Ana arı memeleri

Merhabalar,
Bugün 9 çerçevelik kolonimde kontrol ederken kapalı yavruların olduğu 2 çerçeve de kapanmış ana arı memeleri gördüm, ana arıyı ve günlük yumurta göremedim acaba ana arıyı kayıp mı ettik diye düşündüm, danıştığım bir büyüğüm ana memeleri kapandıysa eski ana ilk oğul ile çıkmıştır dedi ne kadar doğrudur bilemiyorum. Tavsiyesi üzerine bölme işlemi yaptım. Niyetim 3 e bölmekti ama ana memeleri sadece 2 çerçeve üzerinde olduğundan bu çerçevlerdeki memelerden 2 şer tane bırakıp bir çerçeveyi 3 tanede ballı polenli çerçeve ile bölmeye alıp diğer çerçeveyi de gene kalan ballı çerçeveler ile aynı kovanda bıraktım. Bölmeyi arılıktan uzaklaştırdım ama götürdüğüm yerde başka kovan yok.

Uygulamam sizce doğrumudur, götürdüğüm yerde bölmeden cıkacak ana arı çiftleşmesinde başka kovan olmaması sorun olurmu ? fikirleriniz benim için önemli şimdiden teşekkür ederim.

çiftleşme sorunu olmaz. ana arılar sandığınızdan daha uzağa gidecek erkek nazarov bezlerinden çıkan erkek kokusuna hassas olduklarindan onlari kolaylikla bulacaktir. eğer modern tip kovan arısı bulamazsa doğal ortamdaki bal arilariyla çiftleşir.

o ariyi takip ediniz. çok iyi ekotip arı olma genetiği taşıyabilir. yani bölgeye %100 uyumlu ve %100 den fazla bal veren melez bir arı olma potansiyeli olabilir. ben olsam o aridan verim alirsam ona devam ederim coğaltmaya. denemeden karar verilmez.

Allah bereket versin.

böldüğünü z ve uzağa giden kovanı 3-5 gün kapatabilirsiniz yağma yemesin diye. kovana üstten şuruplukla kek veriniz. yoksa ATOM verebilirsiniz. ATOM:1 kilo bal 1 kilo polen 400 gram pudra şekeri yada tozşeker karıştırılarak

atom kurursa eğer nem olmazsa fısfısla puüsküstebilirsiniz üstüne. çok sulu olursa arılar içinde ölmesin diye atomun üstüne selpak peçeteyi açarak serebilirsiniz yada servis peçetesini.

kovanda tarlaci olmadiği için üstten su mutlaka vermelisiniz. kek, bal ve poleni işlemek için 6 kat suya ihtiyacı olabiliyor duruma göre. suyu az az veriniz, 3 günde 1 değiştiriniz

tavsiyeleriniz için sağolun, besleme için şimdilik bişey yapmadım açıkcası ballı polenli çerçeveler olduğu için ama su ve kek vermem gerekiyo sanırım. Atom için polen bulabilirmiyim bilmiyorum kek yeterli olur diye ümit ediyorum.

Bununla ne düşünüyorsunuz.

Arılar bunu ne olarak tüketecekler…Bal mı, çiçek tozu mu?