Arı birleştirme konusunda bir kaç sorum olacaktı.

Merhabalar;

Her açtıgım konuda da bahsettiğim gibi önce arama yapıp ondan sonra konu açıyorum.yinede aramalardan daha iyi sonuc elde etmek için anahtar kelime kullanıyorum.Gözden kaçan daha önceden açılmış konular ise özür dilerim.

Bunun için analı kovan sabit tutulur ve akşam üzeri anasız kovanın arıları arasına bir kafes teli yerleştirilmiş olan analı kovana aktarılır. İki koloni bir süre şurup veya kekle beslenirler. Arılar birbirlerine alıştıktan ve sakinleştikten sonra aradaki ince kafes teli çıkarılır
.

şeklinde okuduğum makalede geçen cümle biraz kafamı karıştırdı.
Böyle durumda tel ile bölmek mi yoksa oğul parfümü ve ana parfümü mü kullanmak daha mantıklı.

buda aklıma söyle bir soru getirdi.Ana parfümü ve oğul parfümü nasıl kullanılır ve ana parfümü ve oğul parfümü malzeme satan sitelerde ayrıldığı gibi farklımıdır.

Arıcılık konusunda araştırma yapıyorum kitaplar okuyorum.Tabi bunları internet ortamından yaptığım için hiç bir konuyu tam olarak tek bir yerde bulamıyorum.bende aklıma takılan konuları siz ustalarıma soruyorum.şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

Arı birleştirme konusunda aslında birçok seçenek var. Koku, gazete, tel vs. Bunların hemen hepsini geçmişte denedim. Bu yıl birleştirme yapacağım zaman propolis tuzağı kullanacağım. Bana daha kullanışlı geliyor. Anlattığınız gibi akşam üzeri bütün arılar kovana döndüğünde, analı kovan sabit üzerine propolis tuzağı birleştirilecek kovanın çıtaları üzerine. İki bölüme de kek ve şerbetle besleme. İki gün sonra propolis tuzağını kaldırırsanız problem olmayacaktır. Başarılar diliyorum.

Özür. Propolis tuzağını propolis ızgarası olarak düzeltiyorum.

Yardımınız için teşekkür ederim.

Arıları birleştirmeyi düşünüyorsak arıların bazı özelliklerini, davranış özelliklerini bilmemiz gerekiyor…

Bu özellikler mevsimlere göre, doğal kaynakların düzeyine göre, beslenmelerine göre, arıların yaşına göre, arıcının davranışlarına göre az ya da çok değişkenlik gösterir.

Konuyla bağlantılı olarak aklıma gelenler:

Arılar kovanlarına bağlıdır; kovanlarının yerini unutmazlar.

Arılar bulundukları peteklere de az da olsa bağlılık gösterirler.

Kolonideki arılar birbirlerini anaarıdan aldıkları ve birbirlerine aktardıkları kokulu maddeler (feromonlar) sayesinde tanırlar. Koloni birleştirmelerinde koku kullanımı, arıların ilk karşılaşma anında tanıma güçlüğü yaşayarak kararsız kalmalarını, birbirlerini hoşgörüyle karşılamalarını sağlama amacını güder.

Genç (bakıcı) arıların kaynaşması, birbirini benimsemesi kolaydır.

Tok ve huzurlu arıların kaynaşması kolaydır.

Birleştirilen arıların yeni kovanı benimsemeleri için yavaş yavaş kaynaştıkları arılarla aynı kovanı kullandıklarını algılamaları gerekir.
Bu da kaynaşma sırasında aynı kovan girişini birlikte kullanmaları sayesinde olur.

Bu nedenle arısakızı tuzağı ya da sineklik teli kullanılarak birleştirilen arılar, aynı kovan girişini kullanmaları sağlanamazsa, birbirlerini tanısalar bile kaynaşamazlar. Daha da önemlisi, birbirlerini tanıdıklarını düşünerek topluca birleştirmek istediğimiz an eski kovanlarına giderler. Bu nedenle, sineklik teli üzerinde (ya da arısakızı tuzağı üzerinde) arıların yavaş yavaş açabilecekleri bir pencere olmalı.

Oğul kokusu ayrı bir olay… O koku yavru veren kovanlardan çıkan oğulun kendi kovanınıza girmesi

için kovanınızı cazip kılan bir kokudur. Birleştirmeyle alakası yok çünkü. Kullanacak kokunun ana arı

fenomonunu bastıracak bir koku olması lazım. Gazete veya ızgara kullanarakta birleştirilebilir. Foruda

kovan birleştirmesiyle ilgili bir çok konu var. Tekrar göden geçirmenizde yarar var.

Sayın: M. Cahit SÜMER ve mevzu var

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Kendi adıma yardımcı olabildiysek ne mutlu…