Arıcılık bilgisi ve forumların anlamı.

Sevgili arkadaşlar,

Zaman zaman, katılımcıların sordukları soruları ya da bunlara verilen cevapları küçümseyen, kişileri rencide edecek şekilde cümleler kurulan mesajları silmek zorunda kalıyorum.

Kimseye bilgi vahiy yoluyla gelmiyor. Sorarak, başkalarına danışarak yeni şöyler öğreniyoruz.

İşi çok iyi bilen birisinin, hiç bilmeyen birisini küçümsemeye, rencide etmeye hakkı yok.

Forum ortamı arıcılık konusuna ilgi duyan ve bu konuda kendini geliştirmek isteyen insanların kendi aralarında bilgi paylaşımı için kuruldu.

İşi çok iyi bildiğini düşünen arkadaşlarımız, sorulan sorulara ya cevap verecekler ya da susacaklar.

Ama bazı arıcılar sürekli, burda yazılanlara kanser oluyorum, hiç bilmiyorsan niye yapıyorsun türünden mesajlar atıyor.

Bu tür mesajları yazmak için kullanacağınız zamanı ve eforu, işin doğrusunu yazmaya kullansanız daha faydalı olursunuz.

Bilmeyen birisinin, bize cahilce gelen söylemlerine gıcık olarak bir yere varamayız.

Bilenler sabırla bilmeyenlere anlatırsa arıcılık olarak bir yere varabiliriz.

Ne oldu yine. Ben kesin bir şey kaçırdım ama…

Teşekkürler  Murat Hocam;

Yeni başlayan biri olarak bazen soru sormaya çekiniyorum.Arıcılığa başlayalı 4 ay civarı oldu bu süreçte bir çok arkadaştan gerek forumlarda gerek bloglarda gerekse henüz yüzyüze görüşmediğim arkadaşlardan  msn de bilgiler edindim.Kısa sürece rağmen bazı şeyler bana şuan çok çok kolaymış gibi geliyor.Fakat hiç tecrübe yaşamayınca ,başından geçmeyince ve de görmeyince en basit şey bile zorudur.Mesela  mayıs ayında H.ispili bey(henüz yüz yüze görüşmedik) bana ana memesi aşılamayı tarif etti.Şimdi çocuk oyuncağı benim için.Ama köyümde yıllardır arıcılık yapan 10 civarı amatör arıcı var hiçbiri bilmiyorlar.Onlarada ben yardımcı oluyorum.
  Atalar ''bir musibet bin nasihatten iyidir demişler''.İnşallah yeni başlayanlar ustaların yönlendirmeleriyle musibet yaşamazlar.Ben ilk hasadı yaptım.Balı uygun şartlarda ,kuralına göre muhafaza etmezsem güve olabilir ,erken şekerlenebilir,özelliğini kaybeder.Ne yaptık beyazkovanda sordum arkadaşlar ne güzel açıkladılar.İlk defa kek yapacağım ,sordum oranlar nedir ,nasıl yapılır.(Daha önce çok işlenmiş ,baktım göremedim ,yol gösterildi açtık okudum).Derler ya soran dağlar aşmış sormayan düz yolda şaşırmış.Allah şaşıranlardan etmesin.Yapılacak basit bir hata mesela -kek yapımında-kovanların sonu olabilirmiş,basit gibi ama öğrendik.

‘‘Ama bazı arıcılar sürekli, burda yazılanlara kanser oluyorum, hiç bilmiyorsan niye yapıyorsun türünden mesajlar atıyor.
Bu tür mesajları yazmak için kullanacağınız zamanı ve eforu, işin doğrusunu yazmaya kullansanız daha faydalı olursunuz.
Bilmeyen birisinin, bize cahilce gelen söylemlerine gıcık olarak bir yere varamayız.
Bilenler sabırla bilmeyenlere anlatırsa arıcılık olarak bir yere varabiliriz.’’

Çok güzel söylemişsiniz. İyi niyetle yardımcı olan bütün arkadaşlara teşekkürler…

dostlar merhaba ben acemi arıcıyım 4 kovanım var biri oldukça kuvvetli kovan arıyla dolu şimdi kovan sayımı artırmak amacıyla onu bölmeyi düşünüyorum polen akımı iyi ama elimde ana yok ve çevredene alabileceğim kimse de yok uzun zamandır okuyorum bu mevsimde aı bölünmez kanaati var ne yapayım arılarımı kovana çıkarayımmı yoksa böyle mi kışlatayım bölsem ana arıyıı nasıl temin edebilirim saygılarımla

Öncelikle nerede olduğunuzu da bir yazsaydınız. Belki bir ana bulunur… Ne olacak ki?

Ancak öncelikle hangi bölgede olduğunuz bölme zamanlaması ile alakalı… Bazı bölgeler için artık riskli zamanlara giriyoruz.

SAYIN EGEHAN BEY ÇOK SAĞOLUN MESAJA CEVAP YAZDIĞINIZ İÇİN BEN DİYARBAKIR SİLVAN İLÇESİNDEYİM BURDA TUTUTN VE PAMUK DEVAM EDİYOR HALA MISIRDAN POLEN GELEBİLECEK DURUMDA HAVA SICAKLIKLARI GÜNDÜZ 48 DERECE GECE İSE 20 DERECE CİVARINDA SAĞOLUN

Bence o güçlü koloni ile diğer kolonilerinizi güçlendirmeye ve hepsini eşit güçte kışa sokmayı planlayınız… Kovan sayısından ziyade kışa güçlü girecek az sayıda koloni daha iyidir…

Böyle bir başlık görmek biraz rahatlattı, verilen cevapları gördükçe ben de bir süre soru sormaya çekindim açıkçası.

Hayırlı akşamlar. Burası büyük, güçlü, güzel bir aile. Aile kuralları işlemiştir. Büyüklere saygı  küçüklere sevgi, şımarıklara nasihat. az bilenlere doğru bilgi aktarımı. Bir tek aile reisleri çocuklara harçlık yerine ana arı veriyorlar.  EE konu arıcılık olunca ya bal verilir veya ana arı

Bayram olmadan, el öpmeden, bayram kutlamadan harçlık verilir mi?

Ben harçlığı çar-çur ettim :frowning:

Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Buraya soru sorup öğrenmek bilgi paylaşmak için üye oluyoruz.Sorulan sorulara cevap vermek istemeyen bilgisini paylaşmak istemeyen mesaj kirliliği ve ukalalık yapmasın hiç gerek yok.
Birde kemal21 arkadaşımızın farklı konu başlığı altında attığı mesaj uygun bölüme alınabilir yada o bölüme başlık açması yönüne yönlendirilebilir uygun bir dille.