bir ay önce zayıf olarak kovana aldığım oğul.arkadaştan 1 çıta ilavesiyle devam ederken.ana kayboldu.nasıl kurtarabilirim.
Hazır ana verilebilir. Ama tecrübeniz yoksa arkadaşınızdan günlük yumurtası olan bir çerçeve alıp kendi arınıza orta çerçeve olarak verin. Kendileri ana yaparlar. Azar azar beslemeyi ihmal etmeyin.
Arkadaşın güçlü kolonisinden alınan 1 çerçeve arısıyla birlikte sizin zayıf kovana koyulmuş ve anasını kesmiş bu nedenle anladığım kadarıyla.
Zayıfta olsa ana yumurtlamıştır ve onlardan kendilerine ana yaparlar. Ancak ananın doğumu çiftleşmesi yumurtlaması yaklaşık 1 aylık bir süre. Zaten zayıf olan bu koloni o sürede iyice zayıflayacak. Bu nedenle;
Çiftleşmiş hazır ana verilmeli, veriliş tekniği oldukça fazla anlatılmış forumda. Kek ve şurup beslemesi yağmacılığa engel olunarak verilmeli.
Destek olunacak derken arılı çerçeve ilave edilirken dikkatli olun. Güçlü koloniden zayıf koloniye arılı çerçeve verilmesi genelde ana arınızın ölümüyle sonuçlanır.
Arkadaşım;
konuya açıklık getirmekgerekirse.Arkadaştan aldığımız çerçeve arısızdı;Bu nedenle çıtayla (çerçeve) gelen arıların anayı kesmesi söz konusu değil,Arıcılık tecrübesi olan büyüğümüz,fazla beslemeden kaynaklandığı kannatinde.
Dün itibariyle arlı ve yavrulu(yenı kabartılmış) bir çerçeve ilavesi yapdık,bekliyoruz.
Fazla beslendiği için ana arı nın imha edildiğini ilk sizden duydum.
Sorunuz zaten yarım ve eksik. Yazdığınız yarım yamalak cümle ile yorum yapıyorum hata bende.
ana eğer yumurta atıp kapatmadan arılı veya arısız yapılan destek sonucu anayı kesme ihtimali yüksek
Nisanda böldüğüm 3 çerçeve arılarım da 2 tanesinde ana çıkmıştı ama bu hafta 2 kez baktım ayrı günlerde ana arı yok günlük yumurta yok kapalı yok boş bu iki kovanimi 1er çerçeve diğer kovanlarıma dağıtsam olurmu arkadaşlar anayı kesme ihtimalinde varmı buda kafama takiliyo yani
Sayın mehmet86:
2 aya yakın süre geçmiş.
Ana arı döllenme uçuşundan dönmemiş olabilir.
Amaaa…
Hiç yumurta ve yavru olmadığından yalancı anaya kaçmak için yeterli süre olmuş, kovanda ana memesi de olmadığına göre: içinde dölsüz ana arıda olabilir.
Bende 3 ruşet kovanı ana yaptırana kadar 4 kez denedim en sonunda başardım. ana memesi yaptırıp analar doğuyor ertesi hafta bakıyorum ana yok yavru yok hadi bir günlük yumurtalı çerçeve verip yeniden analandırıyorum derken tam 4 kez uğraştım ama sonunda başardım. şimdi kışa 3-4 çerçeve sokabilmek için teşvik şurupu vererek destekliyorum…
Hocam Böyle bir Koloni kistan cikabiliyormu?
veya bu Koloninin akibeti ne oldu?
Cok selam
Çıkabilir. Havalar ısındıkça polen de ufaktan başlarsa ana arar. Bulamaz ise yalancılama faaliyeti başlar. Erken farkedilmesi durumunda kovan kurtarılabilir.