ARI ÖLÜMLERİ

Tokat ili pazar ilçesinde(Kazova ovası)arıcılık yapmaktayım.Arılarım dağın eteğinde.500 metre aşağılarda yoğun tarım arazileri başlıyor.Ekilenler mısır ağırlıklı olmak üzere pancar ayçiçegi ve sebze şeklindedir.Bu sene bildiğiniz üzere mevsim erken geldi arıların mükemmel derecede yararlana bilecekleri ısı değerlerinde seyretti.Arılarımın bulunduğu bölge dağın eteği olması sulama suyunun kıt olması sebebiyle sebze yapılmamakta ağırlıklı olarak yabani meyve ağaçlarının yoğun olduğu bir bölge.Dolayısıyla ilacın kullanılmadığı bir alan.Kuş uçumu 300-400 metre gibi bir mesafeye yaklaşık 1000 er kovan arısı olan biri sağımda diğeri solumda olmak üzere iki ordulu gezgin arıcı geldi.Dolayısıyla mera yetmemeye başladı. Düşüncem arılarımın yiyecek bulmak için daha uzun mesafelere tarım arazilerinin olduğu bölgelere uçmaya başladı.Çifçiler araziyi ekmeye başladıklarında arı ölümleri başladı.Martın 14 de varova ilaçlarını verirken çıta isteyenlere çıta vermeye başlamıştım.Mükemmel bir gelişme vardı.Ordular geldi tarım ilaçları başladı kovanların gücüne göre 3.4 çerçeve gerilemeler oldu.Arkadaşlar biraz uzun oldu kusura bakmayın ayrıntılı anlatmaya çalıştım.Bu sorunun ülkemiz genelinde olduğunu duymakta yaşamaktayız.Bizler ne yapmalıyız şahsen şu an ben tüm şevkimi kaybettim ciddi ciddi arıcılığı bırakmayı düşünüyorum.Arılara bu denli zararı olan ilaçların bizler dahil tüm canlılarada zararının olmadığını kim söyleye bilir.Bu vahim konunun elden ele dilden dile gönülden gönüle paylaşılarak gündemde tutularak çözüm bulununcaya kadar ilgi, alaka gösterileceği umuduyla saygılarımı sunarım.ALLAH;a emanet olun.

Özellikle mısır ve fasulyeyi ekerken toprağa yabancı ot ilacı atılıyor ve çok sıkıntı oluyor. Geçen yıl başıma geldi arıyı taşıyınca kurtulduk.

Abi bizde yemlik mısır ekilir .tohum torbadan ilaçlı çıkar.Ne yaparsan yap.üstüne böcek konmaz…
Tabi ekstra atılan ot ilaçları hariç