Merhaba herkese. Ben İzmir’de yaşıyorum. Menderes Ahmetbeyli’de bulunuyor arılığım. 2017 yılı ortalarında arıcılığa başladım. Bu gün itibarıyla 20 fenni 20 de kara kovan arım mevcut. Başlangıçta hevesle çok arı aldım. Şimdi de ceremesini çekiyorum tabii. Ticari olarak arıcılık yapmak niyetindeyim.
Bu aralar kestane çiçeği açıyormuş. Ben de tecrübe olması açısından kestaneye götürmek istiyorum arılarımı. Ancak nereye gidilir nasıl gidilir. Yer bilmem yurt blmem. Güvenemiyorum da. İnsanlar arılarını nereye götürüyor nasıl güvenip de götürüyor merak ediyorum. Çok yerde arıların çalındıklarını duydum. Gezgin arıcılık yapmak istiyorum ancak hırsızlık olaylrını duyunca çok çekindim açıkçası.
Ancak arıları böyle boş boş bekletmek de hiç içime sinmiyor. Yeni başlayan bir kişi olarak nerelere gidlir. Yer seçimi neye göre yapılır?
Merhaba, öncelikle yeni arıcılığa başlayan biri için 20 kovan fazla gibi, önceden az da olsa bir arıcılık tecrübeniz vardır herhalde. 20 kovanı yönetmek, hele yeni başlayan biri için zor iş.
Ama başarılmayacak bir iş de değil, çok araştırıp doğru bilgileri uygulamanız lazım. Allah kolaylıklar versin.
etrafınızdaki arıcılar nereye gidiyorsa onları izleyin ve onları takip edin. mümkünse arılarınızı yanlarına vermeyi teklif edebilirsiniz, yer yurt camia öğrenene kadar.
Karadenizde bir söz var çok severim.
“Ekmek yemek istiyorsan, sabah erken kalkıp insanların eline ne alıp hangi yöne gittiğine bak ve onları takip et”
Merhaba arkadaşlar benin bir sorum olacak.Konuyu biraz araştırdım ama tam emin olamadım.Benim 3 kovan arım var bunlar gölgede kalıyor. Öğlene kadar gölge olduğu için soğuk oluyor.Arıları etkiliyor.Çalışma zamanları çok daralıyor.
Bunları 150 metre başka bir yere taşımak istiyorum.5 km uzağa da götürmeye fırsatım yok.yakın mesafe deneyen arkadaşların
Akşam üzeri işçi arılar döndüğünde girişlerini kapatın istediğiniz yere taşıyın, girişleri açın ancak arıların dışarı çıkarken direk çıkamamaları için değişiklik olmalarını anlayacak şekilde ot, yaprak gibi bir şeyle kapatın ancak arılar girip çıkabilsin, sabah arılar tekrar keşif uçuşu yaparak kovandan çıkar ve yeni yerlerine gelir, eski yerine çok az arı gelir onlarda kovana dönmeyen arılardır, bu yüzden bu işlemi geç saatte yapmakta fayda var kolay gelsin.
arıyı 3 gün kapatsanız da, önüne çalı koysanızda, 10 gün kapatsanız da, yeni kovana nakletseniz de, tarlacı arının fotografik hafızasında ölene kadar meradaki eski kovan yeri kalacağı için; meraya her çıktığında ezbere olarak eski kovan yerine dönmek zorunda kalıp, oradan bulabilirse en yakındaki bir kovana girmeye çalışacaktır. yakında kovan yoksa, yeni yerine dönüş yolunu uzatmış olacaktır ve tarlacı arıdan enerji kaybı nedeniyle beklenen verim alınamamamış olacaktır. yeni kovandan defalarca çıksa da hep eski yerine gitme ihtimali çok yüksektir.
o yüzden, bu mevsimde arıyı kısa mesafe taşımayı, arıyı bölme alarak yapılması tavsiye edilir. yani ya yeni hazır ana takarak, yada anasını kendisi yaptırarak. yani kovanı suni bölme yöntemiyle 2 ye bölüp, birini taşınmak istediğimiz yakın mesafe yere götürü, diğerini tarlacıların döndüğünde ortada kalmamaları için eski yerine meme yapacak 1-2 çerçeve bırakarak yeniden ana yapacak şekilde bırakılabilir.
şöyle bir yöntem daha var. bu yöntemle kovanları yakın mesafe her hafta 1 er 1 er tane tane tek tek sağdan ve soldan (aynı anda en fazla 2 tane yani) taşıyabilir.
diyelim ki 20 kovan yan yana tek sıra var. en soldan yada en sağdan iki taraftaki 1 adet (sağ köşeden ve sol köşeden toplam iki adet oluyor yani tüm arılıkta) kovanı bir yanındaki kovanın üzerine komple sabah veya gündüz vakti kaldırıp koyuyoruz.
yani kovanlara tek sıra numara verdiysek şöyle tarif edeyim:
1 numarayı 2 numaralı kovanın üzerine, 20 numarayı 19 numaranın üzerine koyuyoruz. arılıkta tüm arılar kovana girince karanlık çökünce akşamleyin, 1 numarayı ve 20 numarayı kaldırıp taşımak istediğimiz yere koyuyoruz. kovanın yakınındaki tüm otları kesiyoruz, kovanın eski durduğu yerdeki alt tarafındaki temas eden yer çevresi ve kovan çevresindeki ağaç-kütük v.s. ve civardaki arının koymuş olduğu işaretleri kaybedebilmesi için gül suyu sıkarak ovalıyoruz. 10 gün bekliyoruz.
10 gün sonra 2 numarayı 3 numaranın üzerine, 19 numarayı 18 numaranın üzerine koyup aynı işlemi tekrar ediyoruz. 10 gün sonra tekrar.
ilk gün akşama kadar, üst kattaki kovanın tarladan dönen arıları, gps hizası olarak eski kovan yerine dönerler, ancak gireceği kovanı göremeyince ve nokta tespiti için gerekli olan işaretlerin eksik olmasından dolayı kovanın nerde olduğuna tam kanaat getiremeyince, kovandışı kalmamak için en yakındaki kovana girmek için müracaat eder tarlacı arılar. tarlacı arı zaten o saatte muhtemelen midesi dolu yada su-polen-nektar-propolisden biriyle geldiği için, kolaylıkla o kovana kabul edileceklerdir. o kovanın arısı olacaklardır.
üste koyduğunuz kovanın tarlacılarının bir kısmı da alttaki kovana gireceklerdir. dolayısıyla üstteki kovanın tarlacılarının tamamına yakını tahliye edilmiş olacaktır. yeni koyduğunuz yerde tarlacı sıkıntısı yaşamaması için yeni yerdeki kovana mutlaka su takviyesi yapılmalı ve bal-polen stoğu yeterli olmalıdır. çünkü burada çoğunlukla kovan içi bakıcı arılar kalmakta, tarlacısı az kalmaktadır. kapalılardan çıkan arılar da zamanla bakıcı arı oldukça, 1 hafta kadar sonra kovan içindeki bakıcı arılar kovanın yeni yerindeki tarlacı arılara dönüşecek ve kovanın sönme riski ortadan kalkacaktır.
işlem en son 1 kovan kalacak şekilde tekrar edilir.
son kovan arıcının insafına kalır. ya çerçeveleri dağıtılır, yada tarlacısı zayıflatılarak taşınır, yada bölme alınarak taşınır.