alt kattan cerceve nezaman alinir

MERHABA ABILER BEN AMATOR BIR ARICIYIM 3 DEFA BAL HASAT EDECEM .BUDEFA ALT KATTAN CITA ALABILIRMIYIM .ALT KATTAKI CITALARI YENILEMEK ICIN .VEYA COKMU GEC BUNU YAPMAM ICIN .LUTFEN YORUMLARINIZI BEKLIYORUM

Sırlananları mı aldınız öncesinde ?
Tam hasat yapıp bir daha bal almamak için bölgenizin flora durumunu biraz anlatın. mesela Ayçiçek hala varsa hasata daha var.
Kuluçkalığa bembeyaz petek bırakılmaz kış için, hem stok hem de yavru atımı sırasında problem olur. Kırmızı petekler olmalı kuluçkalıkta.

?

Ne oldu hayatınız da hiçmi kırmızı petek görmediniz ? Herhalde ciyak kırmızı demiyorum. Bir kaç defa yavru atılmış, koyu peteklerdir ve renkleri kırmızıya yakındır. Hatta zamanla daha çok yavru çıktığında siyahlaşırlar.

Oncelikle merhaba cahit abi bizim bolgede artik aycice sona erdi .neyapmam doyru olur ama yinede artik buna gec oldusa bundan vazgecebilirim . benim amacim kuluckaliktaki petekleri yenilemek 3 yil icin .yardimlarinizi bekliyorun . saygilar…

Arılar kışa girişte dediğim gibi beyaz petek sevmez. Kış stoklamasını koyu (kırmızı demiyecem :slight_smile: ) peteklere yapmayı seviyorlar. Kış giysileri siyah olur. Koyu peteklerden daha fazla yavru çıktığından depolanan balın ve/veya yavrunun etrafında daha fazla protein kılıfı olur ve soğuk etkisinden o derece korunmuş olur. Petekleriniz ne kadar çok siyah ise o derece hızlı yenilenmeleri gerekir.
Kimi ustalar nektar akımını takiben 10 gün sonra sağılabilir dese de bazıları 21 gün sayar. En son sözü balı direkt eline alan kişi söyler. Balınıza bakın peteği yere doğru tutun bal damlamıyorsa ve ince bir cubukla petekteki balın kıvamına bakın yeterli ise komple sağın balınızı.
Ardından yeterli sayıda süzülmüş kabarmış peteği kovana verin. Arıların kaplayabildiği kadar petek verin daha fazla değil. Elinizdekiler yetiyorsa ve çok siyah değillerse yeni petek ihtiyacınız yok demektir. Kışa girişte arılarınızı çok zorlamayın. Bırakın yavru yapsınlar az da olsa gelen nektarı depolasınlar ki kış stoklama ihtiyacı az olsun.
Petek kabartımı en kolay bahar aylarında olur ve arıların gelişimi için gereklidir de. Sizde o sırada peteklerinizi değiştirirsiniz.
Yeni kabarmışlarımın sayısı yetmiyorsa depomda her ihtimale karşı bir miktar siyah kabarmışı bile saklarım. Saklaması en zor petekler olmasına rağmen koloni sayısını arttırmak istediğinizde ihtiyaç duyacaksınız.

Ciyak kırmızı…

İyi de…

Hayatınızda hiç mi kırmızı petek görmediniz denecek son kişinin Murat Akın hoca olduğunu siz hiç mi görmediniz?

cok tesekkur ederim cahit abi herkese selamlar

Arıcılık terimleri sözlüğüne, “Beyaz petek” ve “Esmer petek” terimlerinin eklenmesini tensiplerinize arz ederim.

düşüncelerimizi söylerken sözlerimiz/yazılarımız ok gibi değil TSM. notaları gibi kulağa hoş gelmeli .