sayın gülbeyaz kolonilerde anasını kaybetmiş olanlar olabilir.
arkadaşlar hepinize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. ancak maalesef hiçbirinin olduğunu sanmıyorum. en şüphelendiğim şey baz istasyonu. ancak o istasyon 2,5 km uzakta ve yıllardır aynı yerde.
analar aynı ana, yer aynı yer, saydığınız şartlar ve daha birçok olasılık aynı olmasına rağmen sinirlilik yıl boyu devam etti. günlük güneşlik bir gün moraliniz çok iyi, her şey güzel görünüyor ama bir koloni açıyorsunuz olanlar oluyor, diğerini açıyorsunuz aynı durum. sakın abarttığımı düşünmeyin.
normalde(daha önceki yıllarda) birkaç hırçın arı olurdu ve bir şekilde idare eder yada anasını değiştirirdim
50 kolonim var ve küçük yaşlardan beri arının içindeyim, 12 senedir bizzat ben ilgileniyorum ben böyle bişey görmedim. eldiven benim en önemli ve vazgeçilemez malzemem haline geldi. bunun sebebini inşallah bulurum ve burada paylaşırım. saygılar.
ESKİLER ŞURUBA LİMON SIKARSAN ARI HIRÇIN OLUR DERLER ,NE KADAR DOĞRU BİLEMİYORUM.SAYGILAR
halil abi bu dediğinden şüphelendim ama duyduğum iyi oldu. bir iki senedir şuruba limon ve sirke katıyorum. inşallah ondandır. deneyeceğim, çok teşekkürler.
ADIM HALİL;BİRAZ BENİM DENEYİMİM OLDU.BAHAR ŞURUPLAMASINDA 20 LT.LİK ŞURUBA BİR LİMON SIKIYORDUM.ARILAR HIRÇINLAŞTI İŞİ ÖĞRENENE KADAR BAYA ARI SOKTU,ÖĞRENİNCE KESTİM .ARNININ HIRÇINLIĞI ZAMANLA KAYBOLDU. ARTIK TESADÜFMÜDÜR BİLEMİYORUM.
baharı iple çekiyorum. inşallah benim kolonilerin de sorunu aynıdır. isminiz hasan diye aklımda kalmış, aradım esas isminizi bulamayınca sallamış gibi oldum. kusura bakmayın.
bu konuda birde ben birşey soyleyeyim
benim arılarım sakin huylu arılar ama arıları aldığım kişinin arıları sertmi sert
cinsleri aynı buradan ne ders çıkarabiliriz
benim şimdiye kadar yaptığım gözlemler kovanı açarken arıyı ürkütmemek arı bir sefer ürkünce kısa aralıklarla kovanı aynı şekilde sert şekilde açıyorsak bu arının saldırgan bir tip olduğunu uzun süre boyle devam ettiğini göreceksiniz hani derler ya yumuşak atın çiftesi sert olur
bu gibi durumlarda birkaç sefer duman vererek açmak ondan sonra eski haline dönüyor
elden ele fark var arıdan korkmak sakınmak da arıyı sinirlendiriyor
sakin ırklı bir arı sinirliyse bu arı mutlaka birşeylerden rahatsız oluyordur kovanın önünde bitmiş bir ot bile arıyı
sinirlendirmeye yetiyor ruzgar eser otu sallar arı bundan rahatsız olur
herkese başarılar
Ömer Bey,
Aynı olay benim bi arkadaşımın da başına geldi ben de bizzat şahit oldum. Benim arılarım gibi uysal olan arkadaşımın arıları sebebini anlayamadığımız bir şekilde 2008 yılında müthiş saldırgandı. Arılığa maskesiz kesinlikle giremiyorduk. Bu 2008 sezonu boyunca devam etti. 2009 sezonunda yine herşey normale döndü. Ama biz yine de teşhisimizi koyduk: Arkadaş, senin arılar kafayı yemiş… ;D ;D ;D
arı soktuğunda ölmeyeceğini sadece 30 sn lik ateş değmesi hissedeceğini düşün ve öyle yaklaş arıya. en önemlisi de sakin huylu bir ırkla çalışmanı tavsiye ederim. ve bu uysal ırkın seni hiç sokmayacağını düşün. 1kaç iğne yedikten sonra zaten yavaş yavaş umursamamaya başlayacaksın onları.
insan için ondada vardır bir şifa,arıya allerjisi yoksa ;D
Zamanla bende alıştım.Kızmaya başladılarmı biraz uzaklaşıp yüzümü bir çalı veya söğüte çevirip çömeliyorum.Etrafımda dönüyorlar.Kıpıdamıyorum.Tek tek ayrılıyorlar .Sonunda bir gözetleyici kalıyor.Oda gidiyor.
Balkonda çıplak ayağıma konar kıpırdamam.Birazdan gider.Hortum elimdeyken elime konar.Panik yapılmayacak.Soktumu ıslak soğuk mendil veya buz.Kimse rahatsız edilmeyi sevmez.Geçmiş mesajları tek tek okudum.Güzel fikirler çıkıyor.İğnesiz günler dileğimle.
Forumda bazı arkadaşlar ellere yapışan propolislerin kötü bir görüntü oluşturduğundan yakınmışlar.
Haklılarda bu yakınmalarında bende aynı durumdan muzdariptim. Eldivenlede rahat çalışılmıyor. Bir kamu
kurumunda çalışıyor olmam da cabası. Sağolsun arıcı bir dostum propolis kalıntılarını saf alkol ve alkollü
kolonyalar, alkollü dezenfektanların çıkardığını söyledi. Ne ala! çok güzel temizliyor. Arıcı dostumun bu
tavsiyesini sizinle paylaşmak istedim. Sonuç mükemmel. Selam ve saygılarımla.
Ben bu işte yeniyim abiler ama eldivenleri çıkarmayı düşünemiyorum bile.2 Kat kışlık eldiven giyiyorum inanın bazen altı yedi arı birden o eldivenlere öyle sarılıyorki eldiven olmasa sanki elimi yitip bitirecekler.onun için bana eldiven şart şimdi arıcı eldiveni aldım öbürü bilekleri sarmıyordu iki bileğimden sokuldum :))