Arı hastalıklarının ve zararlılarının insan sağlığı üzerine etkileri hakkında bilgiye ulaşamadım netten.Merak ettiğim varroa bitinin insana etkisi nedir??AYÇ nin varsa bala etkisi nedir?Tabiki bal nedeni ile insan sağlığına etkisi?Bu konuda bilgi sahibi olan veya yazılmış makale bilen varsa paylaşırsa sevinirim.
Kusura bakmayın soruyu forum içnde yeni farkettim.
Önemli soru. Cevabı biraz zor…
Bilimsel araştırmalarda bazı arı hastalıklarının insanları etkileyebileceği yazmakta. Fakat bu o kadar az orandaki (sporadik), bir insanda arıdan kaynaklanmış bir hastalık (zoonoz) bulunduğunda literatüre girmekte, genel anlamda bu tip bir hastalık yok diyebiliriz. Bilimsel anlamda ise bu tip hastalıklar çok nadir olarak var.
Vatandaş sormuşsa bu soruyu cevabım hayır yok, bilimsel bir toplantı ve bir tıp sınavında sorulmuşsa evet var demek doğru.
Bu arada bir yaşının altındaki çocuklarda görülen bal kaynaklı botulizm hastalığınıda bu tip bir hastalık sayamayız, çünkü bala bakteri daha sonra bulaşmakta, arı mikrobun konakçısı vs değidir, sorun hijyen sorunudur.
Aşağıda Murat Bey’in değindiği kalıntılar daha önemli…
Ülkemizde bilinen arı hastalık ya da parazitlerinin insan sağlığı açısından doğrudan oluşturduğu bir risk yok.
Yani yavru çürüklüğü olmuş ya da yoğun varrova bulunan bir kovandan hasat edilmiş balın tüketilmesinde risk yok.
Risk, bu tür hastalıklarla yapılan bilinçsiz ilaç mücadelesi sonucunda ürünlerde oluşan kalıntı sorunu nedeniyle, dolaylı olarak var.
Arıcı arkadaşımız varrova var diye 365 gün böcek öldürücü ilacı kovana basmışsa, yavru çürüklüğünden korunayım diye her şerbetin içine antibiyotik dayamışsa, dolaylı risk oluşuyor.
Güzel cevaplarınız için tesekkurler