık yok
.

Ben devlet memuruyum. Hobi olarak arıcılık yapıyorum. Şimdilik 5 kovanım var ama bunu bu sene 10 kadar çoğaltmayı (doğal/yapay oğul, satın alma vb.) düşünüyorum. Daha ileriki zamanlarda 20-30 a kadar çıkabileceğimi düşünüyorum. Bir de tayin durumunda arıların nakledilmesi var. Bu bilgiler ışığında;

Benim AKS kaydı yaptırmamın ne gibi avantajı/dezavantajı (hırsızlık, nakil, destekleme vb. konularda )olabilir?

Her halükarda kaydınız olması lazım. 30 kovan ve üzerinde birlik üyeliğiniz varsa destekleme alıyorsunuz.

Cevabınız için teşekkür ederim ancak benim gibi birkaç kovanla hobi olarak arıcılık yapanların neredeyse tamamı AKS kaydı yoktur herhalde. Sebebi de bence “Neden kayıt yaptırmalıyım” sorusunun cevabını bilmemeleri.

Neden kayıt yaptırmalıyım?

Öncelikle ülkenin arı varlığının bilinmesi arıcılıkla alakalı politikaların oluşturulmasında etkili olacaktır. 1-2 arı demeden kaydolmak iyi bir şey yani. Tabi, başkasından plakalı arı alıp yine de yeni plaka almak da bazı şeylerin aksak gitmesine neden olur. Arılarınız sizin adınıza ya da en azından birilerinin adına kayıtlı olsun.

Normal şartlarda AKS belgesi ve sevk için gerekli diğer evraklar olmadan yapılan arı sevkleri güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanırsa -1 ya da 1000 farketmez- ceza ödemek zorunda kalırsınız.

Birlik üyeliği ise, birlikteliğin önemli olduğunu düşünmüyorsanız, 30’un altında arınız varsa ya da örnek teşkil etmek istemiyorsanız çok önemli değil.

AKS’ye kaydolmak için öncelikle işletme(şu an için herhangi bir mali yükümlülüğü yok) açtırmanız gerekiyor. İşletme açarken arılık olduğunu özellikle belirtin. Çünkü sizden ahır tapusu isteyebilirler. Çok ısrar ederlerse ki aslı öyledir ana yollara, camilere, okullara en az 100 metre mesafede olan, mümkünse şehir içinde olmayan bir arazinin kira belgesini ya da tapusunu isteyebilirler. sonrasında plakalarınızı AKSye kaydettirebilirsiniz. Yeni plakaysa İl/İlçe Tarım kolayca ekleyebilir. Ama eskiyse Arıcılar Birliğinin yapması daha kolaydır.

Uğur bey foruma hoşgeldiniz.

Bu gün ÇKS belgesi almak için Tarım İlçe Müdürlüğüne gitmiştim.

Arıcılık kayıtlarına bakan memur beni görünce,
Önümüzdeki haftalarda arıcılık bilgi güncellemesi yapılacak dedi.

Arıcılık güncellemesi gezginci arıcılar için temmuz sonunda, sabit arıcılar için eylül ayında yapılırdı.
Şimdi birde bahar ayları için çıkmış.

Artık kış kayıplarını ölçecekler herhalde veya destekleri kısacaklar gibime geliyor.

İlk fırsatta 5-6 kovan demeden aks kaydı yaptırmayı düşünüyorum. Daha önceden çks kaydım olması lazımdı, bir şey farkeder mi acaba?

Farketmez. aks kaydınızı yaptırın.
Arı konusu hassas olduğundan sırf başka bir konuda size kızan birisi, yoldan geçiyordum arıları saldırdı deyip şikayet ederse, arılığınız kayıtlı ise sorun olmaz ama, aks kaydınız yoksa orada kalamazsınız. isterse tapulu araziniz olsun.

Çünkü ilgili mevzuat aslında arıcıların lehine oldukça esnek yapılmıştır ama. aynı esneklik tersine de çalışabiliyor.

Sayın Osman Hocaoğlu:

Böyle durumda AKS belgesi olması yeterli olmaz, aslında konaklama belgesi gerekli.
Sabit arıcılarında 1 yıllık süre için konaklama belgesi alması daha uygundur.

Murat bey,
AKS kaydı yapıldığında size bir sabit arılık açılıyor.arılık açıldığında belirttiğiniz adres de kaydediliyor. Bu nedenle tapu kaydı da isteniyor. Hatta yer kontrolü de yapılıyor zaman zaman(şehir içine yakın olan, sıkıntılı olabilecek alanlarda) . Artık orası sizin resmi (sabit) arılığınız oluyor.
konaklama belgesi bu sabit yerinizden yapacağınız nakiller için gerekli.
Dışarıdan tekrar geri gelirken konaklama belgesi de istenmiyor.
Çünkü kayıtlı sabit yerinize geliyorsunuz.

İl yada ilçe içinde gezgincilikte belge isteniyor mu?

Eğer 2016 da bir sağlık raporu almışsanız, (il dışına çıkmak için alınıyor) yıl boyunca il içinde tekrardan sağlık raporu almanıza gerek yok. ama konaklama belgesi gerekli.