Ana arı ızgarası kullansammı kullanmasammı acaba ?

Bu sezon 4 adet kovanımı kestane balı için tarlama götüreceğim acaba ana arı ızgarası kullansam mı kullanmasam mı diye tereddütte kalıyorum forumda da pek iç açıcı yorumlar yok bu konu hakkında şüphede kaldım .

Kovanlarınız iki katlı olmuşsa ve üst kattaki çerçeveler yavrulu ise uygun zamanda ana ARI alt kata alınıp ızgara konulur…

Bu şekilde kuluçka alanı daraltılmış olup bal akımından daha fazla faydalanılır…

Çıkan yavru Gözlerine bal depolanması sağlanır…

Ana ızgarası kat atarken olmasa da hasattan 20-25 gün önce mutlaka kullanılmalı bence.

Prensipte Ana ari izgarasina bal üretimi icin ihtiyacimiz yok.ancak Bal devsirmekde gec kalinca, ki bir hafta bile olsa,peteklerin alt kenarlarina yumurta atiliyor…
temiz bal icin yeni Petek ve izgara gerekli.

( Temiz bal ) için temiz petek anayı izgaraya almak bu tamam

Geçen sene haziran ayından Kasım ayına kadar ana arı ızgaralı olan kovanlarım oldu, her hangi bir sorunla karşılaşmadığım gibi temiz bal aldım.

Çok geç değil mi?

Abi püreni de aldık öyle saldık anayı :slight_smile: ondan sonra da sıkıştırdık zaten.

Izgara koyunca katta günlük var ise meme dikebiliyor. Başka da bir sakıncası yok.

Izgara koymayınca ana ıkinci katı yumurta dolduruyor ta tepeye çıkıyor

Yarım ballık kullanılıp 8 çerçeve konsa ana arı ızgarasına bir nebze de olsa alternatif olabilir mi?

Sayın Serkan Diril:

Ballıkta olsa bile 10 çerçevelik kovanda 9 olur ama 8 çerçeve olmaz.

8 çerçeve koyarsanız fazla boşluktan dolayı ikinci bir petek örer, çerçeveleri çıkarmanız zorlaşır.

Yani abi benim mayıs 15 -20 gibi ızgarayı vermem gerekiyo yanliz sunu sormak istiyorum elimde hiç kabarmıs petek yok dün kovanlarımın 2 sine katı verdim diger 2 sininde sıkısmasinı beliyorum ham petek kullanıyorum ızgarayıda 15 de vercez diyrlim arı yeterli güce erisırmi yada soyle diyelim ızgarayı verdikten sonra petek örme isi devam edermi aynı sekilde ?

Sayın Murat AKIN Bey,
Teknik bilginiz için teşekkür ederim. 9 çerçeve yarım ballık kullanmayı denemek istiyorum. Kısmen de olsa ana arı ızgarası etkisi gösterir mi?

Serkan bey,

ballığı 9 çerçeve olarak ilk baştan düzenlerseniz petekler normalden kalın olacaktır,

dolayısıyla ana arı yumurta atamayacaktır,

geçen sene birkaç kovanda denemesini yaptık gayet güzel oluyor.

İbrahim hocamın önerisini dikkate alınız Bal akımından yirmi gün önce koyun ızgarayı ve ana arıyı aşağıya indirin.Ballığa 9 çerçeve koyarsanız ne olur daha kalın petekler olur sonra o petekleri alt kata koymaya çalışırsanız bir gün, bozulur ezilir sıkışır gerek yok,eğrisi doğrusu bahanesi yok,direk gerek yok aşağısı neyse yukarısıda öyle olmalı 10.10.

Sayın mustafa kemal alkoç:

Ballığa koyduğunuz 9 çerçeveyi aynı yıl içinde kuluçkalığa koymuyoruz.

Ballığa konulan çerçevelerin hasatında sır alma işi bıçak kullanarak yapılıyor.

Bıçakla sır alınan çerçeveler ana arının yumurtlamasına uygun ölçüde oluyor.

Ballıkta 9 çerçeve olması maliyetten ve işçilikten % 10 kar olarak hesabımıza yazıyor, yani “+” olarak yazıyor.

Hocam bu yüzde on acemi arıcıları yorar :slight_smile: sır pıcağıylada alır onları acemiler,birde o seviye ayarlamasıda zor olur.
Ben önceki senelerden biliyorum zor oluyor,standardı bozmamak lazım.

Standartı bozmasınlar tamamda.

Seviye ayarlaması kolay, çerçeve alt çıtası genişliğini 25 mm olmalı üst çıtası zaten 25 mm.

İki çıtayada bıçağı dayıyorsunuz ileri geri sürtüp kesiyorsunuz, bundan daha kolayı var mı?

Bölgemizde alt çıta hep 20 mm yapılıyor ama sırf sır bıçağı ile jilet gibi petekler almak için alt çıtaları 25 mm yaptırdım.