ANASIZ KOLONİ

Baharda bölünmüş bir kolonim yaklaşık beş çerçeve on gün önce baktığımda bu kolonide ana yok yeni ana bir hafta sonra baktıgımda anayı kesmiş ve yalancılamış tüm petek gözleri ikişer, üçer yumurta ile dolo kimileride kapanmış onlarda hep yukarı doğru kabartılarak kapatılmıştı ben bu çerçeveleri hep dışarı attım kovanda tek çerçeve koymadım bunların yerine bir tane günlüklü çita verdim yanlarınada kabarmış çerçeveler verdim ve yanınada bir adet kapalı ana yüksüğü verdim yanımdaki arkadaştan alarak bir hafta sonra baktığımda ana çıkmış ama yok o boş kabarmış çerçevelerin gözlerinde yine yalancı ana yumurtaları vardı bir yandanda o günlüklü verdiğim çerçeveyede iki adet ana gözü yapmışlar acaba bu çıkacak anaları kabül ederlermi.

Yeni memeler zaman kaybından başka hiç bir işe yaramaz,

en iyisi siz tüpte hazır ana verin,veya bu kolonideki çerçeveleri arıları ile beraber birer çerçeve olarak dağıtın.

zaten bu koloni eninde sonunda sönecek,

aynı durumda bendede vardı bu gün dağıttım,

ileri boyutta yalancılama kolay kolay iflah olmuyor.

Hazır çiftleşmiş ana arı yok ise;

En basit çözüm (bana göre)

Önce dağıt, 3-5 gün sonra böl.

Çiftleşmiş ana arınız varsa ve koloniye kabul ettirebilirseniz yalancı(lar) bir iki gün içinde yumurtlamayı kesiyor.

Benimde yalancılamış kolonimde 1 açık 1 kapalı meme var inşallah sorun çıkmaz.

Ben bu koloniye hazır ana verdim onuda kestiler yanında yeni ana kabul etmiş bir koloni var ona teker teker çerçeveleri koku kullanarak versem acaba o anayıda keserlermi

Yalancılamış koloninin ballı ve kabarmış peteklerini al. Koloniye kabarmamış ham petek ver. 2 gün ham peteklerinde dursunlar. Aç kalsınlar. Aç kalan arılar yalancı anayı beslemez ve yalancı ana normal işçi arı olur. İster birleştir ister hazır ana ver. Kabul ederler sorun olmaz.Yalancı yumurtalı petekleri de 2 gün kenarda beklet. Sonra güçlü koloniye ve temizlesinler.

ibrahim abi öncelikle doğum günün kutlarım. benim bir tane anasız bölmem var salı veya çarşamba günü doğumu gerçekleşecek (2.3.bayram) 8 çerçeveli bu ana doğup döllenip gelme ihtimali düşükmü

Ynt: ANASIZ KOLONİ
« Yanıtla #5 : Temmuz 27, 2014, 10:05:45 »
Alıntı
Yalancılamış koloninin ballı ve kabarmış peteklerini al. Koloniye kabarmamış ham petek ver. 2 gün ham peteklerinde dursunlar. Aç kalsınlar. Aç kalan arılar yalancı anayı beslemez ve yalancı ana normal işçi arı olur. İster birleştir ister hazır ana ver. Kabul ederler sorun olmaz.Yalancı yumurtalı petekleri de 2 gün kenarda beklet. Sonra güçlü koloniye ve temizlesinler.

Sonra yavru çürüklüğü olmasın

Hiçbir sorun olmuyor.

Bencede o risk oluşur gibi.

Bu tip petekleri, hortumla soğuk su fışkırtarak kolayca temizleyebilirsin.

Ham petek 2 tl kadar ederi var. Hoş yalancı ana işçi arı yapmıyor tamamı erkek. Çıkacak yeni anaların varsa besle bi sorun olmaz biraz kovanın balını yerler fazladan.  Yavru Çürüğü de yaptırmazsın...

Cuma ğünü yaptıgım kontrolde kendi yaptıkları ana gözlerinden bir tanesini cıkarmışlar bir tanesi kapalı idi anayı tekrar aradım bulamadım ama koloni yavaşta olsa petek kabartmaya başlamış çerçevenin ortasından başlamış günlüklerde çok azda olsa çift yumurtalı gözler var gerisi yani çogunlugu tek yumurta biraz bekleyip ona göre hareket edecegim

İyiye işaret…