İlaç zamanla etkisini kaybeder demişsiniz. Emin olmamakla birlikte bildiğim kadarıyla amitraz’ın kimyasal özelliğinde bir değişme olmuyor. Bu etkisini kaybetme nasıl gerçekleşiyor ?
Ekleme: Apimondia 2017 'de tarım ve hayvancılık bakanlığından çalışanlarla iletişim halindeydim. Pestisitlerin inorganik maddelerin doğaya geri dönmemek üzere karıştığını vurguladılar. Kafam biraz karışmış durumda.
İnorganik derken inorganiği doğada bulunmayan. Labaratuvar ortamında yapay yollarla üretilmiş anlamında kullanıyorum.
bütün pestisitlerde yarılanma ömrü diye birşey vardır. bu süre 15 dk ile 15 gün arasında olabilir. su ile veya hava ile temas etmeye başladığında ilaç tepkimeye girer ve etken madde parçalanmaya başlar. Örneğin, Eğer yarılanma ömrü 1 saat ise 1 gram etken madde suyla karıştığında 1 saat sonra 0.5 gram ilaç etken maddesi kalır geriye. 2 saat sonra ise 0.25 gram kalır. belirli bir zaman sonra ise etken madde tamamen parçalanmış olur.
aslında burada da ufak bir aldatma var. bir kaç yıl önce bir makalede okumuştum. ilaç etken maddesi parçalandığında atıyorum 6 karbonlu bir bileşikken 3 karbon 2 hidrojenli bir bileşiğe dönüşüyor. teorik olarak etken madde parçalanıyor ama, ortaya yeni bir bileşik çıkıyor. bu bileşikerin zararsız olduğunu nereden biliyoruz? aslında bilmiyoruz. makalede buna dikkat çekmişti. kalıntı aramalarında sadece ilaç etken madde bileşikleri aranır. oluşan yeni bileşikler aranmaz.
Salatalık ve çilek için reçete yazmaya başladığım gün salatalık yemeyi de bırakmıştım. En iyi ilacın ilaçlama-hasat süresi 3 gün, salatalık ve çilek ise her gün toplanır. konuyu teorik olarak ne kadar bilirsen bil. bilinçlenme (ya da aydınlanma) sahada karşılaşınca oluşuyor. en eğitimli ve insaflı olan çiftçi ilacı cumartesi atar pazar boş geçer pazartesi tekrar hasat.
mümkün olduğunca çocuklarınıza yedirmeyin.
İyi kötü mevzuyu bilen birisi olarak arıcılıkta kullanılan ilaçlar zirai amaçlı kullanılanların yanında gerçekten çok masum kalıyor. Ballarda ilaç kalıntısı neredeyse hiç olmaz. (petekli ballar hariç). tarım ürünlerinde ise kalıntısısz bulmanız çok zordur. Bakanlık yurtdışına gidecek ürünlere özel tahliller yaptırır. geri dönmesin diye. gene de sıkıntılar ortaya çıkıyor. varın siz iç piyasayı düşünün.
Bu yarı ömür deyimi tamam
Arıcılara yavaş salınm oluyor deyip kovana koydukları ilaçlı maddeleri geri almasını istiyoruz.
Yavaş salınım deyip bu yarı ömür bileşim değişiminin etkisini de ilacı kovan alarak önüne geçmiş oluyorlar.
sayın çakır siz bu sürekli gittim dediğiniz apimondia fuarmıydı arıcılık kursimuydu [emoji4]ben amitraz yanlısı değiilim…sorduğunuz suale istinaden doğru bildiklerimi cevapladım,siz emin olmamakla birlikte bildiginiz kadarıyla amitrazın kimyasal özelliklerinde değişme olmadıgı düşuncesindesiniz,bunu anlamak zor degil,sıvı amitraz ilacından enjektörle bir kabın içine miktarını siz belirleyin sıvı boşaltın istediğiniz yerde koyun ve gözlemleyin şekil hacim ve kokusy çözülecektir…tabiki hava sıcaklığı güneş rüzgar gibi etmenlerin etkisi yüksektir…kocaman kaya parçaları güneşle ısınır soğuk nemle çatlar,rüzgarla savrulur ve toprak oluşur…ne olursa olsun kimyasal yada doğal…zamanla kalıcılığın yitirecektir…
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın İsmail Akyüz Kongre o kadar öğretici ve zevkli geçti ki unutmam mümkün değil andıkça da mutlu oluyorum. Orada bana pestisit inorganik maddelerin kalıntı(bitkisel ürünlerde kullanılanlardan bahsediyorum) döngüsünü anlatan arkadaşı dinleseydiniz eminim sizinde kafanız karışırdı yada bilginizden eminseniz kahkaha atabilirdiniz. İşin özü bilgisine güvendiğim 3 kişi birbirinin taban tabana zıt 2 şey söylüyor. Büyük ihtimal ortada iletişim yada bilgi eksikliğinden kaynaklı bir yanlış anlaşma var. Bunu aydınlatmak iyi olur. Bu sayfayı arkadaşa postalayacağım.
Sayın Osman Hocaoğlu yazdıklarınızı ilgiyle okuyan bilgi birikiminizden üslubunuzdan hoşlanan biriyim. Yazdıklarınız kafamı karıştırdı. Aynı oturuma katıldıysak eğer orada ki konuşma sonrası konuşmacıya soru-cevap süresinde beline kadar uzamış düz beyaz saçları olan çok zayıf bir yabancı katılımcı söz hakkı aldı. Mikrofondan balıklar üzerinde yaptıkları bir araştırmada bu pestisitlere rastlanıldığından bahsetti ki bu döngünün gerçekleşmesi için gerekli süresinin yarılanma süresi 15 gün olan bir pestisit için bile bana çok uzun geldiğini belirtmeliyim. Konu ve durum karışık. Sizin zekanızın keskinliği ile ne demek istediğimi anlayacağınızdan eminim. Eğer yinede anlatamadıysam lütfen belirtin daha detaylı anlatayım.
Siz kongreye katılmış mıydınız ?
Murat Abi anlaşılmıyor ne demek istedin acaba ?
İlacın kılavuzunda diyelim ki etki süresi veya kovanda kalma süresi 6 hafta yazıyor veya daha uzun bir süre belirtiyor.
Bizler de şunu savunuyoruz 1 hafta 10 gün sonra uygunsa ilacı alın diyoruz.
Bu yarı ömür öncesi süresinin öncesi olan etkili süre.
Bundan sonraki yarı ömür dışı ilacın değişime uğradığı süre oluyor.
Bizler uygun olmayan süreyi yavaş salınım deyip adlandırıyoruz.
En uygun ilaçlama: ilacı yaptınız şok etkisi yaptı,
ilacı aldık normal hayata döndü.
İşte bu iniş çıkışlar hastalıkları ters yönde etkiliyor, yok ediyor.
Bu iniş çıkışlar arıları da etkiliyor ama özel bakımla arıları kurtarmaya çalışıyoruz.
doğal varoa ilacı formik ve oksalit olduğuna göre amitraza hiç gerek yok düşüncesindeyim…
ben bu sezon bölme yaptığım dönem yavrusuz dönemde damlatma oksalik asit yaptım
birde kışın yapcam zararı olurmu acaba
bizim buralar akdeniz bu bölgede yavru faailiyeti hiç durmadığı için oksalik asiti hiç kullanmadım,formik en etkili olduğu için favorimdir,kapalı gözlerdeki varoada bile etkili…
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2 kez ilaçlamanın çok zararı olmaz ama yine istenilmez.
Kış aylarında hava nemli ve soğuk olduğundan suyun buharlaşması yavaş olur.
2 çerçeve arasında az olan veya dahada az olan arılar kendilerini kurutamazlar ve sönerler.
Değerli Abim Sayın Murat Akın Osman Hocaoğlu nun da bahsettiği gibi yarılanma süresinden sonra ortaya çıkan 2. tür kimyasalların ciddi zararları olabilir. Bu konuda ki endişeleriniz sebebi ile mi kovandan bu ilaçların erken alınması taraftarısınız ?