Merhabalar… Forumda genis bilgiler olakla birlikte bu sorunuma acil ve pratik bir cevap verecek olursa cok sevinirim… Şu an bolgemde bal akimi devam etmekte… Guclu bir kolonim ana arisi çok guzel calistigi halde 3-4 haziranda ana degistirmenk icin 3-5 meme yapti bende memeleri temizledim. 15 gun saonra ogul memelerini gordum… Kata Cok iyi bal getirdikleri icin ogula gitmesine razi olamadim ve memeleri temizledim. Bayramin hemen oncesi kontrolde tekrar memeleri taktiklarini gordum…ballgin tamami, kuluckaligin 3-4 citasinin tamami bal dolmuş, digerleri kapali goz, polen ve bal ile bloke olmus, ana ariya yavrubatacak hic bir yer kalmamisti…memeleri temizleyip kuluckalik ile ballik arasina kat verdim. Alttan yavrulub3 cita cekip yerine ham ve kabarmiş cita verdim. Yeni balliga alttan aldigim 3 cita kabarmis ve ham petek versim en ustte tamami bal… Simdi bu ari ben son mudahaleyi ettigimden hemen once ana ariyi kesmisse bu ari anasiz, ne yapabilirim? Cunku koloni kalabalik ve ana arisi ne yaptiysam yapiyim goremedim. Ana ariya yer yok, gunluk atamamis diye dusundum. Ana ari olmadigi icin o petekleri balla doldurmus ta olabilirler…2-ben en son memeleri 4 gun once temizledim… Buvkovan ne kadar zamanda erkeklesir… İcinde 3-4 cita kapali yavru vardi. Larvada vardi sanirsam…
Günlük görmeden ana memesi temizlenmemeli kesinlikle.
Larva varsa yalancılamaz, acilen günlük yumurtalı çerçeve verin.
ismail bey doğru söylemiş günlüklü çerçeve verip meme yaptırın fakat yeni ana yumurtlamadan kovanın balını almanızı tavsiye ederim.
Arılar ana bal özü akımında yumurtlamayı azaltır veya keserler.
Sizin kovanda ana vardır.
Birden çok zamanlarda ana memelerini kopardığınız için artık oğul için değilde ana arı yenilemek amacıyla ana arı memesi yapabilir.
Kovanda açık veya kapalı yumurta ve yavru varsa yalancıya gitmek için bunların bitmesini bekler.
Sizin kovanda çıta değil ÇERÇEVE vardır sanırım.
Tesekkur ederim verdiginiz bilgilerden dolayi…cerceveye cita da dedigimiz oluyor bizim bu gun kovani kontrol edecegim. Anayi bulurum insallah… Ana yoksa gunluklu cerceve verecegim dediginiz gibi…