Yaptığım bölmelerde gün hesabından ziyade
beğendiğim en iyi iki ana memelerini bırakmaya özen gösteriyorum.
Ayrıca arıda en uygun anayı rahatlıkla ayırt edebiliyor.
Benim anlamadığım bir konu var diyelimki arı da 5 gün meme temizliği yaptık diger açık olan memelerin 1 günden itibaren yogun beslendigine nasıl emin olacagız belki arı memeleri yeterli görmeyip 3 günden itibaren beslemeye basladı ise …
Henüz anamemesi görmemiş biri olarak anlatılanlardan anladığın kadarıyla;
- ve 3. gününde(ana yumurtladıktan sonraki 5. ve 6. gün) yuğun arı sütü ile beslenmeye başlayanlar koloninin anasız bırakılışının 5. gününde kapalı olacaklarından 5. gün sadece kapalı temizliği yapılıyor.
Böylece kalan açık gözler sadece 1. gün larvaları olduğundan yoğun arı sütü ile beslenme süresi maksimum oluyor.
halil abinin tekniği ‘‘gün hesabı yapmadan en iri ve gösterişli olanı bırakmak’’ üzerine galiba yanlış mı anladım?
Evet yanlış anlamışsınız,
halil bey daha değişik sorunların olduğundan,ve bu sorunlar ortadan kaldırılmadan, ana memelerine takılmanın doğru olmadığından bahsetmiş bence.
eklediğim videoda iri olanları özellikle seçiyorlar gibi sanki
Şöyle.
Ana arı üretiminin birçok önemli aşamasını es geçip…
- gün sonunda tüm kapalıları kopart ki, kaliteli memeler kalsın yaklaşımı yanlış.
Hesap işleri zaten çok zor.
Ben de her zaman diyorum ki 5. gün sonunda kopardığın kapalı memelerin birisinde çok kaliteli bir ana arı adayını yok etmiş olabilirsin.
- gün sonunda kesilen kapalı memelerden birinde kaliteli bir ana adayı olma ihtimali kesinlikle var. Kaynaklarda 36 saate kadar olan larvalardan kaliteli ana arılar yetiştirilebileceği yazıyor. 5. gün sonunda kesilen kapalı memelerden birinde atıyorum 28 saatlik bir larvadan yapılmış bir meme olabilir. Ancak bir iki tane kaliteli mememin kesilme ihtimali var diye daha yaşlı larvalardan yapılan ve yüksek ihtimalle kalitesiz olacak olan ana adayları göz ardı edilmemesi gerekir. Hadi siz memeyi gözünden tanıyorsunuz, ya memenin kalitelisini gözle anlayamayanlar ne yapsın
Onlar da işte bu hesabı yapması lazım bence.
Burada Hüseyin beye katılmamak elde değil veriler ikna edici ve doyurucu 5. memeleri kırsak belki zayıf ihtimal kaliteli bir ana memesini kırmış olabiliriz ama geriye kalan 6. gün memelerinin kalitesiz olduğunu nasıl söyleyeceğim kuvvetle muhtemel sonraki gün kapanan memeler kaliteli olacaktır diye düşünüyorum bende Sayılarımla
hüseyin abi 5 gün sonunda ki yüsüklere öyle bi takılmışin ki
sanki finalde larva 1 ile 2 arasında çok fark varmış gibi
doğrusu bölüyorum pazartesi sabah 10 da( 4 gün sonunda)
cuma saat 2-3 gibi varsa kapanan kırıyorum
analar genelde 12-13 cü gün çıkıyorlar
son derecede memnunum
ayrıca ananın kalitesini sadece aldığı arı sütünde olmadığınıda bilmeli
gecen sene 30 çıtalı bir arı 2 yüsükle süpersedur yaptı
yüsükler kapanınca yüsüklü böldüm
o bölmeden ana çıktı yumurtalar kapanınca
o süpersedur anayı 1 tek yüsükle değiştirdiler
kısaca arıya seçim hakkı verdikten sonra
arı gerisini en iyi şekilde ayarlıyor
saygılar
4 gün sonrası beşinci gün sayılmıyor mu? Bu hesap biraz kafamı karıştırıyor.
bende bugün 5. gün diye ana memelerine baktım tamamına yakını kapanmıştı. sadece 2 meme açıktı ne yapacağımı bilemedim kırdım kapalıları ama kafam iyice karıştı.
Halil abi bize bir kolaylik yapip ana yusuklerini nasil secmemiz gerektigini belirten kiriterlerden bir kac tane yazarsa cak memmun olacagim simdiden tesekurler…