Ana Arı Yumurtlama Performansı-Teşvik Beslemesi İlişkisi

Ana arının daha iyi yumurtlaması için hep teşvik beslemesinden bahsediyoruz.
İlkbahar ve sonbahar teşvik beslemesi.
Benim merak ettiğim şu:
Teşvik beslemesi yaparken ana arıyı daha fazla yumurtlamaya sevkeden tam olarak nedir?
Şerbet verildiğinde o şerbetin gözlere depolanması ve ananın bu gözlerdeki balın varlığından haberdar olması mı,
yoksa şerbet verilirken kovan içinde şerbet verildiğine dair bir feromenin(arı kokusunun)yayılması mı?


Bunu neden sordum?
Şerbet verdiğim akşamın ertesi günü arılar çok iştahlı çalışıyorlar.Harıl harıl.
Bir gün sonra çalışma hızları düşüyor.
Tabi bu bahsettiğim sonbahar beslemesinde geçerli.
Acaba kovanda şerbet ve benzeri bir ürünün varlığı,varolduğu süre içinde olumlu mu etki yapıyor?
Bu bağlamda kek ana arının yumurtlamasını hızlandırmada şerbetten daha etkili olabilir mi?
Çünkü kek uzun süre kovanda kalıyor ve arılar sürekli meşguller.
Tabi ki ara ara şerbet de vermek ve stok beslemesi yapmak şartıyla. :frowning:


İki yıldır kek kullanmıyorum.Ama kendi kekimi güvenilir bir balla yaptığımda kullanmayı düşünüyorum. :-\

Kendi kekimi yapma imkanım yok, geçen gün hazır kek aldım içindekiler bal, pudra şekeri, yağsız soya unu ve vitaminler yazıyor. Doğrusu bal, polen ve pudra şekerinden olan sade kek daha iyidir ama yukarıda içindekileri yazdığım keki kullanmakta bir sakınca var mı?

Kekin ve şerbetin çerçevelere orantılı doldurulması,beslemenin bir düzen içerisinde yapılması,arıcının kovandaki besin varlığından haberdar olarak beslemeyi yapması ve beslemede aşırıya kaçmaması gerekir.

İlk baharda ,hedef arıların olabildiğince güçlenerek sezona hazırlanması ise bu iyi takip edilmeli az ve sık sık beslemeyle teşvik yapılmalı.

Son baharda ise kovan gücüne göre beslemenin artırlıması kışı güçlü çıkacak genç nufusa ulaşana kadar devam edilmesi gerekir.

Mustafa Abi tamam da ana arıyı daha fazla yumurtlamaya sevkeden uyarıcı tam olarak nedir?
Besinin varlığı mı,besin varolduğunda arıların ortama yaydığı uyarıcı koku mu?
Ve kovana giren besinin sürekliliği ve miktarı etkili mi? :frowning:

Mustafa Abi; arıların salkım oluşturcakları yerlerin sırsız olması gerekiyor galiba, fazla besleme peteklerin ortalarına kadar sırlanmaya sebep olabilir ve bu da yanlış olur diye biliyorum.

Polen ve nektar bir arada olduğu zaman arının üremesi hızlanır.

Bu hızı ayarlayan işçi arılardır.

Polen kıt olursa işçi arılar arı sütünü az üretir. Ana arı az arı sütü ile beslenir. Bu beslenme ile orantılı olarak yumurtlama da az olur.

Polen gelişi fazla ise nektar da yeterli ise üreme hızlı olur. Veya teşvik beslemesi de üremeyi hızlandırır.

Hepsi :slight_smile: :slight_smile:

Şunu da unutmamak gerekir;

Üretilen arı sütü yalnızca ana için değildir, diğer arılarda ilk günlerde değişik de olsa bir çeşit arı sütü ile beslenirler.

Ana arıyı yumurtlamaya teşvik eden nedir bilmiyorum.Ben şerbet verirken azar azar da kek de veriyorum oldukça da iyi bir seyir ve gelişim gözlemliyorum.

azar azar ama sürekli verilen teşvikte ana arı strese girmiyor.yani insanlardaki istikbal endişesi onlarda da var.

Ana arının kovana giren çıkan nektar, çiçek tozu vs den haberi olmaz.

Ana arı, eski kitaplarda nedime arı denilen, kendi maiyetindeki bakıcı genç arılar tarafından beslenir.

Ana arının en temel gıdası, arı sütüdür.

Normal bir işçi kurtçuğunu ana arıya döndüren ve ana arıya günde kendi ağırlığının iki katı kadar yumurta atma yeteneği veren şey de, arı sütüdür.

Ana arı ne kadar çok arı sütü ile beslenebilirse, yumurtlama kapasitesi o kadar çok artar.

Eğer yeteri kadar arı sütü ile beslenemiyorsa, kendi biyolojik imkanları ile o kadar çok yumurtlama imkanı yok.

Bir tavuğun her gün kendi ağırlığının iki katı kadar yumurtladığını gözönüne getirin:)

Bu açıdan bakıldığında, yavrulamayı asıl teşvik eden şey, genç bakıcı işçi arıların arı sütü ya da yavru maması salgılayabilme imkanlarının artmasıdır.

Arı sütü ya da yavru maması salgılamasını artıran şeyin asıl hammaddesi de proteindir.

Proteinin en önemli kaynağı ise kovana giren çiçek tozudur.

Nektar, bal, şeker, şerbet ise sadece moturun yakıtıdır.

Çiçek tozunu işleyebilmek, arı sütünü salgılayabilmek için gerekli olan enerjiyi sağlar.

Arı çiçek tozu akımı varsa, yavrulama faaliyetini buna bağlı olarak hızlandırır. Bal az ise çoğu zaman da frene basmaz ve açlık sınırına kadar gelir.

Ama, çiçek tozu akımı yoksa, ne kadar şerbet, kek vs verirseniz verin, ana arıyı bol yumurta atacak şekilde arı sütü ile besleyemez.

Bal, şeker, nektar motoru çalıştırır ama arı sütü salgılayacak hammadde eksik olduğu için yavrulama azalır.

Bakıcı arılar, çiçek tozu olmadan arı sütü salgılamak zorunda kalırsa, bunun için kendi biyolojik kaynaklarını kullanırlar.

Yani, kendi bedenini tüketerek arı sütü salgılar.

Bunu yapmak zorunda kalan arıların ise ömrü yarı yarıya kısalır.

Çok yavru atmasının koloni nüfusunun artmasına hiç bir faydası olmaz. Tam tersine, aşırı bakımsız yavru yüzünden kovan nüfusu hızla azalır.

Bu bilgiler ışığında toparlamak gerekirse; teşvik beslemesi dediğimiz şey, gerekli hammaddeyi işlemek için motorun deposuna benzin koyma işlemidir.

Çiçek tozu akımıyla birlikte yavru faaliyetine başlayan arıyı, sen yakıt bitecek diye korkma, ben arkandayım lazım olduğunda seni destekleyeceğim şeklinde teşvik etmektir.

Murat Abi ağzına sağlık.
Bu bilgiler tam olarak kafamdaki belirsizliği gidermeye yetti. :slight_smile:

Murat abi guzel bir aciklama olmus. Bu tur bilgilerden ufkumuz aciliyor…

Murat hocam, çok sağ olun.
İbrahim hocamın istediği bilgiler eşliğinde,
bizde bilgi sahibi olduk, ellerinize sağlık.
Çiçek tozu olmadan, yavru üretimi olmaz, veya çok az olur, diyebilirmiyiz?
Erken İlkbaharda’da yani Ocak ayının sonlarına doğru,
ilk çiçek tozları, çiğdem ve gövelekten gelmeye başlayınca
yavru atımıda başlıyor.
Buda bize çiçek tozunun arı yaşamındaki yerini daha güzel anlatıyor.

Kovana gelen nektar - polen - su çok önemli.

Buna bizlerin yapacağı katkılarda eklenir.

Ancak çok daha önemli birşey var.

Koloni nüfus yapısı…

Dengesi bozulmamış bir koloni…

Gümbür gümbür polen gelir.

Nektar günlük ihtiyacı kadar geliyor ve ayrıca stoklar full olsun.

Yetmedi, her akşam 1 çay bardağı teşviğinizi verdiniz.

Ana arı ilik gibi gencecik çıtır mı çıtır.

Bütün bu pozitif tablonun devamında.

Kadronun nüfus yapısı olması gerektiği değilse.

Yani, öyle bir varroaya kaptırmışsınız koloniyi, her çıkan genç işçi hasarlı ise.

Bu kadro yapısının hiç şansı yok.

Denemesi bedava.

Tarlacılara mahkum ediverin bir koloniyi…

Bakın nasıl çöküyor bütün sistem…

Kolinin zincirleme bir sistemi var , eger bir tek yerde olunsuz bir durum
Olursa bu ana arinin yumurtlamasina kadar etkiler demek mi bu ?

Fıçı Teorisini Okuyunuz.

Guzel bir izah olmus fici teorisi…
Tsk abi.

Demekki, arıcı polen stoku yapmalı…

Aldığım bir tarife göre;

Polenin zarı buharda çatlatılıyor ve bal katmadan sadece öğütülmüş pudra şekeri ile koyu kıvamda yoğrulup her koloniye ceviz büyüklüğünde veriliyor…

Ardından nur topu gibi yavrular görülüyor :-\

Ceviz büyüklüğü küçük olur, şuna tavuk yumurtası desek iyi olur.