Önder BOSTANCI abim dünkü Ankara buluşmasında sonuç konuşması Ankara ekibi olarak bu bölgelere arı götürmeyi planlamızı söyledi.Ankara ekibi olarak bu organizasyonu nasıl yapabiliriz.
Oturun oturduğunuz yerde.
ahan da bir kamçı daha
yaaa, bana ne bana ne, gidelim usta yaaaa… :‘( :’(
Önerimin iki gerekçesi vardı:
İlki, gen.tr etrafında kümelenmiş olan Ankaralı arıcıların genel olarak tek başına düşünemeyecekleri gezgin arıcılık sürecini bir ortaklık modeli üzerinden yaşayabilmelerini sağlamak fikriydi.
İkinci olarak da, gerçekleşebilecek ortak program sonucunda ortak bir bakım ve mücadele takvimi oluşabileceği düşüncesiydi.
Bunların ne gibi yararı olur bilemiyorum ama bir şey yapamamaktan iyidir herhalde.
Katılımcı arıcı sayısı belli olursa, bu sayıya göre kişi başına kovan kotaları belirlenerek kovan başı taşıma, bakım vb maliyetler hesaplanarak hep birlikte takkeler öne konulup düşünülebilir.
Yöremizle kestane çakıştığı için kestane biraz fantezi gibi dursa da, hevesli dostlar olduğunu biliyorum.
Ayçiçeği ve çam alternatifleri değerlendirilebileceği gibi, yanılmıyorsam Göksel Hocanın söylediği şekilde irtifa yükseltme amaçlı Kızılcahamam, Ilgaz vb alanlardaki yaylalar da düşünülebilir.
En önemli unsurlardan biri, bu kadar karma arıya göz kulak olabilecek, ekiple uyum sağlayabilecek bir arıcı bulabilmek ve konaklayabileceği doğru alanı saptayabilmek.
Şimdilik biraz hayal fakat neden olmasın?
Trakya ayçiçeğinden nektar geldiği dönem civarında veya 10 gün sonra Ankara’da da yoğun nektar gelen bölgeler olabilir.
Böyle yerleri tespit etmek lazım.
Benim arılıklardan birisi böyle bir yerde.
Böyle yerlerde çam balına bölmelerden arı da yetişir.
Bu yerin özelliği; sulu tarım yapılan arazide, çerezlik ayçiçeği, bal kabağı, yonca yetiştiriliyor.
bir plan oluşturabilmek için bazı verilerin elimizde olması gerekli bir kamyon kaç kovan katlı katsız arı alır
konaklama yeri . kovan kayıtlarının yapılıp tek arıcı üzerinden plakalanması, veyabaşka bir öneri
çıkışi izni , konaklama izni nasıl alınacagı
ayçicek ve çam bölgesinde Ankara ekibinin kovanlarını misafir edecek arıcılık gen tr konuksever üyesinin tesbiti.
alınacak ürüne karşılık verilecek emek ve maliyeti nakliye gidiş dönüş ücreti iaşe
Adem
Trakyada ayçiçeği bölgelere göre 10-15 gün fark gösterir. Bunu da dikkate alın bence.
Bu işe girişilecekse, profesyonel ölçütler konulmalı.
En hafifinden bir kamyonet dolusu misafirden söz ediyoruz.
Yer bulma konusunda bütün forumun öneri ve desteğine talibiz ama yapılacak işin çerçevesi ücretle çalışmayı gerektiriyor.
“Ben bu işi yaparım, paramı da alırım” diyebilecek arkadaşlarımızın tabii ki önceliği olur ama işin boyutu konukseverliği hallice aşıyor.
Gürsel abi, Trakya’da arıyı gezdirebilirsin demek istedin değil mi?
Benden öneri ortak arıcılık helede gezgin arıcılık çok zor
Aranızdaki var olan dostluğu kaybedersiniz bırakın dost kalın
Tenekesi 180 tl olan bal için onca emeğe strese yorgunluğa masrafa değmez
Maddiyat çok önemli olmasa da manen zarar edersiniz
Yok dünya malı için biz birbirimizi üzmeyiz demeyin iki camii imamı ortak gidip ayrı ayrı araçlarla dönüş yaptığını gördük küllin zarar ettiler
Baba oğul olsa ortak olmaz …
Zafer beye katılıyorum :-[
Yabana atılmaması lazım
Maalesef çok güzel tespit
Hayır Adem
benim anlatmak istediğim şu. Trakya’da erkenci bölgeleri tercih edip, daha sonra Ankara’daki bal
akım dönemine yetişmen içindi. Tabiki bölgenizi siz daha iyi bildiğiniz için tercih sizin olur.
Bu tavsiyelerden şunu çıkardım fuara dahi kendin git ortak hiç bir iş yapma çıkıyor.
Ama ben yinede kendim gibi düşünen arkadaşlarla bunu taştışıp bir yol haritası oluşturmak isterim…
Bu gibi organizasyonlarda bencil matematiği yapanlar bir sonraki sene esamesi olmaz.Bu herkes için geçerli ben dahil.
Ortak araçla gideriz, beraber yükleriz, beraber indiririz. İmece yaparız. Benim düşündüğüm ortaklık böyle.
Birisi kendini sırtta taşıtmak isterse, bir daha ki organizasyonda nacar marka kol saatini gösteririz.
Gelebilsem fuara gelirim. Gidemediğimde içimde kalıyor.
Ali bey biraz daha detaylı bir olay anlatayım.
Balıkesirden yaklaşık 50 kovanı olan beş arkadaş yalova tarafına arı götürmek istiyor.
Bir kamyona kaç arı konur hesaplıyorlar. Önceden yer tespitine gidiyorlar. Birkaç köye dağınık koyacaklar.
En uzak yere koyacak olan kovana önce yükleme yapıyor. Kamyon ikinci arılığa gidip yükleniyor.
Bir sonraki arılıkta arı yüklenirken kovanlardan arı çıkışı oluyor.
Daha önce hiç böyle arı nakliyesi yapmadıkları için arı çıkışını engellemek için epey vakit kaybediyorlar.
Kamyon yalovaya gecikmeden dolayı geç ulaşıyor. İlk arılar iniyor derken son arılar nerdeyse öğlene kalıyor ve yanıyor.
Olay bu.
En son inecek 50 kovan yandı. Zarar kimin? Kim karşılayacak?
Yola çıkarken kimse böyle bir olayla karşılacağını tahmin bile edemiyor.
İşte bu olaydan dolayı Zafer beyin yazdıklarına katılıyorum dedim. Sakın üzerinize alınmayın.
Selamlar
Burada fiili bir ortaklık söz konusu olmamalı zaten…
amaç nakliye ve arılığa gidiş geliş masraflarını azaltarak,
koloni sayısı az olan arkadaşların gezgin arıcılık deneyimlerini artırmak ve
birazda üstüne maddi anlamda bir katkı sağlamak olabilir…
50 kovanı köylere dağınık koymak zaten uyumsuzluğun göstergesi. Gereksiz arayış içinde olmaktır.
Kırk kafadan kırk söz çıkıyorsa, ortak iş yapılmaz.