Ben ortada polen göremiyorum Şayet polen tuzakları kapalıysa dediğiniz oluyor bende gözlemledim arılar rahat çalışamadığından strese girip dolanıp duruyolar girişte ballığa tırmananlarda oluyor ama bacaklarında polenle…
2 gün önce ana ve meme kontrolü yaptım.Yumurta devam ediyor.Polen tuzakları takılı tamamen kapalı değil.Tam kapalı şekilde kullanmıyorum.Güçlü kolonilerde sıkıntı yaşandığını gözlemledim.Sıcaklık ortalama 28-30C arası.
Aylaklık ediyorlar gibi.Nektar az geliyor olmasından olabilir’mi?Uçma tahtasında salkım olan kovanların iç kısımlarında da salkım var.Dün 3 katlı olan kovanın katlarını 9 çita yaptım biraz rahatlasınlar diye.Baharın ilk zamanlardaki gibi olmasada iyi şekilde polen geliyor.Tepsileri alayım polen toplamayayım’mı diyorsunuz?
Polen topluyor iseniz, çekmeceyi bir miktar çekebilirsiniz.
Polen toplama aparatının ön tarafında bulunan deliksiz mesafeyi hizalarsanız polenler yere dökülmez.
Arıların başında değil iseniz bu işe yaramaz, yağmur vb.
http://www.aricilikmalzemeleri.gen.tr/wp-content/uploads/2015/03/f-tipi-plastik-kovan-tabanı.jpg
kendi gözlemlerime dayanarak konuşursam, mevcudun yoğunluğunda yığılmalar kovan önü ve uçuş tahtası altına doğru, sıcaktan yığılmalar da kovanın güneşi görmeyen tarafına doğru oluyor.
Malzemeci uyar diyerek elinde olan F tipi tabanları vermişti.Şu an A tipi olanıda kullanıyorum.Alt haznenin ve havalandırma ızgarasının büyük olmasında dolayı o kovanlarda böyle bir sorun yaşamadım.
Taban kapaklarını 10cm kadar açmam işe yaradı galiba.Uçuş tahtasındaki yoğunluk büyük ölçüde azaldı.
Taban kapaklarını ya kapalı tutun yada komple acın 10 cm açıp bırakırsanız tuzakdan dökülen polene ziyarete gelen çok olur.
Ftipi tabanlarda nakilde arı kaçağı ok oluyor 20 f tipi kovan var 5 6 tanesinde bu sorunu yaşadım 30 adet diğer firmaların plastik tabanı var arı kaçağı olmuyor nakilde
Kovan kapağı altına en az 30mm strafor ile yalıtım uygulayın.
Kovanı yukarıdan değil tabandan havalandırın.
Bu yalıtımı yapmayı tercih edersiniz, kapaklarda delik olmasın. Yani üst katta hava sirkülasyonu na izin vermeyin.
Bu uygulamayı sabit arıcılık için yapınız.
Saç çakılı kapaklarınızı beyaza boyayabilirsiniz.
Mavi renk beyaza göre ısıyı daha çok çeker
Plastik kapaklı kovanlar da salkım olayı görülüyormu?
Ballık ilavesi yaptığınızda, alt kattaki çerçevelerin üzerini Z şeklinde çuvallayın.
Bu yöntemi yaptıktan sonra varsa parça straforları alt kat çerçevelerin üstüne koyun parça strafor yoksa bir kaç çuvalı top yapıp boş kısmı doldurun.
Üst kat Yalıtımını ne kadar iyi yaparsanız Altan gerekli havalandırmayı arıya sağlarsanız, arı kendisine uygun ısıyı kolayca ayarlar.
Kovanların çatı izalosyonlarını sağlam yaptım.Kapakların altında 2cm’lik strafor ,örtü tahtası tipi yemlik ve yemlik üstüne çuval kullanıyorum(Arılar örtü tahtasını arı sakızı ile örüyor ,başka kovanlardaki arılarda bu arı sakızını çalmaya çalışıyor.Çuval ile engelledim)Kapakları sökmemle biraz rahatladılar.Uçuş tahtasında havalandırma yapıyorlar.Salkımın bir nedeni de arkadaşların dediği gibi polen tuzağı ve sıcaklardı.
Maşallah kovanlarda güzel sehpalarda güzel
Teşekkürler İbrahim bey
Paletleri bu şekilde değerlendireyim dedim.Toprağa gömülme,yamulma derdi yok,ideal yükseklikte ve gayet sağlam.Arı giriş ızgaralarını açmam baştan iyi görünüyordu.Dün akşam kovanların bazılarında aşırı gürültü vardı.Yanlarına gittiğimde uçuş tahtasında büyükçe bir canlı gördüm ilk yarasa zannettim.İşaret parmağım uzunluğunda gece kelebekleri kovanlara girmeye çalışıyordu.Sürekli taciz edilmelerinden iyidir mecbur gündüz ilk işim arı girişlerini eski haline getirmek oldu.
Görüntü güzel fakat fazla plastik içeren kovanlara ısınamadım
mümkün olduğunca kullanmıyorum
https://www.youtube.com/watch?v=fS_Xb1v_pw8
8.Dakikadan sonra Muhsin hocamız çok güzel açıklamış.Muhtemelen sıkıntının nedeni buydu.