Bir ay evvel bu forumda yardım istedim arı alerjisinin tedavisi var mı diye,sağ olsun arkadaşlar yardımcı oldular.
Ben hastamı İstanbul’da gata ya götürdüm ve gerekli aşıları 4 gün peş peşe yaptırdım ve bir ay sonra bir aşı daha olacak ve geri kalan aşılar bana verilecek ve bulunduğum kasabada yapılabilecek.
Alerji bölümünde bulunan Alb.Doç.Dr Samı ÖZTÜRK ve YZB.Doç.Dr.Ali KUTLU bizzat kendileri aşıları yaptılar ,Gördüğüm güler yüzlü sevecen yaklaşımlarına hayran oldum kendilerine teşekkür ederim.
Benim gibi hastası olan arıcı arkadaşlara yardımcı olmak için Doç.dr.Ali KUTLU’nun E-maili
[email protected]. Dur. İsteyen arkadaşlara telefonunu da verebilirim.
Bazı insanlarda arı sokması allerji yapmakta ve sadece şişme ile kalmayıp komaya bile sokabilmektedir. Yoldan geçen bir insanı arı soksa ve böyle bir durum olsa arıcılarımız ne yapmalıdır? Deneyimi olan arkadaşlarımız varsa, paylaşırsa faydalı olabilir.
Ayrıca her arıcının böyle beklenmedik durumlar için arılığında hap veya iğne bulundurması bazen istenmeyen durumların önüne geçebilir.
Şayet şehirden uzak bir yerde alerjisi olan birini arı sokarsa,hastaneye ulaşması sorunlu olursa bana doktorların tavsiyesi yanınızda 0,25 ml lık adrenalin bulundurun küçük şırıngalar var onlara çekin ve bol ete vurun.tabıyı ki bu son çaremizse.
Gerçekten önemle üzerinde durulması gerekir.
Arı sokmasında ilk yapılacak olan iş; Arının iğnesini tutarak çıkartmamak çünki iğneyi tuttuğunuzda zehir kesesinde bulunan zehiri tamamen vucuda zerkedersiniz. Arı iğnesi yandan sıyırarak çıkartılmalı. Eğer bu olay imkanların olmadığı yerde olduysa tansiyon düşmesi olacağından sokulan kişi sırt üstü yatırılarak ayaklar yukarıya kaldırılmalı ve sağlık ekibi çağırılmalı. Bilmeden verilecek adrenalin ölümle sonuçlanabilir, bunun yerine öncelikle antihistaminik iğne (allerji kesici) kullanılmalı. Mümkünse arı iğnensinin olduğu yere soğuk bir şey veya buz ile kompres yapılmalı.
Okuduğum bir doktorun yazısında şöyle yazıyordu, arı zehiri içinde bulunan proteinler sıcağa dayanıklı değilller. Bu duruma göre sokulan yere dayanılacak kadar yanan bir sigarayı tutarsanız arı zehirinde bulunan proteinler parçalandığı için allerjik reaksiyon düşüyor. Geçtiğimiz yıllarda bende denedim, .
Allerjik olanlara son olarak şunuda söylemek lazım ki çok önemli, ASLA İŞİ HAFİFE ALMAYIN. Mutlaka allerji testi yaptırın, tedavisi mümkün. Sağlıkla kalın…
Merhabalar,
Arı sokması bana müthiş derecede dokunuyor şişmelere neden oluyor. 2-3 gün sızıdan ve kaşıntıdan duramıyorum.
Tek çare kalıyor eldivensiz işe koyulmamak herhalde.
Ben de de alerji vardı çözümünü aldım giresun da alerji bölümü yoktu sevk ettirdim samsun a orda çocuk alerji polıkınlıgınde yetişkinlere de aşı tedavisi uygularlarmış…
Gittim dün ordaydım test yaptırdım sonra Prof.Dr Recep Sancak ve yan tarafdaki polikinlikdeki doktor ile ilgilendiler bi firma söylediler burayı arayın parayı yatırın ilaç direk soğuk depo şeklinde bize ulaşacak biz sizi arayacağız faturasını ve ve sevki sigorta şirketine vereceksin onlar sana parayı en kısa zamanda iade edicekler dedi sigortaya sordum yolluklarda sıkıntı çıkar şeklinde açıklama yaptı ama ilaç parası yatar hesabına dediler…heyet raporuda çıkarıyorlar heyet raporunu daha almadım ilk zamanlar aşı haftalık olur dedi başlangıç tedavisinde sonra ay sonra 6 ay 3 sene filan sürer dedi…birde dedi arıcılığı bir sene sonra yap aşı sürecinde arıyla ilgilenme dedi…bana verdiği ilacın ismi (Apis mellifera) internette araştırdım anlamı sanırım bal arısı demek…ilacın linki ve aşı tedavi süreçleri burda yazıyor ayrıntılı bir şekilde http://www.sayilac.com/Urun/Stallergenes/venum.html
Eğer durum çok acilse hastaneye ulaşmak uzun zaman alacaksa, Avil Dekort enjekte edilebilir. En azından hastaneye ulaşana kadar zaman kazandırır.
ewet bu konu benimde çok hassas olduğum ve üzerinde durduğum bir konu genel itibari ile bu konuda hepimizin az çok bilgisi vardır. Ancak M. Cahit
SÜMER hocamın profilini inceledim. Eczacı olması ve yaşı itibari ile tecrübeli olduğunu düşünüyorum rica etsek bu konuda ayrıntılı olarak bizi
bilgilendirecektir hocama şimdiden teşekkür ediyorum saygılar
Muhammed Bey, Merhaba…
İletinizdeki iltifatlar için teşekkürler.
Birkaç ileti ile arı zehrinin insanlarda oluşturduğu yüksek duyarlılık hali ve yine arı zehrinin oluşturduğu zehirlenmeden sözettim. Amacım dikkatli olunması ve önlemler alınması gerektiğinin önemine dikkat çekmekti.
Benim de üç-dört iletimin bulunduğu şu konu başlığı altındaki iletiler incelenirse yararlı olacaktır:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,5427.0.html
Hekim olmayan birinin ilaç önermesi hatalı bir davranış iken, bu kişi eczacıysa tam bir hata olur.
Önereceğim ilaçlar doğru olsa bile sakıncalı sonuçlar doğacağından endişe ederim.
Örneğin arıcımız ‘‘nasıl olsa ilaçlar hazır’’ der; gereksiz bir rahatlığa geçer. İlaçlara fazla güvenir; tıbbi yardım alma konusunda gecikir. Önereceğimiz ilaç ciddi bir ilaçsa yanlış kullanabilir, ya da kendisinden habersizce yanlış kullanılabilir.
Bu konuda, emin değilim ama belki, bir hekim önerilerde bulunabilir.
Arı Allerjisi Olanların (arı soktuğunda her yeri şişen ve kaşınan, boğazında kaşıntı hissi gelişen, nefes darlığı olanlar) Yapması Gerekenler;
- Arıcılığı bırakacak,
- Kovanlara yaklaşmayacak,
- Tatile Marmaris civarına gelmeyecek,
- Parası varsa desensitizasyon (aşı tedavisi) olacak,
- Arı soktuğunda en yakın sağlık kuruluşuna gidecek,
- Allerjisi çok şiddetli ise bir doktora gidecek ve acil durumlarda gereken ilaçları ve bunları nasıl kullanacağını öğrenecek,
Allerjisi Yoksa ( arı soktuğunda sokulan bölgede hafif kızartı, ağrı, kaşıntı dışında bişey gelişmeyenler)
- Arıcılığa devam,
- Omuzun üst kısmından (boyun, yüz, baş, dil vs.) sokmalarında acilen sağlık kuruluşuna gidecek…
Şişkinlikle alakalı yazınızı tam olarak görememiştim teşekkürler sayın basra bilgilendirmeden dolayı.
Birkaç tane arı sokmasına çok ciddi alerjik tepki veren arkadaşlarımızı ve
çok sayıda arı soktuğu için zehirlenen arkadaşlarımızı doktor kontrolüne sevketmiş olduk.
Zehirlenen arkadaşlarımız acil servisteki tedavilerinden sonra daha dikkatli davranarak arıcılığa devam edecekler…
Onların işi kolay…
Sadece birkaç arının sokmasıyla, arı zehirine olan yüksek duyarlılıkları nedeniyle komalara giren arkadaşlarımız ise ilk tedavilerinden sonra, kendilerini iyi hissettiklerinde, bir karar verecekler…
Ya arıcılığı bırakacaklar;
ya körükörüne bir inatla ‘‘ben yeterli önlem alırsam kendimi arılara sokturmam ve bir şey olmaz’’ diyerek arıcılığa belirsiz bir süre daha devam edecekler;
ya da kendilerindeki bu yüksek duyarlılık halini yok edecekler ve ondan sonra karar verecekler.
Bu son seçenek uzunca bir tıbbi tedavi (desensitizasyon, duyarsızlaştırma) sürecini gerekli kılıyor.
Bu iki gruptaki arkadaşlarımız emin ellerde olduğuna göre, biz üçüncü gruptakiler kendimiz ve komşularımız için neler yapmalıyız?
İlk koşul: Arılar tarafından az sokulacağız. Bu konu önemli; öğreneceğiz.
Arılarımız bizi çok sokmazsa konu komşuyu hiç sokmaz.
Yine de sokarsa.
Arının arıcıyı sokması kaçınılamaz bir olay olduğuna göre…
Önce arının iğnesini ve iğnenin devamındaki zehir kesesini tanımamız gerekiyor.
Zehir kesesinin arıdan ayrıldıktan sonra da sürekli zehir pompaladığını unutmamalıyız. Petekli bal ya da çiçektozu arasında her nasılsa kalmış olan bir arı iğnesi bile dişetimize, damağımıza batıp bizi etkileyebilir.
Buna karşın biz alerjisi olmayanlar, birkaç tanecik arının zehirini, zehir değil de hafifce kaşıntı yapan bir madde olarak algılayabiliriz.
Arı zehirinin kokusu kovan yakınındayken diğer arıları alarma geçirir, onları da sokulan yeri sokmaya kışkırtır. Bu nedenle kovanların yanından uzaklaşırken iğneyi de zehir kesesini ezmeden çıkarmamız gerekiyor.
İğneyi çıkardıktan sonra yapmamız gerekenler:
Sulu amonyak çözeltisi sürülebilir.
Sokulan yere soğuk uygulaması yapılabilir.
Antihistaminik jel, krem uygulanabilir.
Antihistaminik tabletlerden yutulabilir.
Olayın ciddiyetine göre bunlar, birlikte ya da peşpeşe uygulanabilir.
Bizde yüksek duyarlılık hali olmasa ve sadece bir tek arı sokmuş olsa bile başımızdan, şakak, boyun, boğaz, ağzımızın içinden soktuysa durum değişir; durum çok ciddi olabilir… (Çok özel ve bir kez olmuş bir olayı arıcı ortağım anlatır durur: Kulağından değil, kulak memesi dibinin arka hizasından, kafasından sokan bir arı yüzünden yere yığılıp kalmış; yüz metre ötedeki komşularına sesini duyuramamış. Şimdi yine eskisi gibi; ayaklarından yirmi-otuz arı soktuğunda bana mısın demez. Başından sokulduğunda ise o olayı hatırlar ve hafifçe endişelenir.)
Başka bir önemli konu daha var:
Belirsiz bir zamanda bizde de yüksek duyarlılık hali oluşabilir…
Normalde yirmi-otuz arı soktuğunda bile hiçbir zarar veremezken ‘‘bir tek arı sokmasıyla bile komaya girenler’’ topluluğuna katılabiliriz.
Tüm arıcılarımıza sağlıklı, huzurlu arıcılık yılları dilerim; kendilerine, konuklarına ve komşularına alerjisiz günler dilerim.
Azçok ilgili birkaç link:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4977.0.html
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,662.0.html
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,4305.0.html
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,833.msg6384.html
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1976.0.html
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,793.msg33006.html#msg33006
Celal Savran kardeş; anlattığınız şekilde arı sokması sizi etkiliyor ise tavsiyem öncelikle bir şeker kontrolü yaptırmanızdır. Bendede şeker olduğu için anlattığınız durum mevcut. Herkese sağlık sıhhat ve mutlu yeni yıllar diliyorum. Yeni yılınız şimdiden kutlu olsun.!
Bu konu gerçekten önemli. Özellikle köyü şehire yakın olanlar hafta sonları çoluk çocuk gelirler. Çocuklarda köyde rahatça koşturur oynarlar. Avlularında kovanları olan çok.
mehmet ağbim şimdi ne desek yanlış olucak saldım cayıra mevlam kayırada .yanlış köy evin bahcesinde arının konmasıda yanlış
aslına bakarsan o arı ococuğun geliceği icin şart o cocuğun o rıyı görmesi iğneyi yiyip biraz baldan tatması lazım arının önemini bilsin
şimdi nedesem bilmem arıcıyım ama köy icine bende razı deyilim insanın bile iki üc hali var ne olucağı bilinmez
Değerli Bekir kardeşim;
Arıyı bilmeden tanımadan arıcılık yapmaya kalkanları görüyoruz. Bunlar arıyı kudurtur.
evvet mehmet ağbim kalemine sağlık
Arı alerjisine benim duyduğum ve uyguladığım sonucunda da faydasını hem kendim hemde çevremde verdiğim insanların memnuniyetlerinden anladığım kadarıyla işe yarıyan bir uygulama var. Buda ana arı memesininin alerjisi olan insanlara içindeki süt ve larva ile beraber yedirilmesidir. Bunun sonucunda vücudun gösterdiği aşırı reaksiyonlar azalmakta çok aşırı olan şişme ve kızarıklıklar olmamaktadır.Bilimsel yönü olmamakla birlikte uygulamanın yan etkisinin olmaması tedavi olarak kullanılabilir yapmaktadır.Saygılarımla…
Şükürler olsun Alerjim yok.
Larva işi biraz zor.