Ana arı ızgarasıyla çalışmak yani temiz petekli bal üretmek için.
Ballık katından alınan çerçevelerde yavru, yumurta ve yavru kalıntısı olmadan temizce sırlarını alıp rahat süzebilmek amacıyla ana arı ızgarası kullanılır.
ana arı ızgarası dükkandan alındığı gibi kullanılmaz.
Izgaranın her iki yüzünden çerçeveler 1 cm uzak olacak şekilde düzenlenir.
bunun için ızgaranın bir yüzeyine 1 x 2.5 cm kesitli çıta çakılır.
bizim kovan yapılarına göre çıtalı taraf yukarıya getirilir.
kuluçkalık çerçevesi üst çıtası+1 cm boşluk+ana arı ızgarası+1 cm boşluk+ ballık çerçevesi alt çıtasıolacak şekilde düzenleme yapılır.
peki abi zamanlaması nasıl olmalı yani katı atar atmazmı kullanmalı yoksa bal akımı başladığında mı kullanmalı zamanlama olarak nasıl bir yol cizmeliyiz
Ana arı ızgarası genellikle uygun olan kovanlara ana bal akımından yaklaşık bir ay önce konulmalı.
kovan bakımı yapılıp ana arı ızgaranın üzerine kalmayacak şekilde düzenlemeli.
Merhaba,
kuluçkalık ve ballık arasına ana arı ızgarasını yerleştireli 15 gün oldu.
Pazar günü yaptığım kontrollerde ana arının ballığa çıktığını gördüm ve aşağıya indirdim.
Ana arı gençse ana arı ızgarasından geçebilirmi?
Yada nerede hata yapmış olabileceğim konusunda fikriniz varmı?
Selamlar
ben bugün kovanların arasına ızgara koydum ama bu sefer üst kattaki arıları kovanın önune silkeleyip erkek arı gözlerini iptal ettim.bir hafta önceki denememde çıtaları direk koymuştum ölen erkek arılar ızgara gözlerini doldurmuştu ve ananın biri üst katta kalmıştı.inşallah şimdide silkelememden dolayı anaya zarar gelmemiştir .
Bazen yazılanlar ve Egehanın cevapları gülümsememe neden oluyor.
Arkadaşlar, şu anda kendi bölgem için en yoğun akım ayçiçeğinde olacak. Beraber hesaplayalım. Bir arının yumurta iken arı olarak gözden çıkacağı süre 21 gün. Siz ana bal akımı başladığında (Temmuz-1) iki katlı kovanınızı aşağıda anaya yumurtlayacak boş çerçeveler bırakarak (bana göre en az 3 çerçeve) (ki burada arıların çerçeveyi de sarması gerekiyor) düzenlediğiniz de ve anayı da aşağıda bıraktığınızda yukarı aldıınız çıtalardan son çıkan yavrunun yerine de bal konacak ve sağa bileceksiniz.
Egehan beyin olumsuzluktan kastının aşağıda anaya yer kalmadığından yumurtlamayacağını ve ağır bal akımı sonrası kovanın arısız kalma durumunu anlatmaya çalıştığını düşünüyorum. Bunu da ben ızgara sonrası her 7 günde bir aşağıdan kenar ballı çerçevelerinin alınması ve açık yavru kapalı yavru sınırına yeni çıtalar eklenmesi ile çözüyorum.
Bu arada ızgara temiz petekli bal işine yaradığı gibi, süzme bal da da yavrulu çıtalar ile fazla uğraşmamanıza da faydalı oluyor. Burada arıcının ne şekilde hareket edeceği kendine kalmış…
Sayın egehan,
ben yeni bir arıcıyım. Çok fazla bilgim ve tecrübem yok.
Okuyup sorararak, deneyerek öğrenmeye çalışıyorum.
Ana arı ızgarasını temiz petekli bal almama yardımcı olacağı inancıyla koydum. Kuluçkalıkta kapalı yavru ları üst kata taşıyarak ana arıya yer açmaya çalışıyorum. Ana arı memesine karşı sık sık kontrol etmeye çalışıyorum.
Bildiğim kadarıyla ana arı ızgarası kullanmıyorsunuz.
Konu hakkında düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi öğrenmek inanıyorum ki bana çok fayda sağlayacaktır.
selam ve saygılarımla
hem yumurta hem bal oluyor.olmazmı. avantajı var.arıcılığı öğrendiğim yerde ızgara hiç kullanmıyorduk.yumurta iyi balda iyi.ama arının bazı cinsi ızgara kullanmaya mecbur bırakıyor.yoksa 30 kilo bal alcaksan 20 kiloya düşüyor.bu sene hapsine ızgara kullanıyorum.
sevgili arıcı doslar bu gün çok mutluyum dün balmumundan yaptığım 9memeye larva tıransferiyaptım kovana verdim tabi ana arı ızgarasıyla 8 tanesi tutmuş memelerin petek gibi olmasıdır sebebi nedir?
Aynı duruma ben de düştüm. çok dikkat etmeme rağmen ana arıyı ballıkta bırakmışım. Tabi ballık balla dolunca yavru alanı çok azalmış. Bereket erken fark ettim ve ana arı ızgarasını çıkardım. Yani mevcudu fazla düşürmedik şükür. Bundan sonra ızgara kullanırken daha dikkatli olacağım… :-[
Saygı değer Murat Akın Bey,
çok güzel anlatmışsınız görsel olarak da görüntüleme durumunuz varsa mümkünse onların kovana konma şeklini, çıtaların 1x2,5 cm lik dış yüzeye sıfır mı olacağı hakkında kararsız kaldım. Bilgilendirebilirmisiniz.
selamlar
Bu gün kovana ana arı ızgarası atayım dedim. Forumlarda takip ettiğim kadarıyla 1cm lik resim çerçevesi gibi çıta çaktım. Fakat ızgara nedense kovana oturmadı. Yani kuluçkalık ve ballık bir türlü tam kapanmadı… Bende mecburen çıta çakılmamış ızgara koymak zorunda kaldım… Şİmdi ben ne yapabilirim? Böyle kalsın mı? Yoksa çıtalı ızgarayı oturmasa da koyayım mı? Yada çıtalı ızgaranın tam oturabilmesi için bişey yapabilir miyim?
“Teşekkür Ederim”