ANA BAL AKIMI DÖNEMİ NE ZAMAN BAŞLAYIP NE ZAMAN SONA ERER

Selamünaleyküm
Herkese hayırlı günler
Ben arılarla daha yeni uğraşmaya başladım. Etraftakilerin söylediklerinin de çoğunun yanlış olduğunu burdaki abiler sayesinde öğrendim. Böyle bir sitenin olması çok iyi olmuş. Yeni Dizayn da hayırlı olsun herkese.
Ben etraftaki buğdaya pamuğa ayçiçeğine veya başka bitkilere bakarak ana bal akımının ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini anlayabilir miyim. Bir abi buğdayın başak zamanında başladığını söylemişti.
Teşekkürler.

Bal akımı bulunduğunuz bölgeye göre değişir. Bal akımı başlayınca çerçevelerinizin üstü beyazlamaya başlar…

Çevrenizde arıcılık yapanları biraz araştırın.

Halil Bey söylüyordu
Bal akımını ya da ana nektar akımını sağır sultan bile duyar diyordu.
Etrafınızda hangi çiçek var yani kestane ıhlamur ayçiçeği geven çam yani ne balı alacaksınız onu yazmamışsınız.
Bulunduğunuz yerde nevar ne yok:)

Bulunduğunuz bölgede kuşburnu varsa ve çiçek açmışsa yoğun olmasa da nektar akımı başlamış demektir.

kardeşim öyle bir soru soruyorsun ki bilmek için kahin olmak lazım :slight_smile:

en iyisini yöre arıcısı bilir, bize bildiğimiz bitki hakkında bilgi vermek düşer

buğdaydan umudunu kes, pamuğu zaten bilmem ( bölge itibari ile ) ay çiçeği ilk açmaya başladığında polen verir birkaç gün sonra polene nektar ilave olur ve solana kadar bu şekil devam eder

Naip abi teşekkürler.
Kuşburnu arıların şimdiki olduğu yerde pek yok ama götürmeyi düşündüğüm yerde olabilir. Mesela keven için ne zaman uygun olur?

Arkadaşlar,
Ankara da bal akımının başladığını nasıl anlayabilirim ?
Doğadan ne gibi bir işaret gelir ?

Ankara Kızılcahamam için bilgisine başvurduğum arkadaşlar değişik tarihler söylemekte,
15 Haziran - 30 Haziran
5 Temmuz - 30 Temmuz
1 Temmuz - 15 Ağustos

Sait bey çerçeveler beyazlamaya başladığı zaman bal gelmeye başlamıştır

Bu çok değişken bir durum birbiri arasında 20 km olan iki arılığımdan birinde beyazlama başlamış diğeri karnını zor doyuruyor.

Bölgemizdeki arıcıların her biri farklı bir şey söylüyor.

Bir yerde okumuştum sığır kuyruğu açtığı zaman bal akımı başlar deniyordu

Arkadaşlar teşekkür ederim.
Yazmış olduklarınızdan anladığım kadarı ile en doğrusu çerçevelerin beyazlatılmaya başlaması.
Sığır kuyruğunu ilk defa duydum. Eğer doğru ise daha belirleyici bir işaret olur.

Bal akımı başladığında polen alınması uygun mudur?

Arıya ham petek mi verilmeli, kabartılmış petek mi verilmeli ?

Yoğun akım döneminde varsa uygun kabarmış petek verimeli ki gelen nektar depolansın.

Bal akımı öyle sanıldığı gibi kısa 15 gün gibi bir aralıkta değildir.
Bal akımı dönem dönem hızlanır azalır.
rüzgar ve hava şartları belirleyicidir.
İçinde bulunduğumuz dönemde bal geliyor aksi taktirde 2 kat 3 kat arı neyle besleniyor sanıyorsunuz.
Yavru hızı azaldığında bal tüketimi azalır
işte bu dönemde gelen bal depolanır.
Bu depolamayı görünce bal geliyor diyoruz halbuki azalarak artarak diğer zamanlarda da bal gelmektedir.
Ancak belli zamanlarda yoğun bal gelişi olur.
Bu dönem bölge bölge değişir
yaklaşık haziran başı ve sonu en yoğun dönemdir.
Ayçiçeği çam kestane dönemlerini farklı değerlendirmek lazım.

Sevgili dostlar, çiçeklerin açmasıyla bal akımı başlar, yavru dönemi olduğu için stok olmaz.

Ancak gündönümüne doğru nektar koyulaşır, arıda’da yavru faliyetleri yavaşlar gelen

nektar stoklanmaya başlar, yaz dönemi boyunca çiçek varsa nektarda vardır.

Bal gelişi= çerçevelerdeki beyazlık, bölgelere ve yöreye göre değişir.

K.Maraş’ta pamuk temmuz ayının on beşinden sonra nektar vermeye başlar. Ayçiçeği ise şu an çiçeklerini açmaya başladı.

SA hayırlı sabahlar herkese cevaplar için de ayrıca teşekkür ederim. Mustafa EDE Yaşını belirtirsen daha kolay hitap ederiz. Maraş merkezdesin galiba hoş geldin siteye ben de Türkoğlunda öğretmenim. Ayrıca ben de senin gibi yeni başladım.

Arkadaşlar aranızda ziraat mühendisi var mı? benim bildiğim kadarı ile her yağmurdan sonra çiçeğin nektarı yıkanır.Arının bal getirebilmesi için kaç gün geçmesi gerekiyor ki çiçekler tekrar nektar salgılayabilsen bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim.

Niye ziraat mühendisi? Zamanımda 13 tane bölüm vardı. Google hoca herşeyi biliyor :smiley:

Nektar salgılamaya hep devam eder.

Sulanınca çok nektar verir, kurak koşullarda ve düşük nemli kuru esen havalarda az nektar verir.

Yağışa bağlı nektar artınca şeker oranı düşebilir (Ayçiçeği hariç).

naip bey bu bilgiye nerden ulaştınız sorabilir miyim?