Arıcı Gözüyle Varroa ve Mücadele Yolları Soru-Cevap

Adam yazmış koskoca harflerle…

Hem de yazıyı koyulaştırmış.

Bal akım zamanında hiçbir şekilde ilaçlama yapılmaz diye.

Siz yapabilirsiniz.

ben zaten biliyorum onun için şu an ilaç yapmadım benim sorum 10 gün içinde geç kalırmıyım arıya yeterince zarar verirmi? varroa yada alacağım baldan vazgeçip direk ilaçlama yapcam

Bal almadan yapılmaz.

teşekkürler

Sayın Ahmet Arslan hocam; Çiçektozu tuzaksız kovanlarımızda yapılacak uygulama sonrası formik asit buharı yukarıdan aşağıya çökme yapacak,
aşağıdan da kolayca tahliye edilecektir.
Uçma deliği çok dar olan kovanlarda tahliye zorlaştığında; yoğunluk arttıkça artacağı ve arı huzursuz olacağı, dışarı çıkmak isteyeceğidir.
Dışarı çıkması komple ölümlerden iyidir. Varsın dışarı çıksın. :wink:

Arının dışarı çıkması mücadelenin istenen düzeyde olmasını engeller.

Uygulamaya havalandırması yüksek (çiçek tozu tuzaklı) kovanlarda kullandığımız dozun biraz altında bir doz kullanarak başlayın.

Bir tur fazla uygulama yaparsak sanıyorum aynı başarıyı yakalarız.

Havalandırma yetersiz, doz yüksek olduğunda arı üzerinde oluşturduğu stres de fazla olacağı için ana arı kayıpları ve kovan terkleri görülebilir.

Bu yüzden olası riskleri en aza indirmek için, uygulamayı tüm kolonilerde aynı anda değil gruplara ayırarak yapın.

tecrübeli arkadaşlara bişey danışmak istiyorum varoa için APİSTAN kullanıyordum bugün arıcılar birliğinde % 3.5 oxalic acit gördüm sıvı olarak 10 çerçeveli bir kovana şiringayla kaç cc oksalit asit vermeliyim çerçevelerin üzerine damlatmam söylendi varoa mücadelesi yapmadığım diğer 5 kovana oxalic asit uygulamak ve aralarındaki farkı görmek istiyorum kıbrısta oxalic asit uygulaması yeni başlıyor buharlaştırma için aparat gelmediği için şimdilik sıvı olarak kullanabiliyoruz resimlerini ekliyorum tşk

resim yollamayı başaramadım tarif ederseniz sevinirim

Kağan bey oksalik asidin sıvı formda satışı yok.

Bu güne kadar yaptığım ve gördüğüm uygulama yöntemi sıvı damlatma ve buhar formunda uygulamalardır.

Eğer anlattığımdan farklı bir uygulama yöntemi varsa, yani ticari olarak hazırlanmış bir karışımsa kullanma tarifi üzerindedir.

Böyle bir şey değilse satıcının kendi hazırladığı bir karışımdır, beklemiş hazır ürünü almaktan ve uygulamaktan kaçının.

Bu uygulamayı 5 derece civarındaki sıcaklıklarda, arı hafif salkım pozisyonunda iken uygulanır.

Bu karışımı oksalik asit şeker ve su ile kendin hazırlayabilirsin.

Bu şekilde hazır karışımın raf ömrü uzun olmaz diye düşünüyorum.

Uygulama anında ılık suyla kendin hazırlayacaksın, onu da uygulama sıcaklığına ve kapalı yavrunun olmadığı döneme göre ayarlaman gerekir.

Kıbrıs gibi iklim şartlarında yıl boyunca yavrusuz döneme denk gelmek oldukça zor sanırım.

Oksalik asidin sıvı formda satışı mevcut…

Bir ara ülkemizde de satıldı…

Gerçi hala satılıyor…

Hive clean…

Oksalik / Şeker Şurubu / Propolis… :smiley:

Başarı oranı ve piyasa durumu hakkında bir bilgi var mı?

Bizim hazırladığımız damlatmanın aynısı…

Fiyatının çok pahalı olduğunu söyleyebilirim…

Ancak bu ürünü kullanan 100 kişiden 95 tanesi bol yavrulu dönemde kullandı… :slight_smile:

Psikolojik olarak rahatlatır belki, sonuçta varroa mücadelesini yaptım demek için olur. :slight_smile:

Olmaz mı? tabiki olur. :slight_smile:

mehmet abi haklısın kıbrısta yavrusuz dönem yok APİSTANA devam edeceğim zaten burda herkes bunu kullanıyor bugün hava sıcaklığı 39 dereceydi biz kışın ortasında bile 5 dereceyi görmeyiz çok saol…

Foruma yeni katılmış biri olarak öncelikle herkese selamlar. Yaklaşık olarak altı yıldır 11 kovan ile arıcılık yapıyorum ilk bahar başlarında varrao ile mücadele konusunda yabancı sitelerde izlediğim bir yöntemi denedim ve başarılı olduğunu gördüm.Elek teli ile kaplı onunda altı sürgülü dip tahtası kullandım.Bildiğimiz pudra şekerini biraz büyükçe bir tel çaysüzgeci vasıtası ile kovandan çıkarıp hafif açılı olarak tuttuğumuz çerçevenin üzerindeki tüm arılar beyazlayıncaya kadar serpip çerçeveyi yerine koyuyoruz. Ben uygulamayı vakit darlığımdan dolayı öğle vakti yaptım yaklaşık 150 gr şeker kullandım yarım saat sonra sürgü çekmecesini kontrol ettiğimde yaklaşık 200 civarında varroa saydım hepsi şekere bulanmış ama kıpır kıpır canlı vaziyetteydi. Buradaki teknik arıların kendini temizlerken parazitten mekanik olarak kurtulması,uygulama zaman alıyor ve biraz zahmetli parazitin tekrara arılara geçmemesi için tecritli bir dip tahtası kullanmak zorunlu ancak bence başarılı.

Aynı koloniye şimdi bir de formik asit uygulayınız ve sonucu alalım…

Pudra şekeri ile 200 varroa yüksek bulaşıklık demek…

Geçen salı itibari ile formiği uygulayıp bitirdim.Kovanlar polen tuzaksız olduğu için sonucunu göremedim.uygulamanın başarılı olduğu inancındayım.Şimdilerde tütsü kullansam olurmu.Yoksa arıyı gereğinden fazla mı rahatsız etmiş olurum.not:Arıda varroa yı göremedim.

Sonuç görmeden müneccim miyiz biz Rüşdü hocam?

**Ben de civan dan formik asit ve aparatlarını alıp, uygulama yapmayı düşünüyorum.

**Formik asiti arılara uygularken , arıcının kullanacağı maske bu ameliyathanelerdeki doktorların kullandığı maskelerden mi?Bir de eldiven olarak bakım yaparken kullandığımız deri eldivenler iş görür mü?

Estağfurallah halil bey.aslında kovan dibine kağıt koyup sunucu görmek istiyordum ama üşendim desem yeridir.ilaçlamaları düzenli olarak zaten yapıyordum.asitleri yeni kullanıyorum.Ben kovanda ve arılarda varroa belirtisi göremedim.Bana yakın komşum var onda varroa çok yoğun.benim kovana geçer diye korkuyorum.Bu sebeple ilaçlamaya devam etmek istiyorum.