Ana arı yumurtayı kesti

Sevgili forum üyeleri. Normalde kimseyi rahatsız etmek istemezdim fakat bu konuyu açıp sormak zorunda kaldım. Formik asit uygulaması yaptıktan sonra ana arı yumurtayı tamamen kesti 5 çıtalı kovan üç çıtada temizlenmiş gözler var fakat hiç yumurta yok. Ana arı gayet sağlam duruyor stok var. Yeni dünyadan nektar ve polen de geliyor ama yumurta atmıyor. Formik asit ile alakası var mıdır? Ne yapabilirim? Teşekkür ederim şimdiden

Oksalik uygulamasi yap, stoğu varsa sıkıntı yapma Ocak ayının 1. yada 2. haftası tekrar yumurtlamaya başlar. Formik asit kaynaklı değildir bu dönemde yavru ya çok azalır yada keser bu bölgede bu şekilde olur her sezon…

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Arı için uygun olmayan her türlü ilaç, bileşik ne diyorsanız her şey arının düzeninde değişiklik yapar.
Yumurta kesmesi etkili olacak şekilde formik asitte yumurtlamayı kesebilir.

Ilıman bölgede olsanız da ana arının kısa bir süre de olsa dinlenmeye geçebilir, bir süre bekleyip gözlemleme yapabilirsiniz, ocak ortasında yumurtaya başlayabilir.

Teşekkür ederim yanıtlarınız için ana arı epey küçülmüş ama sağlam çıtaların üzerinde geziyor. Endişem bizim burada resmen yaz havası var arı durmadan çalışıyor tarlacı arıların çoğu geri dönmüyor. Nüfus hızla azalıyor. Azar azar poşetle besleme yapıyorum. Bu yılın anası yaşlı veya yıpranmışta değil. Umarım dediğiniz gibi olur ve tekrar yumurta atmaya başlar.

Anlatım farkı var:
Ana arı çıtadan çok çerçeve ve çerçevedeki petek üzerinde gezer.

Çıta tek parçadır, çerçeve ise etrafı çevrili geniş alandır.

Çıta yerine çerçeve derseniz daha anlamlı olur, alınmayın bu durumda diğer üyelere de aynı uyarıyı yapıyoruz.

Estağfurullah Murat AKIN hocam. Hocam diyorum çünkü bu forumdan ve özellikle sizden çok şey öğrendim. Yazarken forum diline riayet etmeye çalıştım fakat gözümden kaçmış demek ki. Katkılarınız için teşekkür ederim.

Özcan bey, formik asiti uyguladığınız dış ortam sıcaklığı kaçtı? ne kadar uyguladınız oranı nedir ve kaç cc? bir de nasıl uyguladınız yani çerçeve üstünden mi verdiniz aparatla mı verdiniz yoksa dip tablasından mı? kovan tabanı alttan havalandırma varmı? bilgi verirseniz önerim olabilir

Sayın ffmsahin formik asidi plastik tabanlı polen çekmeceli kovanlarımda, çerçeve arasına yerleştirilen plastik aparat ile ilki 5cc 2. 7-8 ve üçüncüsü 12 ila 13 cc olmak üzere uyguladım. Hava sıcaklığı geceleri 9-10 gündüz saatleri ise 18 derece civarıydı. İlginiz teşekkür ederim fakat sorunun yani ana arının yumurtayı kesmesini nedenini buldum. Maalesef kovanda varoa hasarı oluşmuş. Tedbir amaçlı formik asit uygulamasına ara vermiştim. Bunun yerine varrored uyguladım ve polen çekmesinde çok fazla varoa gördüm. Normalin olmasını gerekenden çok fazlaydı. Tahminlerime göre sorunun kaynağı bu.

geçmiş olsun. formik asiti çerçeve arasından değil de yavrulama alanı üstünden aparatla uygulamak daha iyi sonuçlar verebiliyor dengesiz iklim (gündüz sıcak gece soğuk) koşullarında. uygulama çerçeve sayısına ve dış hava ısısına göre yapılıyor verilecek olan formik asit miktarı. örneğin: https://youtu.be/izl20HnxQMI

Formik asit verilirken dikkat edilmeli, nasıl elimize veya herhangi bir yerimize değince deride asit yanığı oluşuyorsa arılara asit değince veya üzerine asit damlayınca arı ölür.
Arıların kitin tabakası asite biraz dayanıklı olsa da diğer yumuşak yerlerinden giren asitler arıyı hemen etkiler.

Kovan içine vereceğiniz formik asit arıyla birebir temas etmemeli. zaten varraoya etkisi ortam sıcaklığına uygun buharlaşmayla hızıyla varraonun tutacaklarını eritip ölümüne yol açar.

Kovan içi aşırı buharlaşmayla arı da etkilenir dolayısıyla arıların kovan terki veya ana arı yumurtlamasını etkiler. Hatta açık olan yavru gözleri bile etkilenebilir.

Arıcılığa başlarken çoğu yerde şu ifade ile karşılaştım “ne kadar kitap okursan oku, ne kadar teoriye hakim olsan da arıcılık deneyim işi ve zamanla uğraş ile öğrenilir”. Hakikaten de öyleymiş. Yumurtayı kesen ana arını iki gün önce ki kontrolde yumurta atmaya başladığını gördüm. Konu ile ilgili kime sorduysam ocak gibi tekrar başlayacağını söylemişti. Konu ile ilgilenip yardımcı olanlara teşekkür ediyorum.

ana arının yumurta atmasını etkileyen birçok sebep var. bunlardan biri de kovana giren taze polen miktarı. bununla alakalı polen stresiyle alakalı yapılan bir araştırma vardı, bir videoyla çevirisini yapıp anlatmıştım. size fayda sağlayabilir https://youtu.be/XtSHQvqm8nY