Bunların çin işi olanlarından ben kullandım. Üstelik de büyük bir cesaret örneği göstererek, nasıl yapıldığını bilmeden.
İlk günler akşama kadar 10 çerçeve yapıyordum ama 2 çuval talaş çıkıyordu.
Daha sonra günlük çerçeve miktarı yükselmeye başlamıştı. Fakat cihazı çalıştırdığım yeri boşaltmak zorunda kalınca proje çöktü. Çürüyüp gitmesin diye bir arkadaşıma hediye ettim.
Gelelim gözlemlerime.
Marangozluktan anlayan, atölye tecrübesi olan bir arıcı arkadaşım, yatar daire bulsak çerçeveleri keseriz şeklinde bir cümle sarfetti.
Ben de hemen atıldım, bende var dedim. Cihazı binanın bodrumunda çalıştırdık, bu arkadaşın gözü korktu, abi ben bunda çalışmaya cesaret edemem dedi.
Niye cesaret edemem dediğini marangoz atölyesinde çıta kesen başka bir arkadaşı görünce anladım.
Bu tür hoby cihazlarında ahşabın gönyesini bozmadan düzgün kesebilmek için biraz kol kuvveti ve el beceresi gerekiyor.
Bu yüzden eliniz sürekli olarak kestiğiniz malzemenin üzerinde oluyor ve onu yönlendirmeniz gerekiyor.
Fakat profesyonel yatar dairelerde, kızaklı, arabalı tabla var.
Tahtayı tabla üzerine sabitleyip, tablayı itekliyorsunuz.
Bu hem düzgün bir kesim sağlıyor hem de daha emniyetli pozisyonda durabiliyorsunuz.
Bu amatör kullanıma uygun yatar dairelerin de kızaklı tablalı olanları var.
Boshc marka olanları Bauhause ta 700 tl idi.
Biraz daha paraya kıyıp böyle bir şey alırsanız, çok daha emniyetli ve rahat kesim yaparsınız.