Anasız kovan çoğaltma ( Bölerek )

Anasız kovan bölme: Arkadaşlar benim Köy de 2 kovan arım var yaklaşık olarak 15 gün önce bölerek 3 kovan yaptık. Nasıl böldük derseniz:
Kovanlardan…1 Petek bal kovanın bir başına, yanına bir petek günlük yumurta yanına tekrar normal yavruların bulunduğu 2 petek, yanına pelenli bir petek daha, tekrardan yanına 1 petek daha bal 2 veya 3 tane boş 2 çıta petek. ( Bal petekleri 3 de olabilir yanlış hatırlayabilirim )
Gelalim soruma arkadaşlar ben bu şekil de bir bölme yöntemi bilmiyordum ancak köy de senelerdir bu işi yapan arkadaşlar bu şekil dede bölünebileceğini ve bu kovan da ana olmasada işçi arılar ana arıyı kendileri yapacaklarını ve kovanı toplayarak kışlayabileceklerini söylediler ve o şekilde de bölerek çoğalttık. Bu şekil de kovan çoğaltılabilirmi veya bundan sonra ne yapılabilir.

Tarih:19.08.2008 diyelim.

Ana ne zaman çıkar?

12 gün sonra…

Tarih:30 Ağustos 2008

Ana ne zaman yumurtlar?

10 gün sonra

Tarih:09 Eylül 2008 (Ana çiftleşme uçuşundan dönebilirse)

İlk işçi ne zaman çıkar?

21 gün sonra

Tarih:30 Eylül 2008

Peki şu anda kolonideki işçilerin hepsi bu tarihe kadar duracak mı?

Bu şekilde kovan bu mevsimde çoğaltılamaz.

Bundan sonra ne yapılabilir?

Çok zor bir cevap olur…

Valla diyecek birşey yok sağolsun arkadaş ben anlarım bölelim seneye çok kuvvetli olur dedi ben de fazla anlamadığım için bölelim dedim ama zannedersem pek de iyi yapmamışız. Neyse hayırlısı olsun bakalım ne olacak artık ne olduğunu yada sonuçlarını köye gidip geldikten sonra yada seneye yazarım teşekkürler.

Birde eksik kalmış 9 eylülde yeteri kadar çok erkek arı bulabilecekmi.

Murat hocam, biraz toparlamaya uğraştım ama yazacak o kadar negatif olgu var ki !

20 Ağustos.Kovan kontrollerimde bir kovanda çıtanın ortasında ana memesi yapıldığını gördüm.Ana aradım bulamadım.Yeni ana yapacaklar.Ama mevsim biraz geç oldu.Kovanlarda erkek arı pek gözükmüyor.Riski göze alamadım.Sayın Arı Bakanından aldığım yedek analar vardı.3-4 çıta arı ile birleştirme yaptım.Kafam daha rahat şimdi.

Arkadaşlar merhaba ,

Bende arkadaşımızın belirttiğine yakın bir sistemle 2 yada 3 kovandan çıta alarak 1 ilave daha kovan yapmak istiyorum. şuan Şubat ayındayız. Kovana yeni ana arı vermeden arının kendi anasını kendi yapacağı şekilde erkek arı olması vb. durumları göz önüne alınca bölme işi için en uygun ay hangisidir. Ve tecrübeli ustalarımız 2 kovandan çıta alacak şekilde baz alırsak yeni kovana hangi çıtalardan kaçtane koymalı tarif edebilirler mi ?

slm arkadaşlar
buralarda bugün hava ılk ve kapalı güneş olmamsına rağmen yapmak zorunda olduğum işi yaptım. larva transferiyle yetiştirilen ana gözlerinin çıkmasına 4 gün kalmıştı bundan 5 gün önce bölmeler yapmıştım orta güçte ağırlıklı olarak tarlacılar ve bir kaç çıtalık kapalı yavrulu bu bölmeler ana memeleini hazırlamışlardı. bede çıkması yakın kaliteli suni ana memelerini taransfer yaptım arılar yeni verdiğim çıkması yakın memeleri bakıma aldılar. tabi ilk önce bu analar çıkacak acaba bu larva transferiyle üretmiş olduğum anaların sadece verdiğim kovanların anası olması için mevcut gözleri arılar kendi bozarmı yoksa benim bozmammı lazım. ana çıktıktan sonra

sevgili rahip adam elbette ilk çıkan ana iç güdüsel olarak gerideki memeleri iğneler vede işçiler bozar birde yukarda arkadaşlar bazı konulardan bahsedmişler ben 2008 de kovanları kışlatmaya hazırlarken eylül 15 de bir kovanda ana memeleri gördüm baktım ana yok kovanda kuvvetli idi bende ikiye böldüm memeleri eşit dağıttım ve analar çıktı ekimde çiftleşti şuanda o analar üçüncü katta mükemmel yavru yapıyor tabi bölge olarak farklılıklar olabilir tabi bunlarıda göz ardı etmemek lazım hepinize dua ve selamlar

selamün aleyküm,
ben yeni üyelerdenim.1 kovan arım var.Bunu 2 ye böldüm.bizim buradaki arıcılara göre;anasız kovan, yeni yapacağı beylerden oğul veriri diyorlar.Bu doğru mudur???yardım ederseniz sevinirim.AEO. ::slight_smile:

Uygun bir zamanda anasız kovanı kontrol ediniz. Tüm memeleri tespit ediniz. Bu memelerin içerisinden sizin en beğendiğiniz 2 adedini bırakıp, diğerlerini koparınız.

İŞLER YOLUNDA GİTMİYOR GİBİ…
Slm arkadaşlar!
Geçenlerde bölme kovanımda larva tarnsferiyle 10 adet ana arı üretmeyi denemiştim. şimdi o analar çıkmaya başladı ama nedense çok iri değiller durumlarda bir anormallik var. çünkü işçi arıdan çok az iriler diğer analar gibi yada geçen yıl yeni çıkıpta çiftleşmemiş analar gibi de değiller birşeyler ters gidiyor. anaların pupadan çıkış ağırlıklarının en az olduğu ırkı özellikten kaynaklanan neden mi acaba yoksa yetersiz beslenme sonucu çok iri olamamalarına neden ola bilirmi? ama ben yetersiz besleme yapmadım 7 çıtalık kovanı 5 çıtaya sıkıştırdım ve sadece 10 ana arı üretttim bazan günlük bazan 2 gündebir şurupladım. çiftleştiklerinde biraz irile bilirler ancak acaba kendi işçileriyle arı sütüyle beslendiklerinde mi gerçek kütle ve hacimlerine ulaşıyorlar? çünkü işin bu başlangıç kısmı, ana arının nedenli verimli koloniler kurabileceğini belirtiyor. arıcılık adına cılız analarla yola çıkmak kılıçsız, kalkansız ve atsız sefere çıkmak gibi birşey olsa gerek.
ancak ana arının soyu çok uysal ve bol yumurtalayan bir kafkas soyundan gelmekte şimdi ne yapmak lazım ben bütün anaları ayrı kovanlara koydum şimdi 13 den 21 'e çıktı kovan sayısı bakalım çiftleşip dönenlerin oranı ne olcak olmazza bu ayın 20 sinde 10 adet hazır ana almam gerekecek.

RAHİP ADAM… SANIRIM SENİN SORUN MACAHEL ARICILIKTA ANLATILAN GİBİ OLMUŞ…AYNEN SANA AKTARIYORUM…

         NORMAL BİR YUMURTADAN YAPILAN ANA MEMESİ,ALTINCI GÜNDE KAPATILIR.  BAZANDA PATLAMIŞ LARVA ÜZERİNE ANA MEMESİ YAPABİLİRLER. LARVA ANA SÜTÜ HARİCİNDE,BESİNLEDE BESLENMİŞTİR. BÖYLE MEME ERKEN KAPATILIR VE DOLAYISIYLADA ERKEN CIKAR. İŞÇİ ARIYA BENZEYEN,CILIZ,ÇİFTLEŞMEYEN ANA OLURLAR. ANA CIKTIĞI İÇİNDE DİĞER MEMELERİ KESERLER.

HAKİKİ VE SAĞLAM ANA ELDE ETMEK İSTENİYORSA, BEŞİNCİ GÜNE KADAR KAPAK ATILMIŞ MEMELER İPTAL EDİLMELİDİR. ACIK OLANLAR BIRAKILMALIDIR. İŞE YARAYACAK ANALAR ALTINCI GÜNDE KAPANAN MEMEDEN CIKARLAR…
DURUM BÖYLE ARKADAŞIM SANIRM SENİN SORUN BİREBİR BU…

6’ncı gün kapanması konusu biraz şüpheli…

Gün bile değil saatler önemli…

Larva tam yumurta olarak göze düştükten 9 gün sonra kapatılıyor. İster işçi arı olsun ister ana arı memesi…

6’ncı gün kapanıyor olması daha larva bile olmamış yumurtadan bahsettiğimizi gösterir.

Zaten besleme konusunda bu konuda şüphe olamaz ki yumurtalar tam 72 saat sonra eriyerek larva olurlar ve beslenmeye başlarlar ve beslenme 72 saat sadece arı sütü ile yapılır. Yani yumurta 6’ncı günde bile arı sütü ile beslenir.

Meme iptali konusu ise ana arı memesini nasıl elde edildiği ile alakalı olarak tartışılabilir ama 5’inci gün kapanmış meme en çok arı sütü tüketecek larvayı ihtiva etmektedir.

aynen belirttiğiniz gibi oldu analar normal gününden erken çıktılar, istediğim kalitede olmayınca şok oldum doğrusu ancak işin ilginç yanı aynı larvaları verdiğim farklı bölmelerden 3’ün de ise analar çıkmamıştı günü dolmasına rağmen acaba ana varmı dedim ve memeyi açtım içinden orta kalite ana çıktı ve hemen uçunca arılarda tepkisi farklı oldu nerdeyse anayı kesiyorlardı belkide kesmişlerdir . ancak bu oğulla uçuşa çkıpta yakaladıklarım analardan ikisinin durumu gayet iyi.

güzel bir konu,bölme yapacakların okuması lazım!