Arı ailesini destekleme yoluyla bal üretimi:

Çok sayıda soru sorulduğundan istek üzerine anlatmak istiyorum:

Bu düzenleme Sayın Muhsin Doğaroğlu’nun kendi kitabında anlattığı şekilde uygulamasını yaptığı ve arıcılara önerdiği bir işlemler dizisidir.

Ana bal akınımda en yüksek sayıda ve nitelikli tarlacı arı grubunu oluşturmak yapılır.

Verimsiz yıl veya dönem olmadığını göstermek amacıyla uygulanmıştır.

Böyle kovanlar ana bal akımının 8 - 10 gün süren koşullarında 3 günde bir kat doldurur.

Tarlacı arısı çok olan kovanlara getirilen balı, bakıcı arı sayısı az olan kovanlar tüketemezler ileride yavru bakımı için biriktirirler, uygulamanı aslı budur.

İşlemin hazırlanması:

Kışa girerken yaşlı ana arıları olan kovanların ana arıları öldürülüp, genç ana arılı kovanlarla birleştirilir.
Sonbaharda yoğun besleme yapılır, tek katlı olarak kışlanır.

Şubat ortasında az koyu şerbet verilir.
Mart ayında besleme sürdürülür.

Nisan sonunda bir kat ballık verilir, kuluçkalık ve ballık arıyla dolması beklenir.

Ana bal akımına 6 hafta kala Mayıs ayının ortasında kuluçkalıkta bulunan kapalı yavrulu çerçeveler ve ballı çerçeveler ballık katına çıkarılır, üst kattaki açık gözlü çerçeveler kuluçkalık katına indirilir.
Aynı anda da araya ana arı ızgarası konulur.Üst kata konulan çerçevedeki erkek arı gözleride temizlenir.

Ana bal akımından 6 hafta önce kovanlar; çok güçlü ve orta güçlü olarak iki bölüme ayrılır.
Güçlü kovanlar birinci grup olur ( A ) harfi ile işaretlenir diğerleri A1, A2, A3, … gibi. İkinci grup kovanlar ( B ) harfi ile işaretlenir diğerleride B1, B2, B3, …gibi.
Örnek A1 ile B1 ile A2 ile B2 …eşleştirilir. bu işlem yapılırken bir birine yakın olması sağlanır.

İşlemin uygulanması:

Ana bal akımından 3 hafta önce Destek kovanı olan ( B ) lerden, üretim kovanı olan ( A ) lara alış veriş başlar.

( B ) deki Bütün kapalı gözlü yavrulu çerçeveler silkilip alınır ( A ) kovanına konulur. ( A ) daki açık gözlü çerçeveler silkilip ( B ) kovanına konulur.
Arı sayısı yeterli olduğundan bir kat daha atılır, üst kata çerçeveler konulurken iki başına ballı çerçeve ve yanına kabarmış çerçeve konulur, yoksa boş çerçeve konulur.

Üretim kovanları iki ballık konulmuş olur.

Bu üretm düzenlemesinde her yıl ana arı değiştirilmiş olur.

Gelişme alanı sağlandığından oğul eğilimi az olur.

Desteklenme işlemleri ve oğul için ana arı meme kontrolu 7 günlük aralıklarla yapılır.
Her bakım yapılırken ana arı yumurtlaması için kuluçkalığa 2 aadet temel petekli çerçeve konulur, kabarmış çerçeveler üst kata çıkarılır.

Bu işlemler yapılırken ( B ) grubu kovanlarda yüksek yavru üretiminden dolayı aç kalmaması için besleme yapılır.

Ana bal akımının başlangıcında açık yavrulu çerçeveler alınıp , ikişer çerçeveli yeni ruşet kovan olarak düzenlenir.

( B ) grubu kovanlardan aşırı gelişenlerden yine bölmeler yapılır ( B ) grubu kovanlar 10 çerçeveli ve tek katlı olarak düzenlenir.

( B ) gurubundaki kovanlarda sırlanmamış çerçeveler silkelenip alınır, (A ) grubu kovanlara olgunlaşması için konulur.

Ana bal özü akımında kovan kuluçkalıklarına bakılmaz destek düzenlemesi de durdurulmuştur.

Güçlü kovanlar 3 günde bir kat ballık doldurur 3 günde de sırlama yaparlar.

Bakım yapılırken sırlanmamış çerçeveler üstkata çıkarılır.

Süzülmüş yaş petekler hemen kuluçkalığın hemen üstündeki ballığa konulur.

Hasattan sonra (A ) gurubu kovanlardaki ana arılar öldürülüp, yerine ruşetlerdeki döllenmiş ana arılar verilir.Ruşetlerde ana arısız kalan kovanların yeniden ana arı yapması sağlanır.

Eğer ikinci Bal akımı bölgesine gidilecekse ( A ) ve ( B ) gurubu yer değiştirir
hasat sonunda ( B ) gurubu ana arısı da öldürülüp, eldeki ruşetlerle birleştirilir. Böylece kışa girerken her iki grubun ana arısı yeni olarak kışlamış olur.

Bu denemeyi geçen yıl geç başladığım için başaramadım ama bu yıl temkinliyim başaracağıma inanıyorum.

Benzeri destekleme yöntemini 2008 de iki kovanda uyguladım. 60 'ar kğ bal aldım. İlgilenenlere duyurulur.
2009yılında bir taktik hatası oldu ve uygulamayı erteledik.İnşallah 2010 da aynen devam edeceğiz.

Sayın hocam müsadenizle bir ekleme yapmak istiyorum;
Bu uygulamayı fevkalade şekilde yapmaktayım deneyimlerimden yola çıkarak dikkat edilmesi gereken hususları belirtmek isterim,
1-Kolonilerin bulunduğu yerin bal akım dönemlerinin ii bilinmesi ve yapılması gerekenlerin mutlaka bal akım döneminden 3 hafta önce yapılmış olması,
2-Bu destekleme sisteminin olmazsa olmaz konusu ana arı ızgarasının mutlaka konulması(aksi halde ana arı katlara yumurta bıraktığı için hüsrana uğranılması)ve katlarda ki adam arı gözlerinin bıçakla kesilip konması,
3-Mutlaka hocamında belirttiği 7günlük kontrollerin aksatılmadan yapılıp 2 ve 9.çıtalara ham petek takılı çıtaların konulması.
HERKESE BOL BALLI BİR SEZON DİLERİM. :-*

Hüseyin Avni bey, ana arı ızgarası konulması tam olarak hangi evrede yapılır? Sizin uygulamanız nedir?

Onur bey, o cevap 2010’da yazılmış. Ama yazıda uygulamanın ana bal akımından 3 hafta önce yapılması gerektiği yazılı.

Şehitler diyarı Çanakkale’den selamlar.

Pastırma diyarı Kayseri den aleyküm selam abi

Farkındayım 2010 olduğunun ama uygulamayı yapan daha iyi bilir incelikleri, tabi Hüseyin Avni bey buralarda mı onu da bilmiyorum…

3 hafta önce ama tam olarak ne zaman? Takviyelerin yer değişikliği başladığında mı? Yoksa daha önce mi?

Ana bal özü akımından 3 hafta önce destekleme yani çerçeve yerdeğiştirmesi başlar.

Kayseri için tahmini başlama havaların durumuna göre haziran ortasında başlar.

6 hafta önce ön hazırlık işlemleri yapılmış olmalı.

Murat abi teşekkürler

Bu hafta 4 koloni için uygulama hazırlıklarına başladım.

Yazınızı yeniden okudum. Anladığım :

1-hazırlıkların başlamasından sonra, kat atılır, ana katlara da çıkabilir yavru atabilir. (yani, 6 hafta önce, bugünlerde)

2 Ama akıma 3 hafta kala, ızgara konur, ana aşağı alınır, açık yavrular aşağı indirilir, kapalı yavrular yukarı çıkarılır (yani günümüzden 3 hafta sonra)

3- akıma son 3 hafta kala destekler yani çerçeve değiştirmeleri başlar ve akımda durdurulur.

Geçen sene de denedim hocam, verim güzel, biraz işçilik zor, ama sırlı ve ağır çıtalar elde ediliyor, hem de kısa zamanda.

Doğru anlamış mıyım Murat Hocam? Tecrübeniz benim için çok önemli

Sizde ana bal özü akımına yaklaşık 9 - 10 hafta var.

Yaptığınız işlem için daha erken ama kuluçkalıkta arı sıkışmışsa ballık koymalısınız.

Hocam çok sağolasın

Son olarak, farklı görüşler var, ızgara bu sistemde en doğru ne zaman konulmalı?

Hocam Bursa ovasinin bal akimi icin ne dersiniz?

Bulunduğunuz bölgenin ana bal özü akımı ne zaman ona göre 3 hafta önce konulmalı.

Burada yanılma iklim farkı olabilir.

3 hafta olmasının nedeni yumurtadan doğuncaya kadar geçen süredir.
Bal özü akımı başlayınca ballıkta yavru kalmaması amaçtır.

" 3 hafta olmasının nedeni yumurtadan doğuncaya kadar geçen süredir"

İşte kafamdaki sorunun cevabı…

Vakit ayırıp yazdınız Hocam, teşekkürler iyi çalışmalar

Hayırlı akşamlar bereketli sezonlar.

Murat hocam selamlar koloni desteklemeyi bu sene oğul yüzünden denemeye karar verdim.
Nisan başından beri oğulla uğraşmaktan bıktım o yüzden 3-5 tane katta oğula çıkmayan yada vazgecmiş kovanım var .
Oğul vermiş kovanların kapalı yavrularını bu kovanlara versem faydası olurmu bal akımında , yoksa sadece ortalığı karıştırmış mı olurum?

1-2 kovanıda kata çıkarayım bu şekilde , belki onlardanda biraz bal alırız bu sayede.

Yardımcı olursanız memnun olurum Hocam.

Mürşit Özbek bende de selamlar, amcana da…

Ana bal özü akımı tarihini biliyorsundur? sizde yaklaşık temmuz ayının başı veya 10 u arasındadır.

Destek vermeyi bu tarihten 6 hafta önce başlamak gerekiyor, demek ki başlamaya az kalmış.

Aslında bal özü toplayacak olan yumurtalar önümüzdeki 10 gün sonra atılacak olanlardır.

Şimdi: kapalı yavrulu çerçeveleri alıp haftada bir çerçeve olarak bal alacaklara vermelisin.

Bakıcı arıların çok olmaması için son hafta işlemi bitirmelisin.( haziran 20 - 25 ) gibi.

Ana bal akımının başlangıcında açık yavrulu çerçeveler alınıp , ikişer çerçeveli yeni ruşet kovan olarak düzenlenir.

Muhsin hocanın bu yazısını daha önce de okudum. Gündeme getirmeniz çok sevindirici çünkü bu soruyu sormak için konu açacak iken gerekli konunun açıldığını gördüm.

Iki çerçeveli ruşet amerika da çok uyguladıklarını izledim. Acaba sayın profesör bu cümlede yeni ana üretmekten mi bahsediyor yoksa hazır ana ile mi bölmekten bahsediyor anlayamadım.
Yoruma açık mi yoksa kati bir hüküm mü?

Ana bal özü akımında iki çerçeveli yapılan bölmeler anasız olarak yapılır, hazır ana arıya gerekte yok.

Ben Muhsin Beyden bir kaç kere bu konuyu dinledim hazır ana olarak anlatmadı, anasını hep kendi yapsın diye söylüyordu.

Hazır ana arıylada yapılsa olur ama O hiç bir zaman bölge arısının bozulmasını istemez.

Bu yöntem üzerin e internetteki bütün videolarını izlemeye çalıştım. Zaten bol bol okuyorum.

Normal bir kovan veya ruşet kovanı bölme tahtası ile bölerek mi yapayım ters uçuş tahtalı yoksa 2 çerçeveli ruşetler mi yaptırayım yeni?

Ve aleykum selam hocam .

Zamanlama iyi denk gelmiş benim açımdan ,daha geç kalmış deyilim demekki hocam.

Havalar sıcak gitti oğula yönelme çok erken başladı. gecen sene haziranda çıkmıştı ilk oğul ,bu yıl nisan başında başladı.

Oğul çıkışı yoğunlaşınca panikledim ,ama sanırım paniğe gerek yok :slight_smile:

Bir iki gün sonra hava açılınca uygulamaya başlayacagım Allah’ın izniyle

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim hocam saygılar.