ARILAR RESMEN TAARRUZA GEÇTİ

:slight_smile: Öncelikle mereba ismim Ergün Tokat Zilede iki kovanımla 5 günlük arıcılık yapıyorum arıcılığa yeni başladım dediğim gibi 5 gün oldu kendi çapımda ufak defek teorik bilgiye sahip hiç pratiği olmayın biriyim arıları getirdiğim ilk gün bakım olarak çoğalsınlar diye şerbet verdim sonra petek ihtiyacının olduğunu düşündüm ve dün akşam hava kararmaya yakın 5 çıtalık kovanıma sakince 3 çıta petek ekledim 7 çıtalı arım ise açtığımda hırçındı ona da zar zor bir çıta petek verebildim peteklere bakmaya çalıştım ama bakmaya fırsat vermediler hemen taarruza geçtiler kendimi zor kurtardım ;D gerçi hiç sokmadı ama acaba neden hırçınlaştılar dolu peteklerde ana arıya bakmak için baktığım içinmi, körükle dumanı az verdiğim içinmi, yoksa havanın akşama yakın olması yağmur yağacak olmasımı , yoksa hafif rüzgarlı olmasımı acaba ben nerde yanlış yaptımda öyle yaptılar ben onları seviyorum ama onlar benden nefret ediyor sanırım yardımcı olursanız sevinirim ;D

Yağmurlu yada kapalı havalarda en sakin arılar bile hırçınlaşıyor. Güneşli bir havada yaptığınız bakımda bunu siz de gözlemleyeceksiniz.

evet arılar olumsuz hava şartlarını sevmezler

Ergün bey, bütün olumsuzlukların birleştiği bir zamanda açmışsınız kovanı 

hava kararırken arılar rahatsız edilmez, yağmurlu havada kovan açılmaz, rüzgar arıyı olumsuz etkiler, hele birde karanlık basıyorsa stres yapar. dumun vermeninde belli bir usulu var.
önce bir uyarıcı duman verilir, daha sonra kovan açılarak çerçeveler arasına değil üstten yatay olarak fazla vızıltıya neden olmadan püskürtülür. böyle yapıldığında bir dakika içinde arıların çekildiğini göreceksiniz. dengeli ve çabuk hareket etmek işi ayrıca kolaylaştırır.

Arıyı etkileyecek bir sürü pröblem bir arada ancak neyi yanlış yaptığına sen karar verebilirsin.

Siz değerli Üstatlarımın bilgilerinden faydalanmak gerçekten güzel dediğim gibi daha doğru dürüst hiçbirşey bilmiyorum gözle gördüğümü ve teorikte duyduklarımı bildiklerimi yapıyorum pratik bilgim yok sayenizde öğrenip uygulayacağım bide size ufak bi sorum olacak o esnada arının içinden keçi sesini anımsatan bir ses geliyordu onunlada bi alakası olabilirmi o ses neden geliyordu acaba ?

Doğrusu bu keçi sesini bende merak ettim : ) bozuk el arabası tekerinden cıkan sesin ana arı sesi olduunu öğrendikte bakalım keçi sesi neye hikmetmiş …

Necmettin bey mereba ben keçi sesi demedim onu anımsatıyor dedim sadece ince tizli kesilip kesilip çıkan bir sesten bahsettim bu ses nedir.

Tarlacı arılar genelde yaşlı ve sokucu arılardır…
İnsanı insafsızca sokanlar bunlardır…
Akşam vakitlerinde tarlacıların çoğu kovanda olacağı için kovan içi kontrolleri petek verme işini gündüz arının en yoğun çalıştığı vakitlere getirmek daha doğru olacaktır…

Keçi sesi dediğiniz, Çırçır böceği ötmesi yada kuş yavrusu ötmesi gibimi? Arınız oğula hazırlanmış olabilir. yarından itibaren bir iki gün dikkat edin. Eğer Oğul ise en yakın zamanda havaları müsait olduğu anda dalda görürsünüz oğulu. Şimdi aç kovanı çıtaları tek tek kontrol et en garantisi demek lazım size ama daha yeniyim diyosunuz, birsürü teferruatı var.

Hem 5 çıtalık arı neden oğula yönelsinki değlmi. Sıkıştı desek dalak örer boşluğa.

Özür dilerim ergün bey
Sanırım biraz kızdınız inanın art bir niyetim yoktu
bende sizingibi acemiyim bu manada bişeyler merak ettim
El arabasının bozuk tekerinden çıkan sese benzetme ne kadar ilginç ve ilgi çekiciyse keçi sesine benzetmede bir o kadar pratik ve ilgi çekicidir
Doğrusu bu gibi benzetmeler bizim hatıramızda daha fazla kalmasına yardımcı olur
Bereketle kalın

Öncelikle bu konuda bana yardımcı olan herkese teşekkür ederim, bugün bu konuyla ilgili çok şey öğrendim sayenizde eksik olmayın hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim MeErCi,ÇECELİ,trohtem,kabaoğlubal, necmettin, ildeniz, hüseyin incesakal, ilgilerinden ve verdikleri bilgilerden ve tavsiyelerinden dolayı herbirine ayrı ayrı teşekkür ederim tavsiyelerinize uyacağım

Öyle tek tek teşekküre gerek yok, görevleri zaten cevap vermek. :slight_smile:

Estağfurullah halil abi abilerim yardımcı oluyorlar sağolsunlar bilmem gerekenleri söylediler ben onlara tek tek teşekkür etmişim çokmu :slight_smile:

Burda öğrendiklerimizi, öğrene-bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Halil Bey yanlış bir bilgi verirsek düzeltir onun rahatlığıyla :slight_smile:

Ergün bey; öncelikle arılarınız hayırlı olsun. Arkadaşların dediği gibi akşam saatlerinde arıyı açmak tehlikelidir,günün öğle saatlerinde iyi havada arıyı açıp istediğiniz gibi kontrolleri yapar verilecek çerçevenizi verirsiniz. Yalnız 3 çerçeve çok,1 veya 2 çerçeve normal hele dediğiniz gibi 5 günlük bir arıya. Önce arının durumuna bakıp çerçeve gerekiyormu bunu öğrenmeniz gerekiyor.
Eğer dediğiniz gibi “kıva kıva” diye bir ses geliyorsa bu kovanda ana arı var demektir. Eğer kovanı açtığınızda arı saldırgan ise anası yok veya arı tarafından istenmiyor demektir ve hemen bir önlem almanız gerekir. Tabii arıyı akşam karanlığında açmadığınız zaman. Akşam karanlığında arıya yapılan tek işlem şurup verme işlemdir ki yağmacılık olmasın diye.
Selamlar.

Merhaba;
Bende Yalçın Beyin yazdığı yazıya bir pekiştirme yapayım. 3 gün önce 5’er çıtalı iki oğul satın aldım.
Taşımadan sonraki gün kontrol için açtım. Oğulun biri huysuz ve çok saldırgandı.Fazla ellemeden kek verip kapadım.Ertesi gün öğle vakti açtığımda saldırgan kovanda ana arının olmadığını fark ettim.Hemen yavrulu ve günlük yumurtalı bir çerçeve verdim.
Bende yeni bir şey öğrendim.Saldırgan oğulun anası yoktu.
Selamlar.

Çetin Bey mereba Teşekkür ederim. gündüz sağatlerinde müsait olamadığım için o sağatte açmak zorunda kaldım adliye personeliyim sağat beşte çıkıyorum işten altıda açsam olmazmı kovanı bide çerçevelerin fazlasını alayımmı ne tavsiye edersiniz ilginiz için teşekkürler.

Merhaba;
Bende Yalçın Beyin yazdığı yazıya bir pekiştirme yapayım. 3 gün önce 5’er çıtalı iki oğul satın aldım.
Taşımadan sonraki gün kontrol için açtım. Oğulun biri huysuz ve çok saldırgandı.Fazla ellemeden kek verip kapadım.Ertesi gün öğle vakti açtığımda saldırgan kovanda ana arının olmadığını fark ettim.Hemen yavrulu ve günlük yumurtalı bir çerçeve verdim.
Bende yeni bir şey öğrendim.Saldırgan oğulun anası yoktu.
Selamlar.
Mereba Hakan bey hemen hemen aynı problemle karşı karşıyayız bugün saat 6 da tekrar açıcam bu sefer komple kontrol edecem, bakın bende şuda olabilir belki çıtayı tutmayı nasıl tutulacağını nasıl bakılacağını bilemediğimden veya pratiğim olmadığındanda kaynaklı olabilir ürkütüyorda olabilirim arıları

yalçın bey size çetinbey diye hitap ettim kusura bakmayın