ana arı işaretleme

Değerli arıcı arkadaşlar sayın murat çakırın ana arı işaretleme konusunda uniposca kalemi kullanmamızı tavsiye etmesi üzerine ben bugün kırtasiyeye gittim. baya bulunması zor bir kalem bulunsa bile renk problemi olacak gibi. fiyat olarak güzel 4-5 tl gibi ama ucunun kalınlığı 3mm den 15mm ye kadar var,ben ana arıyı işaretlemek için hangi kalınlıkta olanı alayım bu konuda yardımlarınız bekliyorum.aşağıdaki linkte kalınlıkları var.

http://www.artifolk.co.uk/catalog/products/craft_paint/uni_posca_poster_paint_marker_pens.htm

3 mm. yeterli…

Aydın bey ne gerek var bugün int üzerinden satış yapan bir çok firmada ana arı boyama kalemi satılıyor.

sayın özcan kokusuz olduğu için ana arıyı bekletmeden yada kafese koymadan verilebildiği için tercih ettim. sizin varsa tavsiyeniz onda bakabilirim link verirseniz.

edding 750'de kullanabilirsiniz

Özelden msj atmıştım aynı marka ile ilgili.

Sayın erdal:

“edding 750” büyük uçlu oluyor.

Daha uygun kullanım için “edding 751” daha kullanışlı oluyor.

Büyük kırtasiyecilerde bulunuyor fakat “uniposka” kırtasiyeciler yerine arı ürünleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

ben civan arıcılıktan getirtmiştim.

Sayın Aydoğan bu kalemi denediniz mi ?
Bu kalem yüzünden geçen yıl bir anaarı kaybetmiş biri olarak sizi uyarmak isterim.
Belkide benden kaynaklanan bir şeydir.
Geçen sonbaharda bu kalemden aldım.Ana arıyı boyayıp 2-3 dakika elimde kuruttuktan sonra kovana verdim.
Sonra ellerinden aldım ama malesef kurtaramadım.Sonbaharda bu işlerin yapılmasının tehlikeli olduğunu da tecrübe ettim.
AMAN DİKKAT DERİM…

yok denemedim daha doğrusu ben hiç ana arıyı elime almadım inşallah yazın üretmeyi düşünüyorum bu amaçla 2 adet inci kutusu bile aldım. forumda adı çok geçtiği ve ana arıyı boyadıktan sonra hemen salıverilmesi gibi etkenlerden dolayı istiyorum.

Ben geçen sene " Schneider " marka kullandım.

Ana arıyı elime alıp, boyadıktan sonra bekletmeden çerçeveye, arıların yanına bırakıyordum.

Bir problem olmadı.

Bir de, ana arıyı elinize aldığınızda ellerinize koku sinmiş ise o koku anaya geçtiğinden de ana arıya zarar verilmesi söz konusu.

peki ben bir soru sorsam tamamen teorik düşündüm uygulamada sorun cıkabilir

ana arıyı boyadık farzı misal bu kalemlerden değilde bir şekilde koku kalan kalemlerden

yanımızda bir su bardagı şerbet bulundursak ana arıyı boyadıktan sonra biraz kuruyup ana arıyı şerbetin içine atıp sonra ana kutusuna versek yine de sorun çıkarmı sizce

Ana arıyı şerbete buladıktan sonra niye ana arı kutusuna koyuyoruz?

tabiki kovana da konabilir :slight_smile:

ben ana kutusu derken hani ana üretiminde genelde kutularda üretiyoruz ya yada üreteceğiz inşaallah o yüzden kutu diye yazdım ama kutu olması şart değil kovanda olur ruşette :slight_smile:

Ana arıyı, kokulu bir boya kalemiyle boyandıktan sonra, şerbete bulayarak arıların arasına temizlemeleri için hiç bırakmadım.

Kutuya koymaktan iyidir, ana arı kutuda kendini temizliyemez.

Arıların yanına koyarsanız arılar ana arıyı temizlerken kokuya alışabilir.

Koku mu? ağır basar şurup mu?

En iyisi kokusu olmayan kalemle işaretlemek.

: 16-05-2010, 20:37:36

oje ile boyamış olduğum anayı kovana vermeden önce ,
kokusundan dolayı kesebileceklerini düşündüğümden
önce yanıma sprey kutusuna hazırlamış olduğum şerbeti aldım.
ve anayı kovana saldığımda ,tahminimin üzerinde saldırıya uğradığını gördüm
üzerine bolca sıktığım şerbet sayesinde anayı kurtardığımı düşünüyorum.
anladığım şuki oje en son kullanılabilecek boya çeşidi…
şu an elimde fayans boyası mevcut onuda denemeyi düşünüyorum

Bu iş için üretilmiş kalemlerden alın derim. Zararsızca sakin sakin işinizi görün. Şerbetle uğraşmayada gerek yok azıcık bala bulayıverin ana arıyı. elinizin altında ne kadar malzeme olursa o kadar sıkıntılı.Kalemle boyayıp avucumun içinde azıcık kurumasını bekliyorum. Ardından aldığım çifleştirme kutusuna anında geri veriyorum. Sorun yaşamadım. Unutulan bir şeyde peş peşe ana arı boyayacaksanız arada elinizi yıkamanızı tavsiye ederim.

Geçen yıl Halil bey’in tavsiyesi ile ana arı numaralandırma seti aldım. Bu setler ile çalışmak çok basit…
Sonuç ise mükemmel… Tüm arıcı arkadaşlara bu numaralandırma setlerini tavsiye ediyorum.

Bende alışayımda, yapacağım. Ana arıyı kolay bulamıyorum. Hiç olmazsa çabuk bulunur. Yaşını karıştırmazsın.

Boya büyük risk…

Mutlaka boyama sonrası ana arıyı kafeste verin koloniye.