Arıcılıkta Kullanılabilecek Olan Ruhsatlı İlaçlar (2013, 2014)

Arıcılıkta Kullanılabilecek Olan Ruhsatlı İlaçlar Listesi
(2012 Sonu İtibariyle Geçerli Olan Listedir.)

http://imageshack.us/a/img571/9136/10332217.jpg

Tarımda, kimyasal mücadelede kullanılan kimyasal bileşiklerin tümüne pestisit denir.

Pestisit olan ilaçlar kullanılma alanlarına göre sınıflandırılır.

Örneğin; Böcekler için insektisit; Akarlar için akarisit; Yabancı otlar için herbisit gibi.

Diğer sınıflandırmalar da vardır; Kontak etkili ve sistemik etkili…; arıcılıkta kullanılması yönünden arıcıları bu sınıflandırmanın iki maddesi ilgilendirir.

Kontak etkili (değme etkili) kimyasallar, uygulandığı hedefe yapışarak kaplama yapar. Bu kimyasalla temas kuran zararlı zehirlenerek ölür.

Sistemik etkili kimyasallar, uygulandığında konukçunun iç sistemine dağılarak etki gösterir. Konukçunun iç maddeleriyle beslenen zararlı zehirlenerek ölür.

Diğer bir sıflandırma şekli aşağıdadır.

Arıcılıkta kullanılan kimyasal mücadele maddeleri;

1. Pestisit (organik olmayan kimyasallar),
  2. Organik asitler,
  3. Orgaik yağlar.

Pestisitler arıcılıkta kullanıldığından, bunların böcek ilacı veya akar ilacı olduklarını bilmemiz, bizi titreyip kendimize gelmemiz için en önemli nedendir.

Pestisitlerin zararlılara etki mekanizması, genelde merkezi sinir sistemini alt üst etmesidir. Pestisitler, yaşam faaliyetlerinde katalizör görevi gören enzimlerin çalışmalarını engelleyerek, yaşam faaliyetleri için gerekli ürünlerin ihtiyacın altına düşmesine neden olarak zehirleme yapar.

Bu etki çabuk etki gösteren zehirlenmedir. Bizi korkutan kalıntıların uzun süren zehirlemeleridir, yani kanser.

Çevre ve insan sağlığını tehdit etmeyen mücadele maddeleri organik maddelerdir.

Bu maddeler de organik asit ve yağlardır.

Bilinçlendikçe, organik mücadele maddelerinin değerini daha çok anlayacağız.

Avantajları;

1. Zararlı kalıntı bırakmaz, dolayısıyla insan, arı ve çevre sağlığına zararı yoktur,
  2. Direnç gelişimi görülmez,
  3. Mücadele masrafları düşer,
  4. Mutluluğumuz artar :slight_smile:

Sağol Adem, şimdi bir sütun daha ekleyip, hangi etken maddenin nasıl bir etki mekanizmasına sahip olduğunu belirtirsek on numara olacak…

Böylece, hangi etken madde kullanıldığında varroaların cılız peelivan gibi kündeye geldiğini öğreniriz…

Sağol Önder abi,

Aslında bütün ruhsatlı ilaçlar varroayı kündeye getirecek güçte.

Yalnız “kontrolsüz güç, güç değildir” diyen bir reklam vardı.

Mücedelede başarı sağlamak için faktörleri bilmek lazım.

Yukarıda listede antibiyotik de var. Bu antibiyotik (fumagilin) arı için tek ruhsatlı antibiyotiktir, sistemiktir.

Sistemik ilaçlar: kumafos.

Kontakt etkili ilaçlar: amitraz, flumetrin (akarisitler ve insektisitler (akar ve böcek ilacları)), formik asit ve oksalik asit.

Hem sistemik hem kontakt etkili: timol (organik yağ).

Bu liste güncellendi… :-X

Bu sınıflandırma yanlış anlamalara sebep olabilir…

Örneğin, timol yağ değildir; yağlarla, lipitlerle adındaki ‘‘yağ’’ sözcüğünden başka ilgisi olmayan bir maddedir ve bir '‘uçucu yağ’'dır.
Aslında uçucu yağ teriminin bileşik kelime olması ve ‘‘uçucuyağ’’ biçiminde, bitişik yazılması gerekir.

Yağların (lipit ya da oil), varroa mücadelesinde kullanıldığını duydum, ama hangi yağların nasıl kullanıldığını bilmiyorum.

Bu sınıflandırmaya gerek var mı bilmiyorum… Tanımdaki tüm pestisitleri sınıflandırırken alt grup adı olarak da pestisit demek zorunda kalıyoruz. Fakat, (sınıflandıracaksak) şu şekilde daha doğru olacağını düşünüyorum:

Arıcılıkta kullanılan kimyasal mücadele maddeleri;

1. Pestisitler,
  2. Organik asitler,
  3. Uçucu yağlar,
  4. Yağlar.

Ben de güncellemeyi düşünüyordum… Yılda bir kez güncellemek yeter! :wink:

Sakın bana değişmesi gereken bölümler bunlar deme vallah abi… :smiley:

Bu yağdan çok çektim ben. :stuck_out_tongue:

Halil Bey,
Çok çekmenizin sebeplerinden biri de bu yağın yağ olmamasından ötürü… :slight_smile:

İşin garibi, hiçbir metinde bileşik kelime olarak yazıldığını görmedim.

Abi, senin yüzünden yağa yağ diyemiyoruz be… :smiley:

Heh şimdi Cahit abi ne der diye diye…

Yazı yazmaktan imtina eder olduk… :slight_smile:

İşin birde farklı boyutu var…

Örneğin, Timol içerikli bitkilerin yağı vejeteryan yağ ile harmanlanıyor…

% 100 esansiyel yağ içermeyen tıbbi amaç için üretilmiş bu tür ürünler bildiğimiz yağdır :slight_smile:

Cahit abi hataları düzelttiği için şanslıyız.

Zaten gönderirken hata çıkacak diye korkarım hep.

Cahit abi, sana zahmet vermek kadar mahcup olduğum bir iş yoktur.

Teşekkür ederim :slight_smile:

Adem Bey,
Ben de teşekkür ederim.

Aklıma yatmayan söylemler herhangi bir ileti içinde olursa pek önemsemiyorum… Aksi halde benim de hiç hata yapmamam gerekir ki, bu mümkün değil.
Bir de şu var: Metnin kendisi, bir bütün olarak değerli olunca, tekrar tekrar okunacak gibi görünüyorsa, küçük kusurlar bile batıcı hata gibi oluyor.

Ali Kardeşim,
Buradaki ‘‘esansiyel’’ sözcüğünü de doğru bulmuyorum. :slight_smile:
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=7411.msg105226#msg105226

Bu listeyi geçici güncelleme listesi sayalım… Henüz 2013 bitmedi.

http://imageshack.us/a/img15/2721/x888.jpg

kullandığım bir kısım ilaç listede var,ve faydalarını gördüm

Hasan abi, zaten bu listeyi kullanmak durumundayız.

iyi akşamlar cahit hocam bu listedeki bayvarol 3.6mg flumethrin hakkında bilginiz var mı etken maddesi kalıntı bırakır mı uygulama şekli ve çalışma sıcaklığı nedir
teşekkürler

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=8043.0

varroa ile ilgili çıkan şu arıların yiyerek varroaya ettki eden ilaçlara pek te itibar etmiyorum sonuçta arı bunu yiyor stoklama ihtimali var ( tabi bu benim düşüncem ) ben geçen sene cahit abinin sunduğu listedeki bulgaristan menşeli bir ürünü kullandım tek sorun çıkardığı koku nedeniyle yağmacılığı tetikliyor, arılarım köyde evime yakın olduğundan diğer komşuların arılarını baştan çıkarması dışında pekte kötü yanı yok ;D, etkiside uzun ama bu sene temkinli yaklaşıyorum işe yağmacılığı göze alamam, formik asidin kartonlara emdirilmiş olan bi ürününü kullanıcam ancak bunda da ilk acemiliğimi yaptım az kaldı arılar kovanı terk edecekti :-[ gece 22 de sandıklardan kartonları toplayıp imha ettim, sandık başına 1 tane karton koymama rağmen gündüz sıcaklığı ile gece sıcaklığı farklı olması beni yanılttı ve gece gece sandıkların üstünden kartonları hemen aldım şükür bi kayıp yok ( bir kutu ilaç gitti… ama giden ilaç olsun arılarıma bişey olmasın ) havalar ısınsın bu sefer yarım karton koymayı düşünüyorum… Öğrendimki bu ilçata dikkatedilmesi gereken yegane konulardan biride gündüz ve gece hava sıcaklığı farkı kesinlikle gündüz 20 derece koy ilacı eeee gece 10 derece arı salkımda ne olcak al sana boş kovan varroa ya toptan temizlik :-X , kullanmak isteyenler dikkatetsin varroayla mücadele edeyim derken arılarınıza da zarar vermeyin ( tecrübeyle sabittir ;D ) bazı ilaçların kolani başına maliyeti 5-10 tl onlarında etki süreleri uzun, bu kadar çok beklemek istemeyenlerde diğer ilçalara yönelmekte, aman dikkat pişman olmayın sonra :wink:

Arıcılıkta Kullanılabilecek Olan Ruhsatlı İlaçlar 2014
(2014 İtibariyle Geçerli Olan Listedir.)

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/537/vVWGDH.jpg