Özetle tek katlı bir kovanım var, eğer yer değiştirme sonrası nüfusu azalmadıysa kat verilmesi gerekiyor, okuduğum yazılardan ve izlediğim videolardan şöyle anladım; ikinci katı oluştururken:
1- Kuluçkalıktan, kapalı yavruların olduğu 2 tane peteği 2.kata alacağım, sağına ve soluna birer tane kabartılmış petek koyacağım. Yani sağdan sola şöyle olacak: 1-Kabartılmış boş petek, 2-Kapalı yavrulu petek, 3-Kapalı yavrulu petek, 4-Kabartılmış boş petek.
2- Beşinci çıta yerine bölme tahtası koyup, boş kalan yeri çuvalla kapatmaya gerek var mı?
3- Bu sistem doğru mu?
4- Kuluçkalıktaki iki eksik petek için de 2 ve 9 numaralı peteklerin yerine ham petek koyacağım.
Hali hazırda iki katlı kovan için ise:
1- Bana arıları aldığım arkadaş şöyle bir şey yapabileceğimizi söylemişti siz ne dersiniz? Birinci katın hemen üstüne 9 çıtalı bir kabartılmış boş peteklerden oluşan boş bir ara kat koyup, şuan ikinci kat olan katı 3.kata çıkarmak.
2- Benim izlediğim video ve edindiğim bilgilerde ise şöyle yapılıyor genelde; yine birinci kattan (kuluçkalık) 2 tane kapalı yavrulu petek alıp, sağına ve soluna varsa kabartılmış boş petek koyup (sağa yaslı şekilde) ortaya bir kat koymak. Şu anda mevcut olan 2. katı 3.kata çıkarmak.
3- Kuluçkalıktaki iki eksik petek için de 2 ve 9 numaralı peteklerin yerine ham petek koyacağım.
Sizce bu işemleri nasıl yapmalıyım?
Not: Tek katlı olan kovanımda bol miktarda polen dolu petekler mevcut.
Ayrıca elimde 7-8 tane kabartılmış petek var, ham petek ve kabartılmış petek kombinasyonları için yardımcı olursanız çok sevinirim her iki kovan için de.
Bugün bir kaç fotoğraf ve bir video çektim. Kovan önünde bugün ciddi bir yoğun uçuş vardı yine. Ama akşam girdi içeri hepsi güzelce. Fotoların bazılarını 16:30 gibi çektim çok yaklaşmadan, yakın çekim fotoları ise akşam 7 gibi çektim.
Maalesef dünkü kaostan sonra kovan önünde 25-30 ölü arı gördüm. 3-5 tane de ölmek üzere gibi arı var ağır hareket eden. Hatta birinin bacakları polen dolu, kovan önündeki bir ota tutunmuş halsiz, içeri girecek gibi de değil.
Kovan altındaki sanırım boru, yandan tutturmuş olsanız da ağırlıktan dolayı zamanla yuvarlanabilir.
Diğer ayrıntılar:
Kovan örtü bezlerini kapak içine toplayınız çünkü rüzgarda kovana sürekli çarparak ses yapar arılar tehlike deyip fazladan bal tüketirler sonuçta hasat hanenize eksi yazar, aynı zamanda yağmurda ıslanıp suyu fitil gibi içeri çeker kovan iç nemini arttırır.
Kovan plakalarını söküp sahibine veriniz, terslik olursa kovanları geri alabilir.
Kovanları boyarsanız biraz daha ömrü artar.
Kovanı biraz daha eğimlendiriniz üzerinde su durmasın.
Kat atmada opsiyon çok elbette…
Her arıcı, zamanla kendi stratejisini oluşturur…
Benim tavsiyem, şu aşamada yeni katı araya değil de en üste koymanız yönünde olacaktır.
Zîrâ muhtemelen ilk katta açık yavrulu petekler vardır.
Bunları üste çekip araya kat girdiğinizde, hem ısıtma problemi oluşacak hem de oğula meyletme durumu görülebilecektir.
.
Bu durumda ben, yeni kata kabarmış petekleri dizip öylece en üste verirdim.
Ana arı, en kısa sürede o kata da çıkacaktır zâten.
.
Bu arada fırsat bulursan güzel bir havada ana memesi (koza) kontrolü yaparsan uygun olur.
Oğul süpriziyle karşılaşmazsın.
Kovan örtü bezi olarak sera naylonu kullanabilirsiniz, çuvaldan daha sağlıklı olur
Kat atma konusunda çok değişik yöntemler vardır, ben bu yöntemlerden Alman usulü lümbürt sistemini kullanıyorum,
yani ilave kata full ham çerçeve dolduruyorum, bu katı Murat hocamın dediği gibi eski 1 ila 2 nin arasına da koyabilirsiniz en üste de koyabilirsiniz
3 su 1 şeker besleme takviyesi ile de hızlıca kabartırsınız petekleri
Hocam 3 su 1 şekerde besleme periyodunuz ve miktarınız ne oluyor? Lümbürt olarak verdiğiniz 10 tane ham petek için kaç günde kaç litre olarak besleme yapıyorsunuz?Birde hocam lümbürt olarak verilen bir kat kabartılınca araya tekrar 10 çıtalık bir lümbürt kat daha verebilir miyiz?
Hocalık makamına henüz gelemesek de tecrübelerimizi paylaşmak görevimiz
burada önemli olan kovanın kuvveti tabiki, kuluçka nufusu tüm çerçeveler baskın arı şeklindeyse eğer mesala önce 3 litre koyup deneyin , 2 gün içinde bitirebiliyorlar ise artırarak devam edersiniz.
kuveetli bir kovanda 1 hafta 10 gün içinde tüm çerçeveler kabarmış olacaktır, diğer katı da aynı şekilde yapabilirsiniz ,
burada önemli olan kuvvetli besleme yoğun tempo devam etmeli
İkinci olarak konulacak ballık katının üste veya araya konulacağını arının gücü, gelişim hızı, Ana bal özü akımına süre olarak yakınlık belirler.
Araya atılan ballık katı güçlü arının daha verimli olması için bal özü akımının yoğun olduğu günlerde gücünü daha verimli olması amacıyla yönlendirmektir.
Araya ballık katı verilmesi baharda gelişimi yavaş olan arıya uygulanmaz.
Merhabalar,
Benim tavsiyem
Öncelikle kat atmadan ziyade, iki katlı kovandan bir iki kapalı yavrulu çıta çekip tek katlı zayıf arıyı ilerletmeniz daha isabetli olacaktır.
Böylece iki arida bal akımına daha güçlü girecektir.
Kat atma mantığı, bal akımına kadar yeni balliklar üste konur.
Bal akımı zamanı üst ballikta nektar gelmiş ve petekler dolmussa onun bir altına yeni bir ballık konurki, tarlacilarin çalışması daha kolay olsun.
Murat Hocam kıymetli bilgiler için teşekkür ediyorum.
Boruları 5’e 10’lar ile değiştireceğim. Örtü bezlerini de dediğiniz gibi yapacağım. Çalıları 2.gün öğleden sonra almıştım zaten. Eğimi öne doğru vereceğim değil mi?
Ben de öyle yaptım. 3. katı en üste attık. 2 ham petek koyduk. Bir de bölme tahtası. Kaç gündür havalar ya çok rüzgarlı ya da yağmurlu. O yüzden bir kontrol yapmak istemedim. Üşümesinler diye. Fakat yarın hava iyi görünüyor, tüm kontrolleri yapacağım inşallah.
2 katlı kovan’a 3.katı attık iki ham petek koyduk sadece. katlar arasını da çuvalla kapadık sadece iki çıtalık açıklık var. Buradaki arıcı arkadaş böyle uygun gördü.
Diğer tek katlı olana da 2.katı attık, alttan iki kapalı yavrulu çıta aldık, 11 ve 12 numaraya koyduk. 13’e kabarmış petek koyduk. 14’de bölme tahtası var, yine katlar arası çuval var, sadece 3 çıtalık alan açık.
Bu uygulamalara neler dersiniz? katları doğru attık diyebilir miyiz? Sera naylonuna da bakacağım.