ben şahsen doğal oğul tercihli olarak çalışıyorum.gelişimi daha hızlı.verimide daha fazla.bu yıl buradaki arıcılar 30-40-50 civarında bölme yapmışlar hepside dertli.kimi hep küçük küçük oğula kaçırmışlar.çoğuda anayı tutturamamışlar.arıları heder etmişler.hatta ben birine oğula bırak dedim dinlemedi.şimdi hala ufak tefek oğullarla uğraşıyor.arıyı da mahvetti.şimdi benim en az 10 adet oğul vercek koloni var.bugün baktım 2 tanesi ana çıkarmış.sabah erkenden (6-7 gibi)yanına gitmem gerekiyor.baş oğullar genelde sabah çıkıyor.10 koloni 2 şer oğuldan 20 eder.bal alabilmek için 2 den fazla oğul vermesi iyi değil.fazla ve açık yavrulu çıtaları da zayıflara takviye ederek onları güçlendiriyorum.koloni kuvvetli olupta oğul beş altı çıta olursa çıktığı kovandan üzerine biraz daha arı çırparak kuvvetlendriyorum.çıktığı kovan arı çırpmaya elverişli değilse yumurtaya geçtikten sonra takviye ile güçlendiriyorum.çok güzel işliyor.ben arıyı bu şekilde çoğaltıyorum.
evet erken oğul.erken alınan oğul bal zamanına rahatlıkla kata çıkar ve katıda doldurur.kata çerçeveyi 10 unu birden veriyorum.arı geniş alanda rahat çlışıyor.size bir küçük uygulama vereyim.bal sezonuna 10-15 gün kala 10 çıtayı tamamlamış ama kata çıkmamış arıya.alttan 4-5 çıta çekin kata koyun.alta boş çerçeve leri koyun.üsttede 10 çerçeveyi tamamlayın.araya ızgara koyun.ana aşağıda kalsın.ana aşağıda yumurtaya devam ederken üstte yumurtalar boşalmaya ve yerine bal doldurmaya hazırlanır…çerçeveyi tamamlamanız kovanda soğumaya sebep olan fazla hava boşluğunu kapatarak ısı kaybını en aza indirir.buda bal alma şansı zayıf görünen koloniden bal elde etmenin yöntemlerinden bir parçası.
merhaba ahmet 51, bahsettiğiniz şekilde, çıtaları yukarıya alırken, aşağıda çita verirken,biraz terüdütte kaldım, sormak istediğim şu, çıtalar kabarmış petekmi olacak, yoksa ham petek verip kovanları 10’a getirmek de aynı sonucu verirmi,
ikincisi, kovanın üzerine ızgara koyarken, arılar yukarıya çıkamıyor,çünkü bende birçok ızgara var, hepside, arının yukarıya çıkmasına engel,acaba bendeki ızgaralar farklımı,
Sizin bahsettikleriniz propolis trap’leri olmasın. Propolis derlemek üzere üretilenlerden…
http://img217.imageshack.us/img217/142/trap.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/trap.jpg/1/w500.png
Resmi de bu, bakın bakalım bunun gibi mi?
Bir çok bölge için riskli bir teknik olduğunu hatırlatmakta fayda var.
sayın egehan, ızgarayı ben sordum diyemi çıkartınız, tam anlamadım ama, ilginiz için teşekürler, aslında bahsettiğim ızgara buna berzer, farklıları da var, ama arı ızgaradan yukarı kat’a çıkamıyor, bir kısım arı cinsi var bende , siyah ve iri arılar,ana arının çıkmasını bende istemiyorum ama, normal arılar da çıkmıyor,
geçen yıl katlara ızgara bırakmıştım, arılar yukarı kata çıkmamıştı, kovanda gelişmede olmadı, hattı ızgarayı geri çıkartmıştım,
birde ızgaranın üzeri bal ile bazen kapanıyor, temizlikde fayda etmiyor, zaten zor temizleniyor, belkide ben temizlemesini bilmiyorum,
Ayı yavrusunu severken öldürürmüş. Arının ananın üzerinde yumak olması infaz için değil korumak içindir. Eğer arılar anayı infaz etmek istiyorlarsa bunun için uzun bir süreye gerek yok. 5-10 dakika içinde öldürebilirler.
merhaba arı dostları bir uygulama yapacağımda bazı bilgileri ihtiyacım var,benim kovan ile birlikte katta gelen arım,katı doldurmuş yani 20 çitka oldu, ikinci katı kuracağımda,
burada bir soru sormak isterim,ikinci katın içersine 10 tane boş çita atıp , katı kovan ile arı dolu olan katın arasına atarsam, daha iyimi olur, yoksa, ikinci katta birer, yada ikişer çitamı atsam iyi olacak,
bilgi ve tecrüabesi olan arkadaşlar ile paylaşmak isterim,
arılar anayı öldürmemiş zaten ertesi gün baktım ana yumurta atmış ana yumurtlamaya başlıyalı bu 3. gün oldu çok harika yumurta atmış tek sıra anaya itaat tam böylece larva transferinden ilk anayı edindik yalnız diğerlerine aynı şeyler söz konusu olması lazım çiftleşmeye çıkmayanlar vardı. bu ara sınavlardan dolayı bakamadım bu gün son sınavım var. her şey cumadan sonraya kaldı. inşallah diğer analarda kayıpsız dönerler ve kovanları çoğaltmış oluruz. herkese bol kazançlar!
Sayın Modanlı:
Burada sizin gözleminiz önemli. Eğer arı sayısı sıkışık olarak iki katı dolduruyorsa havalarda uygunsa istenirse dikkat edilerek tam kat ballık konulabilir ama kat konulduktan sonra arı yoğunluğu gözlenmelidir.
İkinci ballık gereken kovanlarda gece soğuklarına dikkat edip, ikinci ballık araya konulur.
sayın muratakin;aslında bahsettiğim kovan 23 çitalık, en iyi arı kovanım,(,hatta bu kovandan iki çita tam kapalı yavrulu yu alıp zayıf bir kovanıma da vermiştim, onu yapmasaydım belki şimdi arı 28-30 çitaya çıkacaktı,) ikinci katı atmışım, bunu ana kovanlma birlikte 3 kat yapmak istiyorum, bu nedenle düşüncem şu, kovanda 10, katta 3 çita var, bunun yanına 7 tane boş ham petek atmayı düşünüyorum, üst katta da zaten 10 çitalık arı var, bunu yaparken, kovanın üzerine ızgara bırakmayı düşünüyorum,ana yukarı çkmayacak, bu şekilde üst kat ile esas kovanrdaki arılar ikinci kata gelip buradaki boş yada ham kovanları ürüp, bal dolduracaklar,diye düşünüyorum,
sizce uygunmu, havalar burada iyi, çiçekler iyi, gerçi geçenlerde yine toprak yağdı ama, herhalde pek çiçekler etkilenmedi,örülmüş petek atarsam, belki üçüncü katı da atarım ama, bu kez mevsimlerde bir değişiklik olursa, bal alamam diye düşünüyorum, ovan artı iki kat bence yeterli, olur,
bilgilerinizi paylaşmak isterim,
( bu nedenle düşüncem şu, kovanda 10, katta 3 çita var, bunun yanına 7 tane boş ham petek atmayı düşünüyorum,)
Hasan bey arıya bir seferde 7 tane boş ham petek vermek uygun mudur? Arılar çok petek verince çok bal mı yaparlar? ![]()
merhaba kamil35 bey, 23 çitalık arıya 7 petek birden verilmesinede bir sakınca varmıdır, bende sormak istemiştim,daha iyi olur diye düşündüm, tabiiki peteklerinr bir kısmı örülmüş bir kısmı ham petek olabilir,
Arıcıların yaptığı en büyük hata nedir diye sorulursa acizane vereceğim cevap, arı istemeden yani dalak yapmadan arıya petek vermektir. Kovan içindeki işi heralde arıdan daha iyi bilemeyiz. İhtiyacı varsa arı petek örer, arıcı arının ördüğü peteği koparır ve ham petekli çıtayı verir. Arı istemeden petek vermek demek arıya angarya iş çıkarmaktır. ham petek neyse de birde kabarmış esmer petek verilirse arının angaryası iyice artar. Çünkü temizlik yapacağı saha genişlemiş olur. Ancak arı nüfusu armış mıdır hayır. Fazladan petek ne balı ne de arı nüfusunu arttırır. hatta bal verimini düşürür çünkü dışarıdan bal getirecek bazı arılar fazladan verilen petek üzerinde temizlikle uğraşırlar.
aslında bencede fazladan petek vermenin bir anlamı yok,ama, bazı denemeler yapmakta fayda vardır,23 çitalık bir arıya 7 petek birden verildiğinde,arının çalışma sahasının genişleyeceği,oğula gitmekten vaz geçeceği,çıkan yuvruların boş çitaları hem kapatacağı hemde zorunlu bir çalışma ile işi daha çubuklaştıracağını düşündüm, tabiki bu yine de bir bilgi faylaşımı, acabasını ancak tecrübeli arıcılar cevaplayacak,
sayın kamil35 hiç tecrübe ettinizmi?kararmış peteğe arının balı daha çabuk koyduğunu.bunu şahsen çok tecrübe etmiş bulunmaktayım.beyaz peteğe balı daha geç koymaktadır.artı, kata çerçeveyi tam dolu koymak arıyı uğraştırır gibi görünsede arıya bal zamanı için kolaylık sağlamaktadır.katta arıya tek tek çerçeve vermek arıya arıyı zorda bırakmak vede peteğe depolamak için getirdiği balın fazlasını da yemek zorunda kalıyor.bal veriminin düşük olma sebeplerinden biri de budur.arıya katta ne kadar çalışma alanı sağlarsanız arıda ona göre çalışacaktır.depolama alanı genişlemiş olur.bir yandan yumurtaya çalışırken biryandan herpetekte depo işlemi yapacaktır.
sayın ahmet 51, yazdıklarınıza göre, benim 23 çitalık arıya 7 çita birden vermem doğrumu kabul edilmeli,doğru ise, bu çitaların ham yada örülmüş olması fark edermi, yada karışık,
konu iyice dağıldı arkadaşlar. konu dışı mesajların, formda kaliteyi ve arıcıların aradığını doğru adreste dahi bulamamasının kaybettireceği zamanı bunlarında hem bireye hemde ülke ekonomisine dahi vereceği zarara kadar düşünün.
unutmayalım başarı ayrıntıda gizlidir. siz ona çok yakın olsanız dahi göremedikten sonra başarılı olamassınız.
Ne demşti Albet Einstain ’ Enerjiyi harcama onu kullan’!
Ahmet bey haklısınız kara peteğe daha önce bal koyar.
- Arı istemeden petek vermek arı bakımını zorlaştırır. Neden? El gibi dalak yapmış bir arıya petek verilir yapacak başka da bir şey yoktur. Çünkü arı dalak yaptıysa sağlıklı bir şekilde çalışmasına devam ediyordur.
Arı dalak yapmadan, arı petekten sarkıyor diye kabarmış bir petek verdiniz diyelim. Arının nufusu iyi olduğu için fazladan verdiğiniz bu peteği sardı. Belki de arı oğula meylettiği için petek örmüyordu, arıcı bunu farketmedi ve nufusu güzel deyip petek koydu. Bu son verilen petek verilmese, arıcı şunu düşünmez mi acaba, verim güzel nufus da iyi acaba neden petek örmüyor kovanı bir kontrol edeyim. - Kovan içinde ihtiyaç dışı petek varsa ve bu petekler kara petek ise arı bu petekler üzerinde temizlik yapacaktır. Ekstra zaman harcayacak yani. 10 çıtaya koyacağı balı 12 çıtaya dağıtacaktır. Fazla petek ne balı ne de nüfusu arttırır.
- Fazla peteği olan kovan hastalıklara karşı korumasızdır. Arının kovanda dağınık durması bal tüketimini arttırır. Dağınık duran arı ısınamaz. Yavru çürüklüğü başta olmak üzere bir çok hastalığa maruz kalır.
- Fazladan peteği olan arı petekleri balla tam dolduramaz.
- fazladan peteği olan arı gelişmez.
Yukarıdaki ifadeler bilimsel gerçekler değildir. Muğla ırkı ile çalışıyorum. Kendi tecrübelerimi aktardım. Sizlerin de görüşlerini bekliyorum. Bol ballı günler.
karışık olabilir.bir kabarmış bir ham sıralamasıylaiyi olur.bu şekilde arı zaten sıkışarak gelecektir.önceden 3 çerçeve konmuş o sıradan gider.