merhaba arıcı arkADAŞLAR 5 KOVAN ARIM VAR 2.YILIM.Arımın birinde ana memesi vardı henüz kapanmamış ama içinde günlük yumurtayı gördüğüme eminim,2 gün sonra gittim memedeki günlük yumurta yok olmuş!!!Ayrıca meme olduğu gibi açıık durmakta.Acaba böyle bi,şey needen olur.Anası sağlıklı ve yumurta atımı iyi.
Yalancı ana memesi olabilir.
Sorun yok, devam et. Olur böyle şeyler. Ben de kovana 3.katı koyduğumda oluyor . Anormal bi durum yok. Takma kafanı.
Sen koloni yönetimini iyi yap, gerisini arı halleder.
arkadaşlart sağolun sorun yok demişsiniz de öğrenmek istiyorum acaba bu dediğim olaya siz de şahit oldunuz mu bunu arı niçin yapoar ki
Şahit oldum.
Forumdaki arkadaşlar ben uzun yazınca okumakta sıkılıyorlar. O yüzden uzatmak istemedim.
4-5 çeşit nedeni olabilir. Ama hepsi de geçici nedenler. Kovan içi faaliyetler esnasında olan nedenlerden kaynaklanıyor. İstiyorsanız yazayım.
Abi çok makbul gecer yazsan:9 Neden sıkılsınlar ya burası forum yazılacak okunacak illaki başka ne yapılır ki burda:) Ama ferahladım şahit oldum ve geçici nedenler deyince.Tekrar ana memesi yapıp içine yumurta yapma ihtimali az mı yani
Sedat bey, arılarınızın ırkı ve anaların yaşı nedir? çerçeve sayıları, bal ve polen durumu, tarlacı ve bakıcı arı mevcudu nedir kovanda? Merada çiçeklenme durumu, nektar ve polen durumu yeterli mi?
ırkı için kafkas dedi veren:)analar 2 yaşında yok.biri 14 çerçevede biri 10 çerçevede arısı var.polen günlerdir gayet iyi geliyor ama bal ya bikaç gündür başladı yada başlayacakmış yyani bal durumu iyi değil.kovandaki tarlacı ve bakıcı durumunu nasıl anlarım onu bilmiyorum? :)nektar da hazirandan önce burda arı yukarıya bal yapmaya başlamaz
ana o kadar çok besleniyor ki işçi arılar tarafından, ana her bulduğu göze çıkartıyor olmalı yumurtayı. bu demektir ki kovanda yavru alanı birmişalt katlarda. acilen yavru alanını kontrol edip, alt katlardan kapalilari yukari çekip 2 ve 9 a yada bu ayardaki gerekli yere temel petek girip kabartiyormu tamamen bakmak gerekebilir. kovanda alt katlari beyazlatmişsa bu tezi destekler. beyazltmamişsa bikaç gün bekleyip ayni durumu kontrol edebilirsiniz. ana acilen yumurtlayacak yer arayişini orta kata temel petek vererek de deneyebilirsiniz. ariya tercih bırakmış olursunuz. gözden kaybolan yumurtanın orda olmamasi kovan içi asker arilarin gorevini yaptigini gösterir. ya yediler yumurtayi durumu düzelttiler, yada bakici arilara taşıttırdılar. kovan içi asker arıların bir görevi de denetlemedir. petek gözlerini tek tek denetler yumurtları normal mi durum diye.sayısı azdır ama etkiliirler. ana varken ücra köşede kaçak yumurtlayan işçi arı varsa, önce yalanci yumurtayi yiyerek temizler, sonra yumurtlayani bulup öldürür.
neyse. ananiz ve kovan faaliyetleri sağlikli yürümüş. ananızın verimine yetişip ayak uydurmaniz gerekir, yoksa oğul riski olabilir ilerde arını sıkışırsa
teşekkür edyrum,epeydir girmemişim:)sanal başka arıcı gruplara telefonla girmek daha kolay geldiği için:)