Bu malzemeden veya el yapımı arı kaçırandan kullanan var mı? Geçtiğimiz senelerde hasat esnasında çok zorlanmıştık, arılar fazlasıyla agresifti. Bu sene bu üründen aldım, nasipse deneyeceğim. Ciddi kolaylığı var gibi duruyor ama kimse kullanmıyor.
ben denedim, yerleştirdikten 24saat sonra içerde yok denecek kadar arı kalmıştı, fırça ile temizledim ve çerçeveleri plastik taşıma kutularına yerleştirdim. Çok kolay oldu, hiç sıkıntı yaşamadım.
Akşam bir video atacağım, şuan telefondan atamıyorum. O videoda az çok mantığını anlatıyor.
Bu aparat ortası delik bir plakaya monte ediliyor ve bu aparat aşağıya bakacak şekilde, bal sağımından 1 gün önce ballık ile kuluçkalık arasına yerleştiriliyor. Ana arı izgarası gibi. Ballıktaki arılar aşağiya inebiliyor ama aşağıdakiler yukarı çıkamıyor. Bu da hasadı kolaylaştırıyor.
Bizdeki arılar fazlasıyla agresifti, çok zorlandık. Bu sene inşallah deneyeceğim bu yöntemi.
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Ben de kullanacağım nasipse. Hem bizim için hem de arı için büyük kolaylık. Yağma, saldırganlık, strese bağlı bal tüketimi gibi olumsuzluklar ortadan büyük ölçüde kalkıyor.
Fakat çok bekletmemek lazımmış. Aksi halde, üzerinde arı gezmediği için, sıcaklığa bağlı olarak ballıktaki ballar akabiliyormuş.
Arıların tamamına, aynı anda uygulamak mı lazım yoksa parça parça da uygulanabilir mi?
Bu videonun 4 ile 6. dakikaları arasında Arı Kaçıranın nasıl kullanılacağı gösteriliyor. Akşamları soğuk geçerse daha iyi çalıştığını söylüyor. Katlar arasında boşluk kalmamalı aksi halde yağmacılık davraşına sebep olabilir diyor. Ayrıca Arı kaçıranın altına arısız, kabarmış petekli bir kat giriyor, arılı ve ballı diğer katları daha sonra koyuyor. Arıyı tek kata sıkıştırmıyor. Hasadı arı kaçıranı yerleştirdikten 2 gün sonra yapıyor.
Aynen öyle abi. Bizdekiler pantolon üzerinden sokuyor. Zamanla kendi ana arılarımı yetiştirerek bir tık da olsa sakinleştiririm belki diyorum ama çok yakınımda 1-2 arıcı daha var. Nasıl olacak bilemiyorum. Bu arı kaçıran beni çok rahatlatacak.
Benim arılarda çok sert hocam.
Bahar çiçekleri tamamen açana kadar fazla çerçeve çekmiyorum.
Çünkü bal gelmedikçe arılar kafayı yiyor.
Ama çiçekler açtı mı bal geldi mi çerçeveyi yere atsan yüzüne bakan olmuyor.
Bir keresinde bal akım zamanı koloninin biri ana kaybetti memeli bir çerçeve verdim. Birgün memeleri konrol edip ikiye düşürdüm bir adım attım ayağım taşa takıldı çerçeve elimden düştü eyvah kaos çıkacak derken hiç saldırı olmaması beni şaşırttı. Ama olan tabiki kapalı memelerdeki analara oldu.