Yer Manisa olunca.
Sıcaklıkta uygun.
Beyazlama başlamışsa.
Yavaştan kabartma başlar.
Ama güçlü kovanlara vermek şartıyla.
Petek verilenler daha fazla beslemeye devam.
Yer Manisa olunca.
Sıcaklıkta uygun.
Beyazlama başlamışsa.
Yavaştan kabartma başlar.
Ama güçlü kovanlara vermek şartıyla.
Petek verilenler daha fazla beslemeye devam.
Murat abi güçlü kovanıma çok koyu şerbet verdim geçen hafta arım öldü sebebi ne olabilir. Diğer kovanımda hiç bir şey olmadı.
Sayın: Serkan123456,
Ölüm nedeni koyu şerbet olamaz.
Arılar dışarıya çıkıyorlarsa şerbeti istediği kıvama getirip kullanırlar, çıkmıyorlarsa kovan içi nemden yararlanırlar.
Ölüm için başka bir neden aramalısın.
Bal hasatından sonraki yaptığınız uygulamaları ve arının durumunu bildiren bilgi verirsen belki neden öldüğü bulunabilir.
aksi halde asla kimse bilemez.
Gecen sezon baharda surekli olarak serbetliklere toz seker doldurup verdim. Oldukca pratik. Serbet hazirlama derdi yok.
Toz seker uzerine 5-10 damla su dokerseniz cok kolay aliyorlar.
Murat hocam
Verdiğiniz şekerden haber alamadık,bitirmişlermi?
cevaplarsanız bütün forum üyelerimize referans olacak.
Herkese iyi akşamlar. Arıcı abilerimiz daha iyisini bilirler ama çok arısı olanlar için bir şebet yapımından bahsedebilirim. Ayran yapmak için satılan yayıklar var, onlardan alıp kapağını huni girecek kadar deliyoruz.
sonra gereği kadar su koyup makineyi çalıştırıyoruz. Daha sonra da ölçüsüne göre şeker ilave ediliyor bu sayede onlarca litre şerbeti 5-10 dakikada hazırlayabiliriz.
Sayın İbrahim TURAL:
Benim arılıkta açıkta olmasa paylaşmıştım.
İlk verip buraya yorum yazdıktan 1 hafta sonra bakmıştım hiç birinde şeker kalmamıştı.
Dikkatimi çeken; kovan genç olanlar güçlü veya güçsüz olsun daha kısa sürede almışlar, anası yaşlı olanlar daha yavaş tüketiyorlar.
Arılığında Not tutmayan arkadaşlara güzel bir test sistemi bence
hangi kovanın anası yaşlı, buna bağlı olarakta hangisi oğula gidecek endişesini ortadan kaldıran bir yöntem.
Birkaç denemeden sonra kesin bir bilgi olarak kullanılabilir,çok teşekkür ediyorum murat hocam.
Bu tüketim konusu,kektede böyle geçen seneki bölmelerimin keki tüketmesinden şüphelenmiştim. ![]()
iyi akşamlar,
forumda yazan az (ben dahil) ama takip eden çok
özellikle bazı arkadaşların yazdıkları kesin doğru kabul edilip hemen uygulanıyor
keki veriyoruz pudra şekerinin yarısı dışarı atılıyor ama biz şekeri verelim diyoruz.
nasılsa kolay. arı tatlı olan herşey yer . arının delici emici özelliğini yazmayacağım herkes biliyor
ancak şekeri verdik, arı bunu nasıl alıyor? şekeri kullanmak için nekadar arı su taşımak zorunda kalır
biz nektar ve polen taşıyacak arılara neden su taşıtalım
şeker almak için çalışan arıların yaşamını ne kadar kısaltıyoruz?
kek ve şerbet yerine şeker vermenin arıcıya ve arıcılığa katkısı nedir?
Sayın balcı musa:
Toz şeker vermenin espirisi:
Kek hazırlama uygun ortam yoksa, şerbet yapmak için zaman yeter değilse, kısa zamanda besleme için uygundur.
Toz şekerin üzerine nemlendirme amacıyla biraz su döküyoruz.
Arılar yalayıcı emici özelliğiyle şekeri kullanıyorlar.
Toz şeker, arı beslemede nişastalı peynir şekeri ve kaynamış şekerden yapılan taş gibi şekerden daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Toz şeker verdim ama şimdilik garipsiyor Arılar beklemedeyiz.
Konyanın Arı yemini bir teneke ,bir çuval normal şekerle bir saate yakın harç karma aparatı ve büyük matkapla karıştırdık biraz soya unu
kattık,birazda kekik,iki gün sonra yoğurt şeklinden katı hale geldi,naylonları parçalıyor arılar şimdilerde.
murat hocamş, tecrübelisiniz, araştırmacı özelliğiniz var ama hepsinden önemlisi mütevazi ve alçakgönüllüsünüz
siz şekeri yamurlu havada mecburen kullandım diye yazdınız ama hemen uygulamalar başlayıverdi.
bu nedenle yazdım
İlkbahar aylarında zaten kovan içinde gece ve gündüz sıcaklığı değiştiği için nem oluşuyor
arılar bu nemi şekeri eritmede kullanamazmı.?
kaliteli, çaya kullandığımız şekeri,tatlı olan herşeyle kıyaslayamayız.
hava durumunu takip edip,soğuk ve yağışlı havaların yaklaştığını bilen arıcı
stokları azalmış kolonilere,sigorta yerine geçecek şekeri gayet rahatlıkla verebilir diye düşünüyorum bende.
henüz denemedim ama ilk fırsatta deneyeceğim.
Amerikada bazı arıcılar toz şekeri kullanıyor .
Toz şekeri kuru olarak veriyorlar , kovan için nemi azalttığı için.
Bu videodaki görüntüler toz şekerden çok fondan şeker kıvamında.
Sayın balcı musa:
Benim için yorumladığınız iyi dilekler için teşekkür ederim.
Bende diğer arıcılar kadar bilgi sahibiyim, öğrenmeye çalışıyorum.
Bir fark var yaşım fazla, göründüğü kadar siz de aynısınız.
Sonuçta iyi olabilecek şeyleri denemeyi uygun bulurum, ve de öyle oldu toz şekeri verdim.
Benim arılarımda sorun çıkmadı.
Şeker olduğu ve katkı maddesi olmadığından diğerlerinin kovanlarında sorun çıkacağını sanmıyorum.
Videonun devamında toz şeker kullanıyor.
İbrahim o şekerin döküldüğü yer gazete kağıdımı ?
Onların gazetelerinin mürekkebi kurşun içermiyor herhalde…