Arkadaşlar bugün bir yakınım aradı kovanda arılar çok az girip çıkıyor dedi. Bende gittim kovanı açtık. Sanki arılar bal arısı değil sarıca arı. o kadar körük yapmamıza rağmen arılarda sakinleşme yok. Neyse dedik bu iş öyle yada böyle olacak. Kovana açtık. Durum içler acısı. Ana arı yok. Kovanda petekler bomboş, 1 gram bal yok. Arı yaklaşık 4 çerçeve. Ama bol miktarda evvelden polen stoklamışlar. O akraba al bu arıları götür senin olsun dedi. Şu an benim düşüncem.
Yaklaşık 1, 1,5 çerceve bölme yaptığım analı zayıf kovanım var. Anasız kovanı getirip, kendi analı kovanla birleştirmek istiyorum. Daha önce böyle bir işlem hiç yapmadım. Nasıl yapayım? Nelere dikkat etmem gerekiyor. Herşey için şimdiden teşekkürler…
Arkadaşlar dün gece anasız kovanı getirdim bahçemde analı kovanımın yanına bitişik vaziyette koydum. Tabi sabaha kadar uyku yok. Nasıl olacak? Acaba sorun olacak mı
Sabah erken vakitte 7:30 indim bahçeye yaptığım işlemler.
1- Analı kovanımı açtım arıların üzerine gülsuyu sıktım. kovan örtü bezi yerine 2 kat gazete kağıdı koydum. Çerçeve aralarına denk gelen yerlere çivi ile küçük delikler açtım. ballığı koydum
2- Diğer anasız kovanımı açtım. Herhalde bu kovandakilerin hepsi işçi arı. Kovanı açar açmaz ortalık karıştı. Körük nafile. Bu kovandaki çerçeveleri analı kovandaki ballığa koydum ve üzerlerine gülsuyu sıktım kovan kapağını kapattım.
a)Arıları birleştirirken çok fazla arı hava uçtuğundan dışarıda kaldılar. Bu arılar anasız kovanın önüne birikmişler. her ihtimale karşı anasız kovanda 1 çıta boş balsız yavrusuz çerçeve bıraktım. Tekrar bu çerçeveyi analı kovana ne zaman vermeliyim? Doğru mu yaptım?
b)Anasız kovanda dışarıda kalan arılar analı kovana girmeye çalışıyor. Herhangi bir şey olur mu?
c) Son olarak birleştirme yaptığım kovanı kaç gün sonra açmam gerekiyor?
Her şey için şimdiden teşekkürler…
Anasız kovanı boşalttıktan sonra oradan kaldırın ki bir umutla yine aynı kovana dönmesinler.
Dışarıda, çerçeve üzerinde kalanlara da şerbet püskürtüp, analı kovanın önüne silkeleyebilirdiniz.
Üzeri şerbetli veya kursağı bal özü dolu arıyı daha kolay kovana kabul ederler.
Üstte koyduğunuz arıların üzerine gülsuyu sıkarken gazeteye damlatmamışsınızdır.
Islanan kağıdı daha kolay kemiriler ve erken birleşme olur, bu yüzden biraz arı kırılması olabilir
Arkadaşlar az önce kovanları kontrol ettim. Analı kovanımdan arılar yukarıda katta. Aşağı inme gibi bir dertleri yok gibi gözüküyor. Acaba kaç günde inerler.
Anasız kovan halen yerinde ve içerisinde 1 çerceve arı salkım yapmış durumda.
Bakalım zaman ne gösterecek.
Dışarıda kalan arıları akşam hava kararmadan hemen önce ilaveye koyabilirsiniz.
Ayrıca daha önceden belirtmem gereken birşey, birleştirmeyide akşam hava kararmak üzereyken yapsaydınız daha iyi olurdu. Dışarıda arı kalmazdı. Ama dediğim gibi dışarıda kalan arıları akşam hava kararmadan hemen önce ilaveye koyabilirsiniz.
Arkadaşlar sabah kovanı çok erken saatte birleştirdim. Arı uçuşu daha başlamamıştı. Arılar saat 9:00 civarlarında uçuşa başladılar. Dışarıda kalan arılar tarladan gelenler değil. Anasız kovan çok akresif. Kovan üst kapağını açar açmaz arıların yaklaşık yarısı havalanıyor. Her tarafımı sarıyor. Maske körük hikaye. Dolayısıyla anasız kovanın çerçevelerini analı kovana aktarıp kovan üst kapağını kapatınca dışarıda çok arı kalıyor. Hepsi tepemde. Hatta evin bütün camlarını kapattım. Komşulara da Allah kolaylık versin. ;D
Şimdi şöyle düşüncem var. Yarın akşam anasız kovanda kalan 1 çerceve arının üzerine gülsuyu eklenmiş şerbet sıkacağım. Sonra katta birleştirme yaptığım arıların üstüne de şerbet sıkıp biraz bekledikten sonra anasız kovan çercevesini analı kovanda ballıktaki bölmeye ekleyeceğim. İki kovan birbirine yapışık vaziyette anasız ve boşalan kovanı yerinden alıp, mevcut analı kovanımı yaklaşık 40 cm sola çekip, iki uçuş hattına ortalayacağım. Sonrası; sabah ola hayır ola… İnşaallah yanlış bir işlem yapmam.
Çok tehlikeli bir birleştirme şekli.Arılar gazeteyi erken yiyerek birleşme olursa henüz kokusuna alışmadıkları ana arıyı öldürme riski fazla.Ana arıyı kafese alarak gazete koymadan parfüm kullanarak birleştirme yapsaydınız daha emin olurdu.
Sait abi gayet güzel anlatmış maddeleyim yazdıklarını;
Soruda geçen kovanlar analı 2 anasız 4 çerçeve
İki kovan yan yana, analı ve anasız
Anasız kovan 4 çerçeve, içine şerbetlik koyulur.
Üzerine gazete kağıdı
Üste ballık ve ballığa analı kovan 2 çerçeve taşınır.
Koku birleşmeyi kolaylaştırır var ise.
Analı kovan boşaldı yerinden kaldırılır.
Oluşan kovan ortalanır. Yani yerinden kaldırılan kovana doğru yaklaştırılır.
Bir ekleme yapayım. Kovan güneş alan bir yerde ise ballıktaki arılar için üst den havalandırma açılır. Örtü bezi aralanır ise yeterli olur.
A başka arılıkta B kendi arılığımızda, bu ikisi birleştirilecek
A yı alıp arılığa getirdik ve B nin yanına koyduk. taşımadan ve açlıktan oluşan stresi azaltmak için 3 gün besledik
birleştirme zamanı geldi A yı açtık yemliğe şerbet koyup kovanın bir köşesine de koku emdirilmiş bir parça pamuk. gazete kağıdını serip üste boş ballığı koy,birkaç yerden gazete kağıdını çiviyle del bu tamam
B yi aç arılı çerçeveleri alıp aynı düzende ballığa diz, aynı kokulu pamuktan bir parça da buna. koy örtü bezini kapa kapağı.
boşalan B yi depoya kaldır ve yeni oluşturulan AB kovanını kaldırdığın B kovanına doğru biraz kaydır ki AB A ve B nin uçuş istikametlerinin ortasına gelsin
3 gün hiç rahatsız etme. bu sürede gazete kemirilmiş kısmi birleşme sağlanmış olacaktır.
sonra aç, ballığı kaldır aradaki gazete kağıdını al ve kovanı ballı* yavrulu* ballı şeklinde düzenle kovanı kapat, yeni kolonin hayırlı olsun
daha nasıl anlatayım bilemedim, hala takıldığın yer olursa sorabilirsin