ARI ALIRKEN AKTARILMASI

Herkese iyi geceler.
Arı alırken aklıma takılan birkaç şey hakkında fikilerinizi almak isterim.
Elimde boş kovan ve boş çerçevelerden başka bir şey yok.Arıyı satan arkadaşın kovanlarını almak istemiyorum.Kovanları birbirine uymuyor.Oda uymayanları satmak istiyor.Ben ise sadece arı almak istiyorum.Fkat alırkende ihtiyaç sadece kovan ve çıta değildir herhalde.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Arkadaşınızın size satmak istediği ona uymayan kovanlarının çerçeveleri sizin kovanlara uyuyor mu?

Standarttan 2 cm küçükmüş.Kendisi söyledi.Bende satandart bir kovanla başlamak istiyorum.Kovanda temiz ve sıfır olsun diyorum.Daha işin başında kovanla uğraşmayayım tertemiz ve iyi bir kovan olsun istedim.Zaten alacağımız 3-4 kovan.

aynı şekilde bende o şekilde aldım ama artık kendi kovanımı kendim yapıyorum hem hesaplı oluyo hem standart ölçüde yapıyorum

Bir kere terimleri bilmekte fayda var yavaş yavaş…

Kovan başka koloni başka…

Alacağınız kovan mı koloni mi yoksa kolonili kovan mı?

kovandan bahsetmiştim arkadaş kolonili kovan satmak istedi benimde biraz marangozlukda vardı öncelerden ama hiç kovan yapmamıştım sadece koloni satın aldım kovanları kendim imal etteim ve ediyorum sırad çıta var inşallah

Çercevenin hangi ölçüsü küçük. Çercevenin tam ölçüsünü verirseniz iyi olur. Çerceveler derinlik olarak küçük ise sorun yok. Yeni kovanınıza aktarın. Yavrulu çerceveleri kovana aktardıktan sonra en sona temel petekli bir çerceve ve ondan sonrada bir iç yemlik ekleyin. Ballı çercevelerin sırlarını açtıktan sonra onlarıda kovana yemlikten sonra verebilirsiniz. Gerekirse birazda şerbet verebiliriniz. Ballı çerceveler boşaldığında alıp eritirsiniz. İlerleyen süreçte eski çerçeveleri de yavrusuz olanlar için aynı işlemi yaparak ve gerektiğinde yeni çerceve olarak ham petek vererek eskileri iptal edebilirsiniz. Ama arının petek kabartacağı sıcaklığı beklemek gerekiyor. Ham petek takılı çercevede petek çok sağlam takılmış olmalı. Arı asılınca yerinden sökülmesin. Arı hızla petek örecektir. Buna göre petek eklersiniz