merhaba değerli arıcı arkadaşlarım,meme kontrolü ve meme şekil ve özellikleri hakkında aklımda takılan,meme temizliği yaparken çerçevenin ortasındaki memeleri sürekli temizliyordum,taki süpersedur memenin temizlenmiyeceğini duyana kadar,temizlemedik bıraktık,peki ya oğula giderse… :o :o bide şu yabancı arıcıların meme kontrolü yaparken katları indirip sadece alttan meme kontrolü yaptığını görüyorum,hangis doğru hangisi yanlış…deneyim ve tecrübelerinizi paylaşırmısınız…teşekürler…
ah şu meme kontrolü yok mu ah…
meme kontrolü olmasa arıcılık cok kolay aslında :)))
şaka bir yana bırakın memeyi boş çanak bile görmek moralimi bozuyor valla :))))
ana bal akımı yaklaşmışsa veya ana bal akımındaysak meme nerde olursa olsun bozarım. amacım bal almak çünkü.
süpersedürü bozmayacaksak eski ananın kanadını kesmekde fayda var.
arı oğul atacaksa bol meme olacağından ve memelerin kenarlarda olmasından dolayı kasayı kenardan biraz kaldırıp bakmak oğul kontrolü için yeterlidir meme görünmüyorsa sıkıntı yok bazen bende bunu uyguluyorum. arıdı çok olanlara büyük kolaylık
en iyisi eski ananın kanadını keselim,süpersedur meme olarak sadece bir tane bırakalım,tammam yarın ilk işim bu olacak,başka çare yok,mayıs bitsinde rahat bi nefes alaak garii arıcılık hem kafa istiyor hem beden,bu sezon balın kilosunu 100 tlden aşağı verirsem namerdem…öldüm yahuu…52 kovan,aç kapa aç kapa bitmiyor,yorulunca kimse bakmaz,sefasını sürünce herkes bakar… ;D ;D ;D
tek olunca zor oluyor. 40 kovanın 20 sini sattım 20 taneyi bakmak bayağı kolay benim için sezon sonu yine 40 yapacaz inşallah
Katları indirip sadece alttan meme kontrolü nasıl yapılıyor ?
Memeleri bu şekilde kontrol etmelerinin sebebi nedir ? Kolay olması mı ? Anaarıya bir zarar mı geliyor ?
Bende 20 tl mi yapsam acaba belli olmaz ama 25 tl deriz belki …
“Arıcılık çok kolay balı arılar bedava taşıyor”
Para isteyince insanlar insanın yüzüne öyle bakıyor, bazıları da bu lafı söylüyor.
Nedeni: eskiden herkesin evinde bir kaç sepet varmış, evine gereken balı çıkarıyormuş, kovan olmayan bir kaç kişi ye de hediye verdikleri için kimse yıl boyu balsız kalmıyormuş.
Bir tekerleme var:
“İstanbul’a geldik gali gali demeyelim gali”
Muratcan hocam maaşallahın var
ac
https://i.hizliresim.com/vbBN1v.png
aba süpersedur memelerin hepsinimi bırakıyoruz,yoksa diğerlerini temizleyip en iyisinimi bırakıyoruz
bunlar hormonlu meme sanki maşallah.
Bu süpersedure de bu kadar çok meme oluyor mu ? 1 veya 2 meme olmuyor mu ?
arının ırkı İtalyan mı ? pek sarı geldiler gözüme
Bunlara sadece çerçeve ortasında diye süpersedure demek hata olabilir sanki. Başka çerçevelerde dip köşe meme yapmış olabilir koloni.
Şekile fazla takılmamak lazım, işlevi daha önemli.
Kimi pire gibi analar harikalar yaratırken, deve gibi analar hayal kırıklığı olabiliyor.
Kimi zaman eşşek kadar yüksükten pire kadar ana çıkarken, o çerçeve altındaki küçücük memelerden deve gibi analar çıktığı oluyor
Uçabilecek her anaya şans verip, çifleşme dönüşü yumurta atışı izlenerek değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
Güzel bir gözlem iyi değerlendirmişsin.
Dönüşte ananın performansını değerlendirmek için hangi ölçütü kullanacağız ki ? Gözle 3 aşağı 5 yukarı anlaşılabilir mi ?
Teşekkür ederim Murat hocam.
Süpersedure çerçevenin tam ortasına 1 veya 2 meme olur.
Bu koloni muhtemelen anasiz, koloni günlük yavrunun olduğu yere 5 meme yapmış.
Bu memeler gereğinden fazla uzun.
Takip et bakalım bunlardan ana Doğacak mı?
Geçtiğimiz hafta perşembe günü yaptığım kontrolde 2 tane kapalı süpersedur meme görmüştüm. Ana arı yumurta atmayı kesmişti, açık ya da kapalı yavru da yoktu. Bugün bu koloniyi tekrar kontrol ettiğimde memelerden biri bozulmuş, diğerinin ucu da ana çıkmış gibi düzgün bir şekilde açılmıştı. Fakat bu memenin de yan tarafında petek gözü şeklinde bir açıklık vardı. Ana doğdu mu bilmiyorum ama göremedim de kovan içinde. Eski ana boyalı, kovan içinde boş boş gezmeye devam ediyor.
Merak ettiğim konu:
Bu kolonide uzun zamandır yavru faaliyeti yok, bakıcı arı da yok haliyle. 6 çerçeve olan nüfus 3-4 çerçeveye kadar düşmüş zaten. Ana doğdu ise dahi bu anayı çiftleşme uçuşu öncesi ve sonrası besleyecek bakıcı var mıdır? Bu koloniye ne şekilde müdahale etmeliyim? Yarın her durumda günlüklü, açık - kapalı çıkanlı bir çerçeve vereyim mi?
eski anayı besliyorlarsa onuda besliyebilirler demektir…
Yumurtayı kesmiş, besliyorlar mıdır abi acaba?