Tüm arıcı dostlara merhabalar
Kovanlarımdaki anaları işaretlemek gibi düşüncem vardı kimi zaman anayı bulmakta güçlük çekiyordum.İşaretli olursa daha kolay olacagını düsündüm.İlk deneme yaptıgım kovan 6 çıtalı larvalı,kuluckalı bır kovanda.Kovan işleyişi iyi idi.Ana arıyı ellemeden tüpün içine alarak mavi renkte piyasada işaretleme kalemi diye satılan kalemle işaretledim.Çıtaya bırakmamla ananın kovan dibine düşmesi bir oldu.Anında saldırgan bir tutum sergileyip salkım oluşturdular.Şu an kovan kendi anasını kabul etmiyor.Anayı kafese aldım, biraz kek koydum.1 saat sonra kafes arı doluydu anayı çevirmişler ve sokma eğilimindeydiler.Şu an kek miktarını arttırıp kafese koydum.Ne yapacagımı bilemiyorum?Yardım ve önerilerinize acıgım.Teşekkürler
bende bu korkudan, kalem almaya bile korkuyorum…
Mert bey kalemi nereden aldınız kalem kokulumu bizde ana arıyı işaretli yorun sorun yok
Boyadan sonra ananın üzerine 2 damla bal damlatıver
HUAWEI Y320-U10 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tekrar merhaba
kullanmadan önce denemeliydim.
kalem schneider maxx270 keskin bir kokusu var.şifapetek’ten almıştım.
o kalemle boyama yapılmaz.
Firmadaki sorumlusu arkadas bildigim kadarıyla foruma uye.umarim mantıklı bir aciklamasi vardır.bana ana ari isaretleme kalemi diye satti.su an kovan anasi olmesin diye cabaliyorum.bol kek verdim.ve kovana ogul otu spreyi sıktım.bal veya serbet damlatabilirim.arada birkav densiz anaya saldirinca hepsi cullaniyor.baska nr yapabilirim
belcika
Uni posca marka kalem kullanıyorum 2 senedir, yaklaşık 50 ana boyamışımdır hiç sorun yaşamadım. Boyuyorum 2 üflüyorum salıyorum bu kadar. Kullandığınız kalemin kokusuz olmasına dikkat edin.
Bu arada anayı boyarken kesinlikle elim temas etmiyor, yakalama aparatı ile yakalayıp arının daha az yoğun olduğu çerçeveye bırakıyorum belki bunu yapmam bile bir ayrıntıdır.
Ana arı boyaması değil herhangi bir işlem sonucu olsa da ana arının kokusuna baskın bir koku olunca ana arı sıkıntıya düşer.
Kalem kokusu dışında elimizin kokusu da ana arıya sıkıntı verir.
Görmesekte elimizde yağlı bir durum vardır ve kokuyu taşır.
Hele sigara içenlerin parmak kokusu ana arıyı etkiler.
Kokusuz kalem olunca ana arıyı çerçeve üzerinde gezerken boyuyorum hiç sorun çıkmıyor.
Ana arı boyamak için bir kaç çeşit boyama kalemi var. uygun olanı seçelim.
Boyamasaniz olmazmi
Bir kovanda ananin olup olmdigini anlamak cokmu zor
Bu sene çerçeve üzerinde ana arı boyadım. Ana arı kaçacam diye kanalarını boyattı
Kalem markasına güvenerek çerçeve üzerinde boyadım.
Aynısını ben de denedim, artık kovanda bir kaç ana var
Muzaffer bey boyamamızdaki sebeb ana arı yaşını bilmek
Murat bey dediğiniz gibi koku konusunda çok hassaslar.onu bildiğimden elimi dahi sürmedim.tek hatam güvenilir olduğunu düşündugumden birinden aldığım ürünu kullanmak oldu.ana ariya saldırılarını görünce ilk aklima gelen kalem mi dedm.kokladigimda cok keskin bir kokusu olduğunu gördüm.tekrar kabul ettirme sansim yok galiba?ana ari memesi yapsalarda bu mevsimde çiftlesebilir mi?biraz bal mi damlatayim?
Muzaffer bey boyamak istememdeki amac ana arinin olup olmadığının tespitinden ziyade;yaşını ve yerini öğrenmek.kovanla çalışırken ne ksdar itina etsemde arada 1,2 işçi telef oluyor.ana arı kovan icinde gezmeyi seviyor .en son isteyecegim ana arının zarar görmesi
Kalemi nereden aldınız derken sıradan kırtasiyelerden almayın arı malzemesi satanlardan alın
Bende bu sene kalem alarak 2 anayı boyadım. Birisi oğula çıktı değeride kovanın önünde ölü olarak bulundu.
Korkudan yeni anaları boyamıyorum.
Sayın mert bozatlı:
Elinizde bulunan öldürülür diye korktuğunuz ana arıyı sürekli olarak besleyip saklayamazsınız.
Böyle giderse sonunda ölecek.
Aradan 2 gün geçtiğine göre boya kurumuştur.
Ana kutusuyla kovana koyun kokusuna alışsınlar çıkarırkende güzelce bala bulayıp verirsiniz.
Unipasca nın kalemini aldım çerçeve üzerinde boyu yorum hiç sıkıntı olmadı. Çiftleşmemiş ana bile boyadım rahatlıkla çiftleşip döndü .senin kaleminde sıkıntı vardır. Değiştir korkma boya .arı kata çıkınca takibi çok zor oluyor
ilgilenen herkese teşekkürler,kalem sıkıntılı evet.bilmediğim bir ürün ,daha önce boyama yapmadım.Kalemi satan kişiyi aradım biz boyadıktan kovana sonra kafes ile koyuyoruz dedi.Kalemi attım genede risk alamam.Söylemesi lazımdı.Bu aylarda yumurtlayan bir anadan olmak kötü olurdu.
Murat bey sizin mesajınızı okuduktan sonra anayı kafesten çıkarmak için arılığa gittim.Kızımız kafesten çıkmış çoktan ortama karışmıştı.Az hasarla atlatılmış bir tecrübe oldu .