arı sayısının çoğalması

Arı sayısı yavru faaliyetine bakarak nasıl çoğalır örneğin arı ısıtamayacağı kadar yavru yapar mı ?Yada asıl sormak istediğim soru kovandaki kadroların ömrü ve yavru alanı kovan içinde hesaplanıyor mu kovanda şuanki kadrolar yavruyu sıcak tutmak için yeterli ama ömrünü tamamlıyan yaşlı arıların eksikliği yavru üşüme sorunlarına yol açar mı ?Cevaplarınız için şimdiden teşekürler.

Tabi şuanda sezon a girdik ustalar çok sıkı çalışıyordur…ara ara birşeyler yazayım konu güncel kalsın…

ben bir acemi olarak yaptığım gözlemi sunayım bu bahara zayıf giren bir kovanım vardı
ana arı kovandaki arının bakacağı yer kadar yavru atıyordu ve kovandakı arılar çerçevelerın ortasında avuç kadar yerı dolduruyor ve sadece onların altında yavru faalıyetı vardı daha sonra kadro genısledıkce yavru atım alanı da genıslemeye basladı

Geçen kontrollerimde farkkettim bende arılar az göründü gözüme kontrollerde alt köşelerde yavru ölümleri olmuş bilenedim yani hayırlısı

Arılar belli bir döneme kadar sıkışık çalıştırılır.

Sıkışık çalıştırmak gelişmeyi hızlandırır. Sıkı çalıştırmak, anormal hava değişimlerine karşı tedbirli olmaktır.

Hava ısısının yükselmesi salkımı gevşettirir, arı daha fazla alana yayılır. Mevsim normallerinin üzerinde bir yılda kuluçka alanı erken genişleyebilir. Ani bir ısı düşüşü salkımı sıkılaştırır ve kenarlardaki yavrular salkım dışında kalır ve dışarda kalanlar ölür.

Yavrulu destek verildiğinde de, arı sıkışık değilse hatadan dolayı yine salkım dışında alanda yavrular ölür.

Ömrünü tamamlayan arılar yüzünden kadro düşer, sonra kadro artmaya başlar. Bu yüzden kadro artana kadar kovanda bahara kadar sıkıştırma yapılır. Amaç koloniyi hızlı geliştirmektir.

Bu yıl bunun çok faydasını gördüm Adem abi.
Şubat’ta 3 çerçeve olan kolonim şu an katta.
Zamanında sıkı çalıştırmak mükemmel fayda sağlıyor, ari nüfusu müthiş inkişaf ediyor.

:slight_smile:

Benim nisan başında 6 çerçeve olarak almış olduğum kovanı şuanda katta. Bende şöyle birşey düşündüm.1 çerçeve çıkmak üzere olan peteği alsam ve buna hazır ana versem kışa kadar güçlü bir koloni yapabilir iyimserim acaba? Öğrendiğim kadarıyla e verimli ana arılar mayıs ile haziran aylarında oluyor. İzlediğim bir video da ana arı üretimini bir günlük yumurtalı çerçeveyi ayrı kutuya alarak ana memesi vermedi şeklinde yaptıklarını anayurt sattıktan sonra çerçeveyi diğer kovanlara verdiklerini satamadıklarında ise ayrı bir koloni şeklinde besleyerek güçlendirdiklerini söylediler.Köy TV deydi sanırım. Yapılan bu işte eksik birşeyler var sanki