ana arı yumurtlamayı bu zamanda keser mi

Dün arılara kontrole gittiğimde 2 kovanda hiç yumurta görmedim. Ancak kapalı gözler vardı. anayı göremedim. 2-3 çerçevede 2 yüzde de bol polen-arı ekmeği doluydu. 1 kovanda ise 30’a yakın çıkmaya yakın ana memesi vardı. Hatta bir tanesi memeden çıkmak üzereydi. Acaba ana mı yok oldu veya ana yumurtlamayı kesti mi. Bu tip bir şey olabilir mi?
Anaları görmediğim için çıkan anaları ve gözüme güzel gözüken memeleri iki kovana 2-3 adet dağıttım. Doğrumu yaptım bilmiyorum ama yanlışsa sanırım oğulum olacak gibi.

Ana arı dönem dönem yumurtayı kesebilir.Tabi kontrolünde anayı görmelisin.Anayı göremediğin kovan’da ana arı memesi var’mı?Belki kovan oğul vermiş yeni çıkan ana çiftleşme uçuşuna çıkıp geri dönememiş olabilir,varsayımlar üzerinden gitmemek için ana arının kovanda olup olmadığından emin olun.
Diğer kovan’da birden çok ana memesi oğul’a meyil ettiği anlamına geliyor.O kovanda anayı gördünüz’mü?(Düşük ihtimal)Memeler kapandığı an ana arı ile birlikte ilk oğul çıkar.Kovan’da bir meme bırakın.diğer kovan’a bir meme koyun.Oğul’a meyil eden kovanlarda iki meme bıraktığımda ağaçtan oğul aldığım oldu.

Bence ogul gitmis zaten anasiyla beraber

Yumurtlamanın en gerekli olduğu dönem şimdi, hiç bir şey yokken ana arı yumurtlamayı kesmez.

Meme varsa ana olmaması normal, oğul olarak gitti anlamına geliyor

Benim 1 yaşında anası olan kovanim var. Ana 20 gündür ne yumutlamiyor. Ne açık ne kapalı yavru kalmadı. Yalancilama da olmadı henüz.

Murat Bey, aynı durum bende de var, dün tespit ettim, henüz yalancılamama nedeni ise ananın kovanda olmasındandır, anayı yakalayıp kafese aldım, yeni anayı da kek bölümünü açmadan yerleştirdim, 3 gün sonra açmayı düşünüyorum.

Ancak esas merak ettiğim, benzer durumda, yani açık kapalı yokken, mevcut 1 kuluçkalık ve 1 ballık arı mevcudietinde, nasıl ve hangi yöntemle ana değiştirilmelidir.

Ayrıca yalancılayan kovanım da var, o sanırım benim hatamdan oldu, sistem değiştirmeye çalışırken anaya muhtemelen zarar verdik, kovan sessiz ana değişimine geçti(supersedure), muhtemelen de ana çiftleşme uçuşundan dönemedi, çünkü etraf kuş kaynıyor. Yalancıladı, yerine bir yeni yakaladığım oğul yerleştirdim, yalancılayan kovanı da 2m yükseklikte 30m mesafede ki duvar arkasına silkeledim. Aynı zamanda yalancılayana bir rus yöntemini de uyguladım, izliyorum.

…send from my device with using tapatalkPro.