Ana arının yumurtlaması için kovan ısıtılsa...

Sayın salih_:

Eğer bir kovanınız varsa denemeyiniz.

Ama profilde yazdığı gibi 30 kovanınız varsa bir tanesinde deneyip gözlemlersiniz.

ibrahim hocam %100 bu olur diyerek başlamadım zaten ,acaba olurmu diyerek başladım ama arıların yaşamında sıcak ve soğuk cok önemli ,faydası olur düşüncesindeyim kısmen uygulanabilir belki

Arılara hergün ulaşım imkanın varsa 10 - 15 derece ayarında bir kovanda dene.

Fıçı teorisini burada hatırlamak gerekir.

Bir fıçı en küçük tahtası kadar su tutabilir.

Kovan içinde bütün faktörleri iyileştirseniz de, yavru gıdası salgılayabilmeleri için gerekli olan protein-çiçek tozu olmadığı sürece bir faydası olmaz.

Arıyı uyandırırsanız ve yeterli çiçek tozu takviyesi yapamazsanız, arılar yavruları beslemek için kendi biyolojik kaynaklarını tüketir.

Bunun anlamı da ömürlerini hızla tüketmeleridir.

Kış şartlarında aşırı izole edildiği için yavruyu kesmeyen kovanların erken ilkbaharda çok hızlı nüfus kaybı yaşadıkları konusunda literatür bilgisi var.

Amerikada 1950 yılında yapılmış olabilir hangi iklim kuşağında denenmiş paralel meridyen hesapıları herşeyi değiştirir.Kaldıki denenmiş başarılı olmuş olsaydı bu teknoloji haline getirilip geliştirilirdi.
         Sinekten yağ çıkarmı evet çıkar ama değer mi benbce uğraşmaya değmez veya attığımız taş ürküttüğümüz kurbayayı değer mi yine değmez.
       Forumda denildiği gibi deneyebelirsiniz.Bir kovan ne kadar fikir verir orasıda tartışılır.Bilimde bir kural vardır tutarlılık birden fazla yapılan denemelerde sonuçlar aynı ise sonuç tutarlıdır.bir kaç kovan bir kaç yıl devam edecek uygulama.

örneğin üç yıl üst üste iyi sonuçlar alınırsa devam edilebilir.

Sistem devrede iken yaklaşık 2/4 oranında polen dolu petek 7 - 10 günlük süre içerisinde tamtakır hale gelmişti.

Son parağraf çok etkili ve düşündürücü.

Evet taze polen gelişi şarttır. Eğer polen gelmezse işçiler anayı kesinlikle yumurta yapmaya teşvik etmiyorlar,bu nedenle yapılan emekler boşuna oluyor. >:(

Tek sorun ısıtmak olsaydı eğer…

Ateş bulunalı yüzyıllar oldu.

Mustafa şöyle yazmalıydın,arılar ısıyı bulalı yüzyıllar oldu :slight_smile:

Bir de insan boyutu var…

Ben oradan baktım olaya :wink:

Uygun olmayan iklimde çok erken gelişen arı istatistiğini bende yaşadım gördüm sonuç NİSAN SONU BOŞ KOVAN

İlginç bir durum aldı sonuç şu içerisiyle dışarısı uyumlu değilse hüsran gözüküyor :frowning:

salih arkadaşım senin bu ıstma işin tutmaz
neden tutmaz bir sürü usta tutmaz demiş ondan tutmaz
akşam benim ev sobalıdır biraz fazla yakmışım sobayı terledim
hava almak icin dışarı cıktım üşütmüşüm bu akşam hastayım

herkese iyi geceler ,bilgiler cok faydalı oldu herkese tsk ederim .

Arının gelişimi hızlı olsun yeterki…

Arıcı ne işe yarıyor ?

Böl 2 çerçeve yavrusunu başka bi kovana …

Al sana bomba gibi bölme…

Kovana da kocaman bi el freni :smiley:

Bu çalışmayı Kayseri’den Ali Temiz bey yaptı…

Yapmadan önce istişarede bulunduk…

Benden hep negatif yaklaşırım olaya nedense…

Olmaz demiştim…

Senaryo çizmiştim.

Aynısı gerçekleşmiş…

Ama pes etmemişti hala yapacağım diyordu…

Sanırım arıcılığı bıraktı. Hiç sesi çıkmıyor…

Konu neydi?

Kovanı ısıtmak…

Çok iyi olur.

Ama bir piknik tüpü yakıp dünyayı da ısıtmak lazım…

Arılara yapılması gerekenleri doğru, dürüst yapamamışken birde böyle inçe hesaplarla uğraşmak;
benim harçım değil.
Varsayımlarla yola çıkarsak, arı gelişti, güçlendi bu kezde arıya kış ayında nasıl bal yaptırırız
diyeçekler, gelde işin içinde çık bakalım.
Her canlının bir içgüdüsü var, canlıların içgüdüleri ile fazla oynamayalım.
Sonuçta yine bizler zararlı çıkarız.
Baharda binlerce arı çalışıyor + takfiye yapıyoruz yinede istenilen sonuçu alamıyoruz.
Uygun olmayan mevsimde, elle beslemekle istenilen hedefi yakalamak, ançak hayeldir bence.
Bundan altmışüç yıl önce deneyen Amerikalılar işin peşini neden bıraktılar açaba?

Aslında kovan ısıtmanın bazı uygulanan örnekleri var ama burada konuşulan olay farklı.

Salih beyi anlamaya çalışıyorum.

Amacı ne olabilir diye düşünüyorum. Ben kovanı ısıtmak için bir sebep bulamıyorum.

Kışın arılarında, arıcının da dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

Arıcı elbet dinlemez ama kış boyunca eksikliklerini giderebilir.

Kovanını çerçevesini elden geçirir, ürettiyse propolisi tuzaklardan ayırır.

Ürettiyse balını satar.

Bir bakın…

Kovan ısıtma projesi yerine kendi ve çevresinin ihtiyacı için mevsiminde arı sütü üretmeye hazırlık yapılsa kışın…

Propolis üretimine kafa yorulsa…

Ana arı üretiminde bir parça ilerlemek için bol bol okunsa…

Bu üretimler için gerekli malzemeler temin edilip biraz üzerinde çalışılsa olmaz mı?

Salih bey bana darılmasın çünkü şahsına konuşmuyorum.

Arıcımız niye hep icat peşinde merak ediyorum.

Bilineni tecrübe edilmiş olanı uygulayamazken neden bu olmayacak işler kafa yoruyoruz.

Türkiye arıcılığını anlatırken kullanılan klişe laf dünyada kovan sayısı olarak ikinci ama üretim olarak bilmem kaçıncı sıradayız…

Bundan sıkılmadınız mı?

Haa açıp bir makale bir proje çalışması okuyan varsa sıkılmıştır.

Yahu bunları konuşacağımıza bir fidan dikelim.

Ürünlerimizi değerlendirmeyi konuşalım.

Hiç bir şey yoksa bir ballı kek (çay saati için arılar için olanın tarifi var) tarifi yazın yahu…

Allah aşkına forumda olmaz denilen konulara iki cevaptan sonra yazmayı bırakın…

Fikri atan alınıyor, olmayacağını anlatmak isteyen uzatıyor, bilgi dolu konular mazide kalıyor.

Zor zahmet buraya kaçıyoruz kafamızı dağıtmak için…

Okumak için zaman ayıracağımız güncel konuların içi boş konular olmamasını tercih etmez miyiz.

Salih bey söğüt balı üretimi için kovanı ısıtmanız gerekmez.

Bahsettiğiniz dönem çok erken bir dönem olsa da, söğüt daha çok polen verse de bir miktar erken dönem balı almak istiyorsanız arılarınızı bala, yavruya yada polene nasıl yönlendireceğinizi bilmeniz gerekiyor.

Arılarınızı bu sezon iyi hazırlayın. Sonbaharda gerekli hazırlığı yapın.

Siz isterseniz tüm sezon sıcak tutup yavru attırın arılara, bal üretiminin temelini bilmiyorsanız gelen nektarı yedirir depolattıramazsınız.

Belki olabilir baya büyük ısıtmalı bir sera yapılır ve bu arada kovana ısıtma sistemi bile yapılmak ta istemez.Sera içi sıcaklığı 30dereceye kadar ısıtılır bol bol çiçekli bitkiler ekilir. Tabii bu sera bayağıda büyük olmalı ki arılar istedikleri gibi uçabilsinler. ;D

Yalnız bir olay var,kışlamıyan arıların bal yapmama olasılığı var. Mesela afrika arıları hiç bal yapmazlar çünki kış için stok yapmaya ihtiyaçları yoktur. :frowning: